Kobe: een exotische jongensnaam

Het aantal kinderen dat Kobe genoemd wordt, stijgt in Amerika net zo snel als de ster van basketballer Kobe Bryant. Zijn ouders aten ooit in een restaurant waar het beroemde rundvlees uit de Japanse stad Kobe op het menu stond en dat was dat.

In 1997 verscheen de naam Kobe vanuit het niets op plaats 554 in de Amerikaanse top 1.000 en bereikte in 2001 zelfs plek 222.

Opvallend genoeg is er maar een ander land ter wereld waar deze jongensnaam het zo goed doet: in Belgie. Dat is niet omdat de Belgen zo gek zijn van basketball, of een bijzondere band met Japan hebben. Kobe is aan deze kant van de oceaan een Vlaamse variant op het bij ons bekendere Jacob/Kobus – in Nederland komt de naam nauwelijks voor.

Altijd als de Vlamingen met de nieuwste statistieken komen over de bij hen populairste voornamen, kijk ik met verbazing naar de jongensnamen op de lijst. Ondanks dat Belgie zo’n 400 kilometer grens deelt met Nederland, worden er over en weer bijna geen voornamen uitgewisseld.

In de Vlaamse lijst met 20 populairste jongensnamen herken ik Lars, Lucas, Milan, Noah en Daan. Liam, Alexander, Xander, Arthur, Senne en Victor genieten in het noorden ook nog enige populariteit, maar met Kobe, Wout, Mathis, Robbe, Seppe, Rune en Matteo wordt het exotisch.

 1. Lars
 2. Liam
 3. Lucas
 4. Kobe
 5. Milan
 6. Louis
 7. Noah
 8. Wout
 9. Daan
 10. Mathis
 11. Robbe
 12. Thomas
 13. Arthur
 14. Senne
 15. Seppe
 16. Rune
 17. Alexander
 18. Matteo
 19. Xander
 20. Victor

Vlaamse ouders zijn erg dol op de -uh klank voor hun zoons. In de top 100 zie ik Kobe, Robbe, Senne, Seppe, Rune, Ferre, Warre, Arne, Siebe, Jelle, Jarne, Tibe, Dante en Jesse.

Vinden jullie het wat?

12 antwoorden op “Kobe: een exotische jongensnaam”

 1. Ik vind dat de Belgen altijd een goede smaak qua namen hebben. De belgische jongensnamen trekken me dan minder dan de meisjesnamen moet ik zeggen. Kobe vind ik niet zo gaaf, ken overigens wel een heerlijk Japans restaurant met die naam…
  Van de top 20 vind ik Rune en Victor het leukste.

 2. Matteo vind ik wel mooi. Op de één of andere manier vind ik Rune meer een meisjesnaam.

 3. Robbe en Siebe vind ik twijfelachtig leuk. Robbe vooral omdat ik er een -n achteraan denk en dan meteen een blessuregevoelige voetballer op mijn netvlies heb.
  Overigens eindigt de naam van mijn zoon ook op de -uh klank: hij heet Abe. In de categorie Friese namen is deze klank niet ongebruikelijk.

 4. Rune en Dante komen hier ook nog door de keuring. Typisch he dat namenverschil, ik woon op 2km van de grens, de straat is voor de helft gevuld met wit/rode kentekens maar de naamgeving is hier heel nederlands in tegenstelling tot 2km verderop .
  .-= postkantoor schreef op eigen site Dagelijkse dingen =-.

 5. Ik vind Kobe erg leuk, lekker fris en vrolijk, daarnaast zouden ook Arthur en Victor hier de keuring overleven.

  1. Onze zoon heet Kobe en dat is idd voor veel mensen een onbekende naam. Gelukkig wennen mensen er snel aan. We zijn erg blij met zijn naam en hopen dat hij dat ook zal zijn! Ik vind sowieso veel namen met -uh klank erg leuk!

 6. Het enige dat ik leuk vind is “gewoon” Wout en Daan.

 7. Kobe stond ook even op mijn lijstje. Maar deed me inderdaad te veel aan Japan denken. En dat vind ik dan niet zo passen bij een Nederlands jongetje (hoewel, als 2e of 3e naam kan het wel, uiteindelijk kozen we daarin ook voor exotisch, en een beetje exotisch bloed heeft mijn vriend wel, dus het kon wel).
  Vlaams bloed hebben we evenmin, maar het werd inderdaad een naam met de uh-klank (een Friese, niet een die erbij staat). Maar Seppe, Siebe en Tibbe (met dubbel b) stonden ook op ons lijstje.

 8. Robbe vind ik een geweldig leuke naam. Kobe is die Japanse stad bekend van die grote aardbeving. Niet zo’n leuke keuze dus, maar ook bekend van die Amerikaanse basketballer. Matteo komt natuurlijk door het grote contingent Italianen bij onze zuiderburen.

  Robbe is zo leuk omdat het van de daar zeer polulaire stripreeks ‘De kleine Robbe’ afkomstig is. De vergelijking met de achternaam van die voetballer is binnenkort passé als die gestopt is, alhoewel het één van de meest begenadigd technische voetballers van zijn generatie is.

  Jullie begrijpen vast wel hoe onze zoon heet. 🙂

Reacties zijn gesloten.