Kun Jij Jezelf Googelen?

Iedereen die dit blog leest is in meerdere of mindere mate “internetvaardig”, maar was je dat een paar jaar geleden ook?

Of heb je ongewenste sporen uit een duister verleden achtergelaten?

Dit artikel in de NRC van vandaag snijdt een interessante kwestie aan, namelijk: Kun je jezelf terugvinden op internet en ben je blij met wat je daar leest?

Met uitzondering van mijn site en dit blog gebruik ik nergens op internet mijn echte voor- en achternaam.

Ik heb al lange tijd terug een hotmailaccount gemaakt onder een “normale” voor- en achternaam, die ik desgevraagd invul als ik dat nodig acht.

De reden dat ik dat deed was in eerste instantie dat ik steeds meer digitale junkmail kreeg op mijn e-mailadres en later ook ongevraagde reclameonzin thuisgestuurd kreeg.

Toen ik ruim vijf jaar terug tijdens een sollicitatiegesprek (in positieve zin) werd aangesproken op de inhoud van mijn privésite, was de maat vol.

Ik kreeg de baan (en heb ‘m nog steeds), maar ik wilde niet nog een keer het risico lopen dat collega’s die mij googelen ook de foto’s van mijn ietwat uit de hand gelopen verjaarsfeest kunnen vinden.

De reacties op mijn aanwezigheid zijn nu altijd ongevaarlijk: collega’s en nieuwe kennissen komen bij het intikken van mijn naam (vrijwel) altijd uit op Voornamelijk.nl, of op de site van mijn werk, en daar kun je niet veel aanstoot aan nemen.

Maar nu jullie… Als je jezelf googelt (tip: als je een veel voorkomende voor- en/of achternaam hebt, tik je je naam tussen aanhalingtekens: “Emma van Nifterick”, in plaats van alle woorden los), kom je jezelf dan tegen?

En? Ben je vindbaar? Veel naamgenoten? Viel het je mee wat je vindt?