Mijn namen

Nou ja, niet ‘mijn namen’, maar namen die eindigen op -mijn. Mijn aandacht werd gisteren al getrokken door vier meisjes die in de NRC Annemijn werden genoemd, waarvan een de roepnaam Mijntje meekreeg. Welke mijn-namen zijn er nog meer?

‘Mijn’ is vooral een meisjesaangelegenheid. In de database van het Meertens Instituut staan maar vier mijn-jongensnamen: Firmijn, Fremijn (van Firminus > van het latijnse Firmus ‘sterk, krachtig, standvastig’) en Mijnert, Mijnhard (van het Germaanse Meinhard ‘sterk in kracht’).

De populairste jongensnaam die op -mijn eindigt staat daar echter niet tussen: negen jongens werden in 2008 Romijn genoemd. Vier andere namen kwamen ieder een keer voor: Armijn, Carmijn, Firmijn en Willemijndert.

Meestal vormt -mijn de vrouwelijke uitgang van een mannennaam, zoals Jacomijn van Jacob, of een afleiding van de Germaanse naam Meine, zoals Mijnsje.

Veel van die namen zijn inmiddels hopeloos ouderwets: Formijna, Herremijntje, Lammijne. Andere hebben de tand des tijds overleefd; in 2008 waren er meisjes die Jacomijntje, Jochemijntje, Mijntje en Willemijntje werden genoemd.

Verreweg de populairste mijn-meisjesnaam is echter Jasmijn, een naam met een heel andere oorsprong. In het Perzisch heet Jasmijn Yasemin en in het Arabisch Yasamin. Maar liefst 523 meisjes kregen deze top 20 naam.

Op afstand volgen Annemijn, Willemijn en Mijntje, de enige voornamen die ook meer dan 20 keer voorkomen. Opvallend vind ik Philomijn en Philemijn: een stuk frisser dan die zee van Feline’s die de laatste tijd geboren wordt, maar niet zo ‘vilein’ als het redelijk vaak gegeven Phileine.

Mijn-meisjesnamen in 2008

 1. Jasmijn (523)
 2. Willemijn (62)
 3. Annemijn (47)
 4. Mijntje (27)
 5. Yasmijn (14)
 6. Ellemijn (10)
 7. Willemijntje (10)
 8. Samijn (5)
 9. Romijn (4)
 10. Jacomijntje (3)
 11. Karmijne (2)
 12. Philomijn (2)
 13. Chloë-Jasmijn (1)
 14. Esmijn (1)
 15. Iris-Jasmijn (1)
 16. Jochemijntje (1)
 17. Jolie-Willemijn (1)
 18. Karmijn (1)
 19. Momijn (1)
 20. Philemijn (1)
 21. Romijne (1)
 22. Rozemijn (1)
 23. Suze-Willemijn (1)

20 antwoorden op “Mijn namen”

 1. Ik houd het maar gewoon op Jasmijn, Annemijn en Willemijn: de rest vind ik, eerlijk gezegd, drie keer niks.
  .-= Romy schreef op eigen site You =-.

 2. Dit is mij(n) op het lijf geschreven! 🙂
  Ik vraag me af hoe vaak mijn naam in 1975 (mijn bouwjaar) werd gegeven en of er dus sprake is van een stijgende lijn. Overigens heet ik gewoon Willemijn. Maar ik word al jaren Mijn genoemd.
  Ik heb zelf altijd een associatie gehad van een redelijk tuttig en elitair type bij mijn naam. Ook bij de meeste andere Mijn-namen. Een hoog NRC-gehalte.

 3. Momijn? Serieus?
  Ik verbaas me erover dat Roosmarijn/Rozemarijn er niet tussen staat. Rozemijn is een heel aardig gevonden verkorting.

  En met kleine vertraging: hulde voor je overtikwerk uit het NRC. Zit me dan daarbij af te vragen of je zelf een abonnement hebt, aan een lief familielid vraagt ze op te sparen, of dat je met laptop in de bieb gaat zitten tikken 😉

 4. Philemijn/Philomijn is inderdaad mooi (‘gewoon’ op de Franse manier – ‘Philomène’ – trouwens ook). Jochemijntje, Jacomijntje en Karmijn(e) kan ik ook nog wel waarderen, maar bijv. Esmijn vind ik dan weer helemaal niks, en de combinatie-namen Chloë-/Iris-Jasmijn, Suze-Willemijn en Jolie-Willemijn vind ik een beetje teveel van ’t goede; vooral de combinatie van Jolie en Willemijn snap ik niet echt.

