De Jong is Nederlands populairste achternaam

Vanaf vandaag staat de nieuwe Nederlandse Familienamenbank online, van onder meer mijn oud-collega’s bij het Meertens Instituut. In de database staan alle 314.000 achternamen die in Nederland in omloop zijn (2007) of waren (1947).

De populairste familienamen in het land zijn al jaren De Jong, Jansen en De Vries. ‘Allochtone’ achternamen zijn echter in opmars; de meest voorkomende zijn Yilmaz (Turks), Nguyen (Vietnamees) en Ali (Marokkaans).

In de afgelopen zestig jaar zijn sommige achternamen sterk in aantal verminderd, of zelfs helemaal verdwenen. Dat komt omdat er in sommige families minder kinderen worden geboren die de naam kunnen doorgeven, maar ook omdat het tegenwoordig makkelijker is om een andere achternaam te kiezen. Zo kunnen kinderen tegenwoordig ook de achternaam van hun moeder krijgen – een optie voor vaders die hun familienaam (Poepjes, Kloot, Naaktgeboren) liever niet doorgeven.

Op een landkaart kun je zien hoeveel landgenoten jij hebt met dezelfde achternaam en waar ze wonen. Bovendien is aan van grofweg een derde van alle achternamen extra informatie toegevoegd, zoals de vermoedelijke oorsprong.

Is jullie iets bijzonders opgevallen? Of was het juist leuk om te zien dat je vermoedens over je achternaam klopten? Kom het hier vertellen (als de site weer bereikbaar is, want die is op het moment door alle belangstelling overbelast).

9 antwoorden op “De Jong is Nederlands populairste achternaam”

  1. Zoals verwacht komt m’n meisjesnaam meer voor dan de naam van kinderen en man, beiden geconcentreerd in dezelfde regio..dicht aan de vlaamse grens.
    .-= postkantoor schreef op eigen site Zwarte piet op visite =-.

  2. De familie van m’n vader komt uit Groningen en daar komt de naam inderdaad het meest voor. De naam van m’n vriend komt ook het meest voor in het gebied waar zijn vader vandaan komt… Grappig om te zien 🙂

  3. Niet geheel verrassend komt mijn achternaam het meest voor in de gemeente waar mijn vader vandaan komt en de naburige gemeente waar we momenteel wonen. Ook veel andere naamdragers wonen in het zelfde deel van Nederland.

  4. Bij mij is het inderdaad ook de streek waar mijn vader vandaan komt, de plek waar mijn achternaam het meeste voorkomt. Enkel klopt hij niet helemaal.. In Zuid-holland geeft hij aan dat er maar 3 mensen met deze naam zijn.. Maar wij zijn hier thuis al met 4/5 met die naam!

  5. slechts 530 mensen in Nederland die mijn achternaam delen… En inderdaad ook vooral in de regio waar ik vandaan kom.
    Leuke site!

Reacties zijn gesloten.