Mijn Nieuwe Carrière: Voornamenconsultant

In de Verenigde Staten zijn ouders zo bang dat hun kind de boot zal missen, dat ze proberen alle mogelijke risico’s te elimineren.

Zo moet er ook de perfecte voornaam voor het perfecte kind komen. Alhoewel alle onderzoeken erop wijzen dat je het verst komt, of in elk geval het minst gehinderd wordt door een normale, frequent voorkomende voornaam, is dat voor dit type ouders natuurlijk te gemakkelijk gedacht.

Zij betalen voor een “gedegen” voornaamadvies rustig een paar honderd dollar.

Dan gaat het niet eens altijd over (in mijn ogen) nuttige zaken als associaties, connotaties, populariteit of betekenis, maar over de numerologische waarde van de beoogde naam.

In een op blogs veelbesproken artikel van gisteren in de Wall Street Journal vertellen ouders hoeveel moeite ze hebben gedaan om dé naam te vinden.

Denise McCombie consulteerde voor 475 dollar een numerologist en hoorde dat het door haar voorgestelde Leah Marie een goede keuze was. Numerotechnischlekkerbelangrijk gezien.

Een andere moeder nam iedereen die ze ontmoette een enquête af, om zo de beste naam voor haar dochter te bepalen. Anna Irene won.

Het echtpaar Mistretta kreeg voor 50 dollar een 15 pagina’s lang advies van de auteur van een voornamenboek. In de lijst met suggesties stond de naam Ava, de uiteindelijke naam voor hun kind.

Ik krijg spontaan last van plaatsvervangende schaamte: Ava staat op plaats 5 in de Amerikaanse top 1.000.

De websites waarop adviezen worden gegeven groeien als kool. Ze bieden tegen betaling advies per mail, of soms zelfs telefonisch.

Voor wie zelf goed overweg kan met zoekmachines gaat er een wereld open. Tik niet alleen je eigen naam zo nu en dan in bij Google, maar doe dat ook voor de naam van je toekomstige kind.

De moeder die haar toekomstige dochter Zoe Rose wilde noemen, liet deze keuze varen nadat de eerste hit direct naar een pornoster verwees. Julie Tiedens (34) adopteerde vervolgens een jongetje dat ze de Google-veilige naam Jackson Thomas meegaf. Ze maakt zich nu al zorgen over wat andere kinderen met deze voornaam de komende jaren op hun My Space site gaan uitspoken.