Liam en Elin zijn de modenamen van 2010 (deel 1)

Liam en Keano Pfaff
Broertjes Liam en Keano Pfaff 'maken' modenamen (foto: Keano & Liam Pfaff Hyves)

Als je wil voorkomen dat je kind met een naamgenootje in de klas zit, kun je het beste de top 20 van voornamen vermijden. Daarbuiten worden namen al snel minder vaak gegeven en is de kans groter dat je ‘veilig’ zit.

Maar goed, je kind zit nu nog niet op school en je wil er niet over vier jaar achterkomen dat andere ouders dezelfde niet-top 20 namen hebben uitgekozen als jij. Het is daarom goed om eens te kijken naar de namen die het afgelopen jaar het snelste stegen.

Vandaag: Zwaargewichten, ofwel namen die er erg veel kinderen extra bij kregen

Morgen krijg je een overzicht van relatief nieuwe namen die snel stijgen (maar nu nog in relatief kleine aantallen). Minstens zo interessant zijn de namen die domweg in aantal flink zijn gegroeid. Elin (van 250 naar 422 meisjes) en Liam (van 248 naar 438 jongens) groeiden het meest.

Waarom waren het nou juist deze namen die meer liefde kregen van ouders? Namen met een lih- of lie-klank doen het nu goed: Amélie, Elin, Feline, Lise, Liv, Livia, Liz, Lizzy, Lynn, Olivia zijn absoluut de trendnamen van nu. Ook hele korte namen blijven supermodieus: Eva, Fay, Isa, Liv, Liz, Lynn, Saar.

Een andere voorwaarde lijkt te zijn dat de naam op de een of andere manier veel in het (show)nieuws moet zijn geweest. Met dank aan Wendy van Dijk groeide Lizzy van 77 meisjes in 2009 naar 180 in 2010 (103 verschil, 234 procent), zoals voorspeld!

De scheiding van de Amerikaanse golfer Tiger Woods en zijn vrouw Elin Nordgren was hier ook hot news. Helaas gold dat ook voor actrice Isa Hoes, die haar man Antonie Kamerling vorig jaar verloor.

Presentratrice Lauren Verster en So You Think You Can Dance deelneemster Lise Alexander kregen er ook flink wat naamgenootjes bij. Namen die het afzonderlijk niet haalden, maar volgend jaar vast in dit lijstje staan: Noor (en Nora, Norah, Noortje, Nore).

 1. Elin
 2. Eva (staat al in de top 20)
 3. Fay (let ook op Feline/Féline)
 4. Isa (staat al in de top 20)
 5. Lauren
 6. Lise
 7. Lizzy (en Liz)
 8. Lynn (staat al in de top 20)
 9. Olivia (en Liv en Livia)
 10. Saar

Er kwamen niet alleen veel jongens bij die Dex en Xavi heten, maar ook de relatieve groei (als percentage van het aantal kinderen met die naam in 2009) was groot. Beide namen zijn terug te leiden tot beroemdheden. Dex is het jongste zoontje van zanger Xander de Buisonjé, dat vorig jaar geboren werd.

Xavi is de ‘artiestennaam’ van profvoetballer Xavier Hernández Creus, die met het Spaanse elftal het WK 2010 won. Dat is dan wel weer grappig: 118 ouderparen die hun kind naar ‘de vijand’ vernoemden! Laat het een schrale troost zijn dat onze eigen centrale middenvelder – Mark van Bommel – er 122 naamgenoten bijkreeg (hoewel dat er in 2009 nog 155 waren).

Liam en Keano zijn al vaker voorbij gekomen: het zijn de namen van twee broertjes uit de Vlaamse familie Pfaff (en de gelijknamige docusoap). Ook de namen van hun neefjes en nichtjes, zoals Kenji, Bruce, Fay en Shania werden na hun geboorte snel populairder. Opmerkelijk is dat Keano in 2009 een flinke dip had: in 2008 waren het nog 337 Keano’s, in 2009 zo’n 228 en in 2010 weer 343. Zulke grote schommelingen zie je vooral bij echte modenamen: ‘in’ en ‘uit’ fluctueren dan nogal eens.

 1. Boaz
 2. Dean
 3. Dex
 4. Liam
 5. Keano
 6. Levi (staat al in de top 20)
 7. Milan (staat al in de top 20)
 8. Olivier
 9. Siem
 10. Xavi

Zien jullie deze namen ook ineens meer in je omgeving? In mijn doos met geboortekaartjes zie ik wel meerdere keren Eva, Lynn, Olivia en Saar, evenals Boaz, Milan en Olivier, maar al die andere namen?

28 antwoorden op “Liam en Elin zijn de modenamen van 2010 (deel 1)”

 1. Zouden de meeste ouders van een Elin zich niet vooral hebben laten inspireren door de (hoofd)rol van Hannah Verboom in de Co-assistent? Verder zie ik in mijn omgeving: een Iza en een Boas! Iza is naar opa Izak vernoemd. Bij Boas heben ze een letter veranderd vanwege de bijbelse associatie met Boaz. Op het kdv verder een jonge Dean, Olivia en Féline.

 2. Elin snelst stijgende naam, volgens mij eerder ondanks Elin Nordegren dan dankzij (ken mensen die opeens minder blij waren met deze naam na het Tiger-schandaal, want wie wil z’n dochter nu vernoemen naar een Meervoudig Besodemieterde Vrouw?)

  In mijn omgeving is trouwens laatst ook een Elinde geboren. Moest er aan wennen maar het ‘bekt’ eigenlijk best lekker.

  1. Ergens wel, maar het zit ook iets te dicht op Ellende 🙂

 3. Leuk artikel.
  Kleine opmerking, bij de jongensnamen Milan en Levi staat vermeld dat ze in de top 20 staan, bij de meisjesnamen Eva, Lynn en Isa niet.

  Mooi vind ik overigens: Lise, Lauren, Saar en Olivia, maar geen van allen vind ik ze mooi genoeg. Bij de jongensnamen valt het grootste deel in de categorie ordinair, wat mij betreft.

 4. Ah, leuk dit lijstje.
  Ik vind Elin heel leuk, net als Isa en Lize. Wat betreft de jongensnamen, waar komt Dean vandaan? Een opmerkelijke stijger, vind ’t helemaal niets.
  Olivier is de leukste jongensnaam is de leukste naam in het lijstje.

  1. Dean Saunders? Zal nog wel populairder gaan worden misschien. Vind het persoonlijk best een leuke naam trouwens.

   1. Zoontje van Dinand Woesthof en de overleden Guusje Nederhorst heet Dean. Jongentje wel al jaar of zeven volgens mij.

  2. Dean is een typisch Engelse familienaam, samengesteld uit het oud-engelse “denu”, wat een vallei is. Dus familie uit de vallei als betekenis.

   In Sussex heb je bv een west en east dean.

   Misschien door zanger-acteur Dean Martin populair als voornaam.

 5. Dit jaar geboren in mijn omgeving: Saar, Dean, Siem en Milan.
  Bij de meisjes vind ik alleen Elin en Lauren leuk.
  Bij de jongens ga ik voor Siem en Olivier.

 6. Ik houd van Scandinavische namen, en Elin stond ook altijd op mijn lijstje. Maar ik zag deze naam ook steeds vaker voorbij komen, dus maar even van het lijstje gehaald 🙂 Ik moest inderdaad ook aan de co-assistent denken, ik denk dat veel mensen daar de naam voor het eerst hoorden/zagen.

 7. Boaz vind ik zelf echt een hele rare naam, maar ik heb al meerdere geboortekaartjes voorbij zien komen met die naam, volgens mij met name bij de hogere inkomens populair.

 8. Hier in de omgeving zijn er een Lizzy en een Milan geboren. Als ons dochtertje een jongetje was geweest, was Dex (naar Dexter, die geweldige serial killer van de gelijknamige serie) nog een mogelijkheid, maar die viel toch al snel af vanwege de populariteit.

 9. Hier geen van de namen uit het lijstje geboren. Wel een Lisanne en een Quinten Jayden
  En een tweeling; Luciano en Cheyenne.
  Allemaal niet mijn smaak overigens.
  Geen van de namen uit het lijstje vind ik mooi genoeg. Te populair ook.
  Ik ben nu fan van Hugo, maar ik vrees dat manlief dat niet goed gaat keuren.

 10. Onze 2e zoon heeft als roepnaam Liam (Gilliam)
  in ieder geval bij ons in de regio een weinig, of eigenlijk niet, gehoorde naam.
  Wij hopen dat dat zo een beetje blijft.

 11. In mijn omgeving verschenen in het laatste jaar een Alexander, een Aimee (met bijbehorend accent), een Annemarie, een Joep, een Lieve en eentje met een zo’n aparte meisjesnaam, dat de ouders me per direct weten te vinden als ik ‘m hier plaats :).

  De meeste met erg hoogopgeleide ouders trouwens.

 12. In mijn omgeving zijn 2 Liams geboren en ook een Roan, Rowan en Roman. Had die naam ook in het rijtje verwacht. Bij de meiden een Ilse (weinig meiden geboren!)
  Al zeer lange tijd ben ik ‘verliefd’ op de naam Levi. Erg jammer dat hij nu zo populair is.
  Eva blijf ik ook prachtig vinden. Ik hou wel van die klassieke/bijbelse namen.

 13. Ken al jaren een Liam. Deze is bijna dertig jaar oud en komt uit Ierland, waar het een naam is, die al lang in zijn familie voorkomt. Nu misschien populair nav de acteur Liam Neeson en inderdaad misschien ook nav de Phaffs, al zou dat voor mij juist en reden zijn om mijn kind geen naam uit die familie te geven.

  Mijn dochter had vroeger -1985- een meisje in de klas met de naam Fay, haar vader kwam uit Schotland.

 14. Ik voorspel dat Ben een populaire naam gaat worden in 2011, na TVOH!

 15. Ik heb onze zoon Dex genoemd voordat Xander de Chansonier z’n vrouw uberhaupt zwanger had gemaakt…
  Balen dat het nu populair dreigt te worden.

 16. Wauw, allemaal namen die altijd bovenaan mijn lijstje staan.

  Met stip op één: Liv en Fay. Kort, krachtig, maar ook romantisch en stoer in mijn opzicht. Toen ik de naam Elin (eelin) voor het eerst hoorde was ik echter ook meteen verkocht.

  De naam Lauren vind ik ook al heel erg lang mooi maar naar mijn idee toch wel iets te……simpel?! Misschien meer iets voor een tweede naam. Isa is in mijn omgeving flink populair. Bovendien lijkt Isa veel op Ise, Isabel en Isabella, die in mijn familie al voorkomen.

  Nummer een op het lijstje voor jongens staat Liam.

 17. Ik hou niet zo van top 20 namen (vind het op zich vaak wel aardige namen, maar naarmate ik ze te vaak hoor gaat de glans er bij me af), maar ik blijf een zwak houden voor Levi.
  Ik zie verder vooral veel korte namen en daar hou ik echt niet van.

 18. Wij hebben onze kinderen de Namen: Liam-Dean, Keano-Siem en Elin-Rosa gegeven

Reacties zijn gesloten.