  En inderdaad, complimenten voor je NRC-(over)tikwerk.

 5. De “mijn” namen vind ik niks. Alleen Jasmijn kan ermee door wat mij betreft.

 6. Jochemijntje en Jacomijntje zijn voor mij weer juist net wat tè.
  Esmijn vind ik wel weer een geinige vondst, combi van Esmee en -mijn. Maar er staat geen favo-naam tussen voor mij.

 7. Een aantal vind ik zo mooi! Willemijn, Jacomijn, Philomijn prachtige stevige namen met een mooie gesloten klank. En om de namen iets minder zwaar en wat lieflijker te maken zijn ze zo mooi af te korten Willemijntje, Mijntje.
  Jasmijn/Yasmijn, Samijn vind ik niet mooi.

  @Nancy: Roosmarijn eindigt op -rijn en niet op -mijn. Dat zal de reden zijn.

 8. “Mijn namen”…
  Ik dacht, nu komt het, Emma gaat eindelijk vertellen hoe haar kind(eren) he(e)t(en)… Maar nee dus ;-). Ga je het ooit nog eens vertellen? Dat vinden wij – namenliefhebbers – natuurlijk vreselijk leuk!

 9. Willemijn en Jacomijn vind ik mooi. De rest vreselijk gezocht en overdreven. En Momijn…. kom óp zeg… dat doe je een kind toch niet aan???

 10. Firmijn en Romijn vind ik erg leuk, het zouden bij mij wel potentiele kanshebbers zijn. Bij de dames weinig dat ik echt leuk vind, hoewel ik Armijn wel geschikt vind voor een meisje, maar die is blijkbaar meer in trek voor jongens.

 11. Qua jongensnamen kom ik nog op Formijn (zal wel een variant van Firmijn zijn) en Maximijn (van Maximinus –> Maximus).

 12. Grappig laat ik nou net die Karmijn kennen…. mooie naam en ook Philomijn kan ik wel waarderen. Maar Jasmijn blijft mijn favoriet.

 13. Hallo,

  We geraken er niet uit! We hebben al een dochter: Yelena. Maar hoe noemen we haar zusje: Marthe of Yanou. Haar familienaam zal Vande Ginste zijn. In principe wordt het Marthe maar ik blijf verveeld zitten met het feit dat Marthe goed op mijn familienaam lijkt (Martens). help!!

 14. Hoi Ellen,

  Dan is Marthe juist een mooie verwijzing naar jouw familienaam.
  Ze heet zelf toch niet zo. Yanou vind ik persoonlijk een beetje ‘gezocht’ klinken. Marthe vind ik stijlvol en toch kort en krachtig.
  Succes!

 15. @ Ellen,
  Jullie komen er niet uit over de naam van jullie tweede dochter.
  Ik vind de naam Yelena wel mooi, het is Jelena, russ/slav. modern, voor Helena, dit is een griekse naam, met de betekenis; de lichtende.

  De naam Marthe is op zich een mooie naam, maar persoonlijk vind ik hem te gewoon ten opzichte van Yelena. Misschien is het juist leuk om een gelijk soortige naam te zoeken, het zij in het russisch of juist met de betekenis licht. Eeen paar suggesties;

  Alayna amerikaans betekenis; licht
  Anora russisch betekenis; licht
  Manara arabisch betekenis; licht
  Malana noord-amerikaans ; licht
  Noriya afrikaans betekenis ; licht

  Veel succes met de namen en kijk eens op startkabel-babynamen, daar staan heel veel sites die verwijzen naar mooie voornamen.

 16. oeh als ik zou moeten kiezen tussen die 5 namen, zou het Anora worden. die past erg mooi bij Yelena.
  maar ik hou zelf wel van wat simpelere namen 🙂

 17. @ Ellen: misschien is Yanou Marthe een optie? Weet niet waar Yanou vandaan komt, maar dat past qua voorletter goed bij jullie eerste kindje. Marthe is dan een verwijzing naar de achternaam van jou en hierna komt dan de familienaam.

 18. jasmijn prachtig zo heet ons derde dochtertje lieve zachte naam vind ik
  willemein vind ik een beetje oudbollig wat ik ook heel mooi vind is annemijn

Reacties zijn gesloten.