Mohamed En Ines Populairste Namen In Franse Voorstad

Het departement Seine-Saint-Denis, een grote voorstad in het noorden van Parijs, was de afgelopen maanden steeds in het nieuws.

Behalve moordaanslagen op agenten gebeuren er ook mooie dingen, zoals de geboorte van een nieuwe generatie Fransen. Ik weet niet of ik het jammer vind (want geen integratie) of mooi (want vasthouden aan eigen identiteit) dat de populairste namen geen enkele overeenkomst vertonen met die van autochtone Fransen.

Een interessant artikel op Notrefamille.com beschrijft de belangrijkste namen in dit stadsdeel. Ik vertaal hier de belangrijkste stukken.

Mohammed en Ines waren in 2005 de belangrijkste namen voor pasgeboren in het departement. Deze namen worden vooral gegeven door families die afkomstig zijn uit Maghreb, het noordwesten van Afrika (Algerije, Tunesië en Marokko).

Arabische taalkundigen zeggen dat een naam (‘ism’) nodig is om degenen met die naam te onderscheiden van degenen die die naam niet dragen, en ze daarmee met meer waardigheid op te laten groeien.

Voordat de islam de belangrijkste godsdienst werd in het gebied, kregen kinderen namen van bloemen, edelstenen of dieren, waarmee de wens werd uitgesproken dat het kind de goede eigenschappen van dat element zou krijgen.

Sommigen van deze oude voornamen bestaan nog altijd, maar de met de islam kwamen de zogenaamde theoforen in zwang, namen die God oproepen, zijn goede eigenschappen of de deugden van het geloof.

De traditie schrijft voor dat een kind zijn naam op de zevende dag na de geboorte krijgt, waarmee zijn komst op aarde wordt bevestigd. Dat je in Nederland binnen drie werkdagen aangifte moet hebben gedaan – inclusief de definitieve namen – is een onderwerp voor een andere keer.

————————————————————————-

De namen die op dit moment het populairst zijn onder Franse moslims:  

Sarah Mohammed
Ines Mehdi
Sabrina Sofiane
Sonia Karim
Anissa Samir
Nadia Yassin/Yacine
Leila Youssef
Myriam Bilal
Yasmine Amine
Fatoumata Rayane
Imane Nassim
Amel Hamza
Lina Ahmed

————————————————————————-

Opvallend is dat er in Frankrijk veel meer gezocht is naar (meisjes)namen die zowel in de Franse als in de Arabische traditie passen.

Dit verklaart de aanwezigheid van namen als Ines, een Zuid-Europese variant van Agnes, maar ook een fonetische schrijfwijze van de Arabische naam Înâs (‘welwillend, liefhebbend’).

Opvallender nog is de naam Sonia, in Europa vooral bekend als de Slavische variant van Sophie, maar in het hedendaagse Frankrijk vooral een transcriptie van de Arabische naam Saniyya (‘hoogstaand, subliem’).

Ook Nadia is een mooi mult-cultivoorbeeld: een Oost-Europese afgeleide van het Russische Nadjézjda maar ook een Arabische meisjesnaam met de betekenis ‘gul’.

Nederland kent Sabrina alleen als tienerheks of als rondborstige Italiaanse zangeres, maar de naam lijkt ook op het Arabische woord Sabria, dat ‘geduld’ betekent. In de westerse wereld is de naam vooral bekend als keltische naam die via een gelijknamige Audrey Hepburn film (1954) ook in Europa opmars deed.

Enkele voorbeelden van populaire Arabische jongensnamen in Frankrijk

Abdallah, Abdel, Abdelhakim, Abdelkader, Abdou, Abdoulaye, Achraf, Adel, Ahmed, Ali, Amar, Amin, Amir, Anise, Ayoub, Aziz, Bassem, Bilal, Bilel, Billal, Brahim, Chedid, Djamel, Driss, Emad, Fadel, Fares, Farid, Fatih, Faycal, Fouad, Habib, Hakim, Hamed, Hassan, Hicham, Ibrahim, Idris, Idriss, Imad, Isaac, Ismaïl, Issam, Jamil, Kamel, Karim, Khaled, Khalid, Lyes, Malik, Medhi, Mohammed, Mounir, Mourad, Foamed, Mustafa, Nabil, Nader, Naïm, Nasser, Nassim, Omar, Omer, Usama, Qader, Rachid, Redouane, Sabri, Saddam, Said, Salama, Sami, Samir, Samy, Selim, Smaïn, Sofiane, Soufiane, Tarek, Tarik, Walid, Yacine, Youcef, Youssef, Zinedine.

En populaire Arabische meisjesnamen in Frankrijk

Abeda, Achoura, Afifa, Aïcha, Aïda, Amel, Amina, Amira, Anissa, Asma, Assia, Boussaïna, Batoul, Chahira, Chemoussa, Chedine, Dalila, Dounia, Faïza, Farah, Fatiha, Fatima, Fatma, Fawzia, Ghalia, Halima, Hamza, Hanane, Hawa, Hoaïda, Ibrahima, Ichrak, Ikram, Iman, Imane, Izdihare, Karima, Kheïla, Lamia, Leïla, Loubna, Lyna, Malika, Medina, Mounia, Mounifa, Nabila, Nadia, Naïma, Nassima, Nawal, Nora, Nouna, Nour, Omeïma, Oulfa, Rachida, Rania, Rayane, Romana, Rouba, Sabah, Safia, Saïda, Samia, Samira, Sanatorium, Sherazade, Sofia, Soraya, Soukaïna, Soumia, Tamara, Thamïna, Wahida, Wassila, Yamina, Yasmina, Yasmine, Yousra, Zahra, Zineb, Zohra.

3 antwoorden op “Mohamed En Ines Populairste Namen In Franse Voorstad”

  1. WOWW!!! ik wist niet dat mijn naam een van de popularste is onder franse moslims ik ben 11 jaar een moslim maar niet frans maar marokkans ik wist het wel dat mijn ouders de goeie keus hebben gemaakt over mijn naam,maar persoonlijk vind ik Yousra een mooie arabische naam eigelijk vind ik Yousra het mooiste voor een meisje 🙂 SMILEYFACE

  2. Ik heb een Arabische man en mijn jongste dochtertje lemia genoemd . Ik vond de naam lief klinken
    En zacht.
    Maar nu vroeg ik mij af weten jullie mischien uit welk jaar de naam komt ?
    Anissa vond mijn man niks .
    Groetjes felicia

Reacties zijn gesloten.