Otis in de lift

In de lente van 2009 werd acteur Tobey Maguire vader van Otis Tobias en sindsdien zie ik die naam ‘overal‘.

Niet in Amerika overigens, want daar is de jongensnaam Otis een echte ouderwetse naam. Rond 1900 bereikte Otis bijna de 100ste plaats in de ranglijsten, om in de jaren tachtig uit de top 500 te vallen. Inmiddels staat de naam niet eens meer in de top 1.000.

Hoe anders is dat in Nederland en vooral Vlaanderen.

Populariteit jongensnaam Otis in Vlaanderen en Nederland
Populariteit jongensnaam Otis in Vlaanderen en Nederland (cijfers: Meertens Instituut en Kind & Gezin)

Otis is dé Vlaamse celebnaam

Vlamingen zijn dol op Otis. Diverse Vlaamse celebs hebben hun kinderen Otis genoemd, zoals presentator Ben Roelants, zanger Bert Ostyn en acteur Gunther Levi. Actrice Jenna Vanlommel koos de naam zelfs voor haar dochter.

In Nederland zagen we Otis terug bij zangeres Ricky Koole en popmuziekexpert Leo Blokhuis, bij zangeres Marieke van Ginneken en bij BNN-presentator Patrick Lodiers.

Inspiratie

Otis is oorspronkelijk een familienaam, afgeleid van de Germaanse voornaam Ode. Volgens het Meertens Instituut kwam Otis als voornaam in gebruik door een Amerikaanse revolutionair genaamd James Otis.

Anno 2012 lijkt het waarschijnlijker dat de jong gestorven zanger Otis Redding (1941-1967) de belangrijkste inspiratiebron is. Voor mij is het meer Otis = lift, maar we kunnen niet allemaal BN’er of BV’er zijn natuurlijk.

Sterke stijger

Ik denk dat er in 2012 nog heel wat nieuwe Otisjes bij zijn gekomen. Wat vind jij van Otis?

PS De naam van Otis Maguires zusje, Ruby Sweetheart (2006), heeft in Nederland geen navolging gekregen. De meeste Ruby’s (toen zo’n 80 per jaar) werden halverwege de jaren negentig geboren, nu zijn het minder dan 40 per jaar.

15 antwoorden op “Otis in de lift”

 1. Ik blijf ook nog steeds denken aan de liften en het voelt nog niet echt als een echte naam.

 2. Ik vind het een prima naam, een van de leukere trendnamen van de laatste tijd. Maar niet voor mijn eigen kind.

  Mijn vriendin achter me op de bank zegt: Ieuw, Otis is een hondennaam!

 3. Leuke naam, staat zeker op het lijstje voor “ooit, in de toekomst”…

 4. Leuke naam! Ik weet dat Otis = lift, maar daar denk ik niet aan als ik de naam hoor.

 5. Ik vind het een leuke naam. Mij partner vindt hem ook leuk, voor een hond…

 6. Ik heb een zoon met Otis als 2e naam, geboren in 1999. Nooit aan die liften gedacht tot het te laat was 😉

 7. In het Engels vind ik het wel leuk, maar in het Nederlands is het zo’n harde t. Ook moet ik meteen denken aan wat mijn vader weleens zegt: ‘Otis die dood is’.

 8. Ik vind Otis een heel leuke naam, mag wat mij betreft een stuk vaker gegeven worden!

 9. Ik vind het een hele leuke naam! Ik denk idd aan Otis Redding. Ken 2 kinderen met deze naam trouwens, een van 4 en een baby. Helaas zit de naam al in de familie 😉

 10. Ken ook een Otis, dit is een Afro-Amerikaan, vind het(persoonlijk) ook een naam die alleen bij getinte mensen past, kan me er moeilijk een blond jongetje bij voorstellen.

 11. Hier in de buurt nog geen kleine Otisjes.
  Ik zeg: gelukkig niet!

  Absoluut geen mooie naam. Maar goed, ik hou van kort en Hollands als het om jongensnamen gaat. Of mooi klassiek. Otis hoort in geen van beide categorieën.

 12. Ik vind het een erg leuke naam!
  Eén van de weinige jongensnamen die ik leuk vind voor mezelf. Niet te saai/gewoon en niet te apart vind ik.
  Alleen om de liften is er wel wat twijfel. Zelf vind ik het niet storend, maar ik zou het niet fijn vinden om steeds de reactie: Dat zijn toch liften?! te krijgen. Gelukkig heb ik nog veel tijd erover na te denken, maar hier staat hij in elk geval op het lijstje.

 13. Jongensnamen die beginnen met een O kunnen per definitie niet snel mijn hart sneller doen kloppen en Otis is hierop geen uitzondering. Wel aardig aan de naam Otis vind ik dat het in het Engels en in het Nederlands hetzelfde wordt uitgesproken en nooit tot spraak of spel-verwarring leidt. Maar verder vind ik het een naam die stoer moet klinken maar niet als zodanig (voor mij althans) van de grond wil komen. En zeker met een Vlaamse achternaam wordt het al snel eerder vertederend. Otis Vanbroucke…strikje erom en hij kan als taartje over de toonbank.

 14. Ik vind een jongensnaam met een “o” erin juist wel mooi, zoals Olivier, Olaf, Floris, Rolf, Dolf etc.
  Otis vind ik ook wel een leuke naam, ken er een paar, maar de uitspraak is verschillend. Zo wordt het als O-ties en als O-tis uitgesproken.

Reacties zijn gesloten.