Lieke, Yfke en Femke

Lieke van Lexmond

Buitenlanders zullen het nooit begrijpen, onze voorliefde voor meisjesnamen als Lieke, Nienke en Femke. Hollandser, of (veelal) beter gezegd: Frieser, dan deze meisjesnamen wordt het niet.

Op de een of andere manier klinken de vrouwelijke ke-namen ondanks hun al lang durende populariteit niet al te belegen.

Sommige ke-namen worden pas recent (erg) vaak gegeven, zoals Silke, Famke en met name Yfke. Andere namen hebben hun hoogtepunt al lang achter de rug, zoals Femke, Janneke en Marieke, of al héél lang: Marijke en Anke zijn anno 2010 bijna uitgestorven.

Populairste voornamen

In de top 250 van meisjesnamen van 2010 vinden we veertien meisjesnamen die op -ke eindigen, waarbij Lieke het populairst is (649 meisjes in 2010):

 1. Lieke
 2. Femke
 3. Nienke (en Nynke)
 4. Meike (en Mijke)
 5. Renske
 6. Imke (en Ymke)
 7. Frederieke
 8. Silke (en Sylke)
 9. Yfke
 10. Maaike (en Mayke)
 11. Famke
 12. Minke
 13. Janneke
 14. Marieke

Ruim 4 procent krijgt een -ke naam

Er zijn natuurlijk nog veel meer van dit soort klassieke meisjesnamen. In 2010 kregen ruim 3.950 meisjes (4,4 procent) een van de 326 verschillende namen die op -ke eindigen.

De meeste traditionele, lange ke-namen, zoals Hanneke en Annemieke nemen af in populariteit. Dat is een trend die op een korte opleving rond het jaar 2000 na al vanaf de vroege jaren tachtig inzette. Enkele namen blijven trouwens opmerkelijk stabiel: Elke, Renske en Nienke bijvoorbeeld horen niet bij een bepaalde generatie.

Meisjesnamen die op -ke eindigen
Populariteit van meisjesnamen die op -ke eindigen en de belangrijkste jaren voor Marijke, Marieke en Femke (data: Meertens Instituut)

Wat Holland’s Next Top Model en Boer Zoekt Vrouw gemeen hebben

Dat het jaar 2010 ondanks de dalende lijnen met een plusje eindigde (nog niet zichtbaar in bovenstaande grafiek), is te danken aan enkele opmerkelijke nieuwkomers.

De meest opvallende is natuurlijk Yfke: het Almeerse poldermodel Yfke Sturm is enorm succesvol en inspireert daarmee nieuwe ouders. Pas in 2007 (het jaar na haar presentatieklus voor Holland’s Next Top Model) werd haar naam meer dan twintig keer per jaar gegeven en in 2010 waren het al 189 meisjes.

Een bescheiden, maar meer verrassende invloed komt van Boer Zoekt Vrouw. In seizoen 2009 werd Dycke uitverkoren tot ‘vrouw’ van bloembollenboer Jos. In dat jaar werden er 15 meisjes Dieke, Diecke of Dycke genoemd; het afgelopen jaar waren het er zomaar 65.

Andere namen die in 2010 (iets) vaker werden gegeven: Fenneke, Hiske, Jikke, Silke en Wieke.

Dit zijn alle ke-namen die in 2010 meer dan vijf keer voorkwamen:

 1. Aafke
 2. Alieke
 3. Anke
 4. Anneke
 5. Annelieke
 6. Bieke
 7. Dieke, Diecke, Dycke
 8. Dieuwke
 9. Djoeke
 10. Eefke
 11. Eke
 12. Elke
 13. Ellemieke
 14. Elske
 15. Famke
 16. Femke
 17. Fenneke
 18. Fieke
 19. Frederieke, Frederike
 20. Geeske
 21. Geke
 22. Henrieke, Henrike
 23. Hieke
 24. Hiske
 25. Ieke
 26. Imke, Ymke
 27. Ineke
 28. Inke
 29. Janke
 30. Janneke
 31. Janske
 32. Jelke
 33. Jenneke
 34. Jenske
 35. Jeske
 36. Jetske
 37. Jikke
 38. Jitske
 39. Lieke
 40. Lieske
 41. Lobke
 42. Lonneke
 43. Maaike, Mayke
 44. Marieke
 45. Marijke
 46. Marlieke
 47. Meeke
 48. Meike, Mijke
 49. Mieke
 50. Minke
 51. Nelleke
 52. Nieke
 53. Nienke, Nynke
 54. Ninke
 55. Pieke
 56. Renske
 57. Rinske
 58. Sietske
 59. Silke, Sylke
 60. Tjitske
 61. Wieke
 62. Wietske
 63. Yfke, Iefke

Goed, ik heb er een punthoofd van gekregen. En heb besloten dat ik -ke namen leuker vind voor jongens dan voor meisjes. Dat komt mooi uit, want dinsdag krijgen jullie de ke-jongensnamen van me.

33 antwoorden op “Lieke, Yfke en Femke”

 1. Ik vind ze wel leuk, maar niet allemaal. Famke, Femke, Frederieke, Maaike en Meike vind ik heel leuk en die zou ik ook zo kunnen geven.

 2. Bij de meisjes die het afgelopen jaar bij ons in de buurt zijn geboren, de volgende -ke namen: Meike, Yfke, Lieke en Renske.
  Ik vind ze persoonlijk nou niet heel geweldig, zou alleen kunnen overwegen om een eventuele 2e dochter naar mijn oma te vernoemen: Minke.

 3. Ken verder nog een Lenneke Sofieke en Semke.
  Dit zijn niet helemaal mijn namen..

 4. Ik ken nog een Beike, klinkt voor mij beter dan Bieke…

 5. Hier in Vlaanderen een stuk minder populair de -ke namen. Enkel Femke is ook hier heel erg bekend.

  De enige mooie -ke namen zijn voor mij Silke en Famke.

 6. Wat jammer dat je Ymke (de naam van mijn dochter) gelijk stelt aan Imke. De uitspraak is echt anders. Ongeveer net zo verschillend als Femke en Famke, die wel apart in het lijstje zijn opgenomen.
  Ben erg benieuwd naar het lijstje jongensnamen eidigend op -ke!
  Dit soort lijstjes zijn helemaal in mijn straatje. 🙂

  1. Je kunt het anders uitspreken, er zijn ook genoeg mensen die het op de zelfde manier zeggen..dat is bij Famke en Femke denk ik minder.

  2. Met Imke/Ymke zal het hetzelfde zijn als met Ilse (zie ook hier: http://www.voornamelijk.nl/?p=4734), zoveel mensen, zoveel uitspraken. Ik ken een veel Imke-Imke’s, één Ymke-Imke en één Ymke-Iemke. Mijn richtlijn is altijd maar de juf voor de klas: is het meteen helder hoe je een naam uitspreekt, of niet?

  3. Met Imke/Ymke zal het hetzelfde zijn als met Ilse (zie ook hier: http://www.voornamelijk.nl/?p=4734), zoveel mensen, zoveel uitspraken. Ik ken een veel Imke-Imke’s, één Ymke-Imke en één Ymke-Iemke. Mijn richtlijn is altijd maar de juf voor de klas: is het meteen helder hoe je een naam uitspreekt, of niet? De vergelijking met Famke-Femke gaat voor mij niet echt op, aangezien je daar aan de spelling al de uitspraak kunt aflezen.

 7. Ke- namen (sowieso heel Nederlandse namen) zijn niet echt mijn smaak. Ik zou ze zelf nooit geven, zeker aangezien ik in Engeland ga wonen en daar kunnen ze dit niet uitspreken.

  Een meisjesnaam eindigend op -ke die ik wel heel leuk vind, is Hymke. Jammer dat die er niet bij staat, maar het is dan ook niet zo’n hele bekende.

 8. Ben persoonlijk niet heel erg fan van -ke namen. Mij te fries. Hoewel ik Femke en Meike trouwens best mooi vind. Maar Jikke en Hiske? Nee dank je.

  Hoorde van kennissen van de geboorte van een Yfke-Lot. Ben er nog niet helemaal uit wat ik daarvan vind…

 9. Ik vind echt alleen Nieke en Imke nog wel te pruimen, maar verder vind ik er bitter weinig aan. Iets te soft en boers allemaal.

 10. Groot fan van Silke! Ook Meike, Famke en Lieke vind ik erg mooi. Silke ooit hoog op mn lijstje gehad.

 11. Ik vind Frederieke er niet echt bij passen. Het eindigt natuurlijk wel op -ke, maar het komt van -que, waarmee ik het in een andere groep schaar.
  Bij de jongens komt Mike er dan vast bij, past niet, toch?

 12. De oudste staat zoals verwacht in het rijtje, voor mij de enige leuke -ke naam,al heeft bij de jongens Taeke ooit op de longlist gestaan.

 13. Ik mis de naam Froukje, die komt toch echt heel vaak voor in voornamelijk Friesland, maar daar is het ook gebruikelijk om een mannelijke naam een vrouwelijke uitgang te geven met ke of tje.

  1. Oeps ik lees nu net mijn berichtje na en ik heb er per ongeluk een “j’ tussen gezet.

   Het moet Frouke zijn.

 14. Ooooh wat leuk al die ke namen! Maar dan wel de iets minder bekende. Onze middelste dochter heet Jiske en de tweede naam van onze jongste dochter is Eeke.

  Namen als Dieke, Jeske, Jikke en Minke vind ik ook heel leuk. Dieke en Jeske zal ik nooit aan een dochter geven omdat ze in het Limburgs dialect dikke en jasje betekenen, maar toch vind ik ze mooi klinken en het woordbeeld is van deze namen ook mooi.

  Namen als Silke, Femke, Lobke en Imke vind ik dan juist helemaal niet leuk. Deze namen heb ik de afgelopen jaren heel vaak voorbij zien komen in het Limburgse dorp waar we wonen en misschien vind ik ze daarom niet leuk.

 15. Ja, ik vind het ook erg mooi allemaal, sluit me bij Mareijke aan, kan me zeker voorstellen dat ik een dochter zo’n naam geef. Bij de heren vind ik het wel wat Fries allemaal, hoewel ook niet lelijk.

  Dialect kan idd wel wat in de weg zitten. Zo vind ik Lieke wat minder geschikt…

 16. Als mijn man niet dwars had gelegen had een van onze dochters waarschijnlijk Minke geheten. Imke, Meike en Nienke vind ik ook mooi.

 17. Vind er best een paar leuken tussenstaan!
  Aafke
  Anke
  Elke
  Fieke
  Imke, Ymke
  Jeske
  Meeke
  Silke, Sylke

 18. Silke en Famke vind ik de mooiste namen hoewel ik mijn dochter nooit deze namen zou geven. Ik associeer vrouwelijke -ke namen toch onbewust met huishoudbeursgangers, boer zoekt vrouw-kijkers en EO-kijkers. Misschien onterecht associeer ik het met truttigheid en burgerlijkheid. Vooral Janneke…

 19. Onze dochter heet Femke, nu is de tweede op komst…we vinden de naam Lieke erg leuk, maar twijfelen omdat het de naam ook op ‘ke’ eindigt…
  Wat vinden jullie van de combinatie Femke & Lieke?

   1. Inderdaad, niks mis mee! Ik vind het zelfs heel leuk en lekker verfrissend 🙂

    1. Bij ons in de omgeving wordt de combinatie: Femke en Nienke erg vaak gegeven. Ben er nu wel een beetje flauw van!

     1. Dit was niet echt een reactie op jou hoor :p, er is iets misgegaan.
      Femke en Lieke vind ik daarentegen wel weer leuk.
      Ik ken een Femke, Neeltje en Silke; ook leuk!

 20. Ik heb zelf ook een -ke naam: Janienke.
  Past ook wel mooi in het rijtje!
  Ik vind -ke namen leuk en lief klinken.

 21. Ik heet ook janienke en ik ben echt blij met mijn naam. Je hoort het niet veel en mensen reageren vaak enthousiast en verrast.

 22. Renske,Femke,Lieke,Nienke vind ik erg leuke meisjesnamen. Ik ken nog een Janske ter aanvulling op de -ke namen

Reacties zijn gesloten.