Mohamed en Sara zijn populairste voornamen Amsterdam

amsterdam vlagMohammed: het is naast Sem, Sanne en Sophie zo’n beetje de meest besproken babynaam in Nederland. In Amsterdam gaat hij al zeker dertig jaar aan kop.

Vanaf het eind van de jaren negentig hield ik elke dag bij wat de namen van pasgeborenen in de hoofdstad waren: een megaklus waar ik een paar jaar geleden mee ben gestopt.

Gelukkig publiceert de gemeente Amsterdam tegenwoordig zelf een top 10 (2010). Met mijn top 10 uit 2000 ernaast is het tijd om de balans op te maken.

Tijden veranderen, namen nauwelijks

De populairste babynamen in heel Nederland zijn veranderd in de afgelopen tien jaar: Sanne en Thomas zijn passé. In Amsterdam heeft de tijd echter stil gestaan: daar staan Sara(h) en Moham(m)ed nog altijd bovenaan.

Ook Sophie, Max en Lucas blijken onverslaanbaar. In de rest van de lijst is (gelukkig) wel wat veranderd, zij het soms subtiel: Lisa werd Lina bij de meisjes, Eva werd Emma, Julia werd Julie, Noa werd Noor.

De korterdankorