Meer Nicky’s dan Nicolazen

sinterklaas-st-nicholasVeel mensen vierden het al het afgelopen weekend, maar vandaag is het officieel Sinterklaasavond.

Nicolaas is oorspronkelijk een Griekse naam die ‘overwinnaar met het volk’ betekent. Een van de eerste bekende Nicolazen is Nicolaus, een armenverzorger in de bijbel.

‘Onze’ Sint komt oorspronkelijk niet uit Spanje, maar uit Myra, een plaats in het huidige Turkije. De beste man stierf (ja, echt) rond het jaar 350, maar liet een fijne reputatie na. Hij hield blijkbaar van in het geheim cadeaus geven – zo liet hij nogal eens munten achter in de schoenen die mensen naast hun voordeur lieten staan.

Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw heette 1,5 tot 2 procent van de mannen Nicolaas of Klaas. Tegenwoordig is dat nog maar 0,1 procent, ofwel zo’n honderd jongens per jaar.

Toch was niet alles verloren voor Nicolaas. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gewoner om de roepnaam van je kind tot officiële voornaam te maken. Zo werden vanaf de jaren zeventig vele jongens op een moderne manier naar opa vernoemd, aangevuld met tienduizenden klasgenoten waarvan de ouders het ‘gewoon een leuke naam’ vonden: Niels (met name 1975-2005), Nicky (1980-1995), Nick (1985-2010) en Niek (1985-heden).

Ik ben vooral verbaasd over de enorme hoeveelheid mannen die schattig-voor-een-3.500-gram-baby Nicky in hun paspoort hebben staan: bijna 5.000 in totaal! Zouden ze zich tegenwoordig Nick laten noemen?

populariteit-nicolaas-niels-nick-nicky-niek-nico-klaas
Populariteit jongensnamen Nicolaas, Klaas, Nico, Nicky, Nick, Niels en Niek (jaar met met meeste geboorten). Afbeelding: Meertens Instituut.

Zoals je ziet, is de populariteit van Nicolaas-namen geheel op zijn retour. Alleen Niek houdt nog even stand, maar dat duurt niet lang meer denk ik.

Wat vinden jullie de leukste namen? Zien jullie Nico en Klaas weer terugkomen?

16 antwoorden op “Meer Nicky’s dan Nicolazen”

 1. Ik vind Klaas echt een hele leuke naam! Helaas begint onze achternaam met een S., waardoor Klaas zou doorvloeien in de achternaam. Daarom hebben we ‘m toch maar van het lijstje gehaald, destijds in 2005. Maar ik vond dat toch wel heel erg jammer.
  Nico vind ik ook wel oké, ook voor een meisje (Velvet Underground!). Nick(y) is niet mijn smaak.

 2. Ik was er serieus van overtuigd dat de naam Niek al na de jaren 80 niet meer werd gegeven.

 3. Ik ken iemand die officieel Nicky heet. Maar bijna niemand weet dat. Hij noemt zich al heel lang Nick. Ook ken ik een Ricky, die zich wel Rick zal gaan noemen. Ik zou dat als ouder liever andersom doen. De afkorting alleen in de kindertijd gebruiken en Nick of Rick als officiele naam geven.

  1. Ik ken een Dicky van 9 jaar.. dat zal later ook wel Dick worden.

   1. Nee, ik denk het niet. Ik heb iemand in de familie met die naam. Die is internationaal niet zo handig. Hij noemt zich daarom Dirk.

  2. Zo ken ik een Dan die eigenlijk Danny bleek te heten en een Tommy die zich inmiddels Tom noemt.

  3. Ik zat in de klas met een Tommy, broer van Dicky. Dicky is inmiddels Dick, Tommy nog steeds Tommy.

   Notaris Johnny Boy Heldoorn noemt zich John.

 4. Nicolaas is dé vernoemnaam aan mijn vaderskant van de familie en derhalve ook een kanshebber als tweede naam ooit. Niek vind ik ook best bruikbaar als roepnaam trouwens, net als Nico of Nieke voor een meisje.

 5. Ik ken een Nicolaas van rond de 40 (is ook echt zijn roepnaam) en een Klaas van 1 jaar.
  Klaas associeer ik toch meer met oude heren, mijn overgrootvader heette zo en mijn oom van 71. De variant Klaus komt ook in de familie voor.

  Misschien komt Klaas mee op in de retro namen trend? Of in de spelling Claes 😉 ?

 6. Ik vind Klaas leuk! Nico niet, Niek ook niet, Nick wel maar niet voor mij. Nicky voor een jongen: echt niet. Hier in de buurt overigens net een jongetje Ricky geboren.

 7. Ik vind Nicolas (op zo’n Frans) helemaal super! Was nog een optie voor ons zoontje, maar de afkorting Nico (die je natuurlijk vanzelf krijgt) vind ik dan weer helemaal niet mooi, dus hebben we toch wat anders gekozen.

  1. Ken ook een Nicolas op z’n Frans uitgesproken als niecolaa. Deze is ook van origine een fransman van 35 jaar.

 8. Hier is Nicolaas ook een familienaam.
  Zelf niets meegedaan trouwens. Ben niet zo van het vernoemen…

  In het Engels vind ik de naam wel erg leuk. (Nicholas, spreek uit Nickles)

  Nicky voor een jongen, brrr. Ik houd uberhaupt niet van jongensnamen eindigend op i, ie of y. (Ik ken een Tonny die maar niet van zijn y afkomt… Iedereen kent hem als Tonny, dus tja…. Hij vindt het overdreven om iedereen te vragen hem voortaan Ton te noemen…. Ik zou het zelf beslist wel doen!)

 9. Ik ken iemand die zijn zoontje vorig jaar nog Nikolai heeft genoemd. En ik ken ook een jongetje van anderhalf met Nicolaas als tweede naam. Plus een poes Nico 🙂 Best leuk allemaal.

 10. Klaas wel grappig, voor iemand anders. Nikola vind ik ook erg mooi, die zag ik er nog niet tussen staan.

Reacties zijn gesloten.