Maja en Oscar zijn het populairst in Zweden

Maja de Bij
Onze eerste associatie bij Maja blijft toch Maja de Bij (afbeelding: www.liedjesland.com)

Net als je denkt dat ieder land een top 10 met Sophie en Milan heeft, worden de Zweedse namenlijsten van 2010 gepubliceerd. Waar – hoe verfrissend – de lijst wordt aangevoerd door Maja en Oscar.

Nu heeft Zweden zijn eigen ‘problemen’, met al die op elkaar lijkende namen als Ebba, Ella, Elin, Elina, Elise, Ellen, Ellie, Elsa, Emelie, Emilia, Emma en Emmy in de top 100.

Meisjesnamen

Over het geheel genomen is het echter veel meer mijn lijst dan de Nederlandse. Ik geloof helaas niet dat ons land klaar is voor de terugkeer van Agnes, Astrid, Edith, Klara of Wilma, maar voor de kómst van Alva, Filippa, Hedda, Ida, Kajsa, Lea/Leia, Linnéa, Lova, Minna, Novalie, Saga, Signe, Siri, Svea of Tilde?

Nieuw in de Zweedse lijst van populairste meisjesnamen waren Annie, Hedvig, Juni, Majken, Minna, Novalie en Tove. Tove was ook een van de snelste stijgers, net als Elly, Freja, Isabella, Julia, Leia, Lilly, Livia, Nova, Olivia en Tilde. Opmerkelijk genoeg zag ik ook Tyra in het rijtje snelstijgende namen, maar dat verkies ik te negeren.

Kajsa, Emelie en Cornelia daalden sterk in populariteit. Alexandra, Fanny, Johanna, Malva, Miranda, Rut en Victoria verdwenen uit de top 100.

Jongensnamen

Bij de jongens ook een hoop – in onze ogen – ouderwetse namen, zoals Anton, August, Frank, Hannes, Harry, Leo en Theo(dor). Maar hebben die namen nu juist niet wat oude-opa-charme?

Albin, Arvid, Ebbe, Elis, Felix, Linus, Loke, Love, Olle, Otto, Sigge, Sixten, Svante, Valter en Vidar zijn bijzondere jongensnamen die ik graag (vaker) de trek naar Nederland zou zien maken.

Er waren vijf nieuwe binnenkomers in de Zweedse lijst van populairste jongensnamen: Ebbe, Elvin, Frank, Ivar, Julian. De snelste stijgers binnen de lijst waren Charlie, Liam, Love, Milo, Theo en Theodor.

Carl, Marcus en Jonathan daalden juist het hardst. Dante, Dennis, Jesper, Mattias en Ruben haalden de top 100 dit jaar helemaal niet meer.

Top 20 van babynamen in Zweden (2010)

rang meisjes jongens
1 Maja Oscar
2 Alice William
3 Julia Lucas
4 Linnéa Elias
5 Wilma Alexander
6 Ella Hugo
7 Elsa Oliver
8 Emma Theo
9 Alva Liam
10 Olivia Leo
11 Molly Erik
12 Ebba Viktor
13 Klara Emil
14 Nellie Isak
15 Agnes Axel
16 Isabelle Filip
17 Ida Anton
18 Elin Gustav
19 Ellen Edvin
20 Moa Vincent

Inspiratie

Een deel van de vaak gegeven Zweedse babynamen is ook in Nederland en België enorm populair: Julia, Emma, Olivia, Isabelle, Elin, Lucas en Hugo bijvoorbeeld. Maar zit er nog iets voor jullie tussen, in de rest van de lijst?

De 100 populairste meisjesnamen en jongensnamen (op alfabet)

meisjes jongens
Agnes
Alice
Alicia
Alma
Alva
Amanda
Anna
Annie
Astrid
Cornelia
Ebba
Edith
Elin
Elina
Elise
Ella
Ellen
Ellie
Elsa
Elvira
Emelie
Emilia
Emma
Emmy
Ester
Evelina
Felicia
Filippa
Freja
Frida
Greta
Hanna
Hedda
Hedvig
Hilda
Ida
Inez
Ingrid
Iris
Isabella
Isabelle
Jasmine
Joline
Josefine
Julia
Juni
Kajsa
Klara
Lea
Leia
Lilly
Lina
Linn
Linnéa
Lisa
Liv
Livia
Lova
Lovisa
Maja
Majken
Maria
Matilda
Meja
Melissa
Minna
Mira
Moa
Molly
My
Märta
Nathalie
Nellie
Nicole
Nora
Nova
Novalie
Olivia
Rebecca
Ronja
Saga
Sara
Selma
Signe
Siri
Sofia
Sofie
Stella
Stina
Svea
Thea
Tilda
Tilde
Tindra
Tove
Tuva
Tyra
Vera
Vilda
Wilma
Adam
Adrian
Albin
Alex
Alexander
Alfred
Ali
Alvin
Anton
Aron
Arvid
August
Axel
Benjamin
Carl
Casper
Charlie
Daniel
David
Ebbe
Eddie
Edvin
Elias
Elis
Elliot
Elton
Elvin
Emil
Erik
Fabian
Felix
Filip
Frank
Gabriel
Gustav
Hampus
Hannes
Harry
Hjalmar
Hugo
Isak
Ivar
Jack
Jacob
Joel
Johannes
John
Jonathan
Josef
Julian
Kevin
Leo
Leon
Liam
Linus
Loke
Love
Lucas
Ludvig
Malte
Marcus
Max
Maximilian
Melker
Melvin
Milo
Milton
Mio
Mohammed
Måns
Neo
Nils
Noah
Noel
Oliver
Olle
Oscar
Otto
Rasmus
Robin
Sam
Samuel
Sebastian
Sigge
Simon
Sixten
Svante
Theo
Theodor
Tim
Valter
Vidar
Viggo
Viktor
Vilgot
Wilhelm
Ville
William
Wilmer
Vincent

17 antwoorden op “Maja en Oscar zijn het populairst in Zweden”

 1. Inderdaad een lijst met vooral verfrissende namen! Vooral de meisjesnamen Elsa en Tilde blijven hangen. Mooi!

 2. Ik had de lijst al gezien, maar inderdaad hij is erg mooi. Er zitten, maar weinig namen bij die ik verschrikkelijk vind in tegenstelling tot in de top 100 van Nederland/Vlaanderen. Ze lijken conservatiever te zijn in de naamgeving dan wij.

 3. Ik ben hier ook helemaal fan van; vriendlief helaas niet.

  Meest favoriet (los van niet-Zweedse of op z’n Zweeds gespelde namen als Vera en Isabelle): Ebba, Elvira, Elsa, Freja, Kajsa, Lea, Linnea en Matilda.

  Voor namen als Wilma en Hedvig ben ik overigens ook nog niet helemaal ‘klaar’, daar stel ik me toch echt twee lieve gereformeerde meisjes in de jaren zestig bij voor (niks tegen gereformeerden overigens, dat is de halve familie 🙂 ).

 4. Goede smaak hebben die Zweden: zowel de eerste als de tweede namen van mijn beide meisjes staan in hun top 100 🙂

 5. Ah, dit is wel mijn ding. Grote kans dat mijn kinderen later namen uit deze lijst krijgen. Mijn broer en ik staan ook in de top100, terwijl onze namen nauwelijks meer gegeven worden in Nederland. Vooral Moa, Elin en Minna (liever Minne) vind ik mooi. Bij de jongens zijn Oscar, Lucas en Jacob favoriet.

 6. De favoriete naam van mijn dochter staat er ook tussen, Zij is nog niet echt aan kinderen toe, maar loopt al jaren te zeggen, dat als zij een dochter zou krijgen, deze Ronja gaat heten. En wel om haar overleden vader te vernoemen, die heette Ron.

 7. Super namen, zowel bij de jongens als bij de meisjes!

 8. De naam van mijn 2 maande oude dochter staat er tussen, maar dan op z’n Noors gespeld: Freya i.p.v. Freja.
  Als er nog meer kindjes komen, is de kans erg groot dat de naam weer uit een lijst als deze wordt gezocht!

 9. Prachtige namen! Voor een jongen is Linus favoriet, en voor een meisje vind ik Tove, Matilda maar vooral Filippa (en dan als koosnaampje Pippa) geweldig. En Felix natuurlijk, de naam van mijn zoon. Geestig dat namen als Wilma en Agnes daar in de top 10 staan maar hier ontzettend oubollig zijn. Maar hey, was Willem dat 10 jaar geleden niet ook hier?

  Ben wel verbaasd dat Magnus er niet tussenstaat trouwens, vind ik ook super.

 10. Allemaal leuk, met name de jongensnamen. Daar zitten voor mijn vriend en mij wel wat kanshebbers tussen en dat zegt wat want mijn vriend is zeeeeer kritisch op dit gebied! 😉

 11. Ik ben wel fan van de Zweedse namen geloof ik :). Bij de dames zouden Agnes, Ebba, Edith, Emilia, Filippa, Hedda, Hedvig, Leia, Lina, Linnéa, Matilda, Minna, Nora, Selma, Sofia en Stella zomaar kans kunnen maken hier. En ik heb een zwak voor Nicole, maar die zou ik dan weer niet geven, is toch iets te veel geweest.
  Bij de heren ben ik vooral weg van Adam, Adrian, Albin, Alvin, Anton, Casper, Charlie, Ebbe, Emil, Felix, Filip, Hugo, Leon, Linus, Noel, Oliver, Oscar, Otto, Sebastian, Simon, Sixten en Viktor. En een zwak voor Theodor, maar misschien dat die hier toch ook nog niet helemaal klaar is om terug te komen.

 12. Bij Maja denk ik behalve aan Maja de Bij (wat ik vroeger overigens érg leuk vond!) ook aan de Spaanse Maja-zeepjes, met die danseres erop, je kent het vast wel. Alleen spreek je dat uit als Maga, met een Nederlandse g dus ipv een j.

 13. Leuke lijst. Denk alleen niet dat vriend lief hier wat in ziet.

 14. Bij de meisjes vind ik Stina, Novalie, Nicole, Molly, Jasmine (liever Yasmine), Edith en Alice leuk. Bij de jongens zijn dat William (wel met Engelse uitspraak), Simon, Samuel, Robin en Oliver.

 15. Onze eerste keus meisjes naam staat er tussen! Leia!

Reacties zijn gesloten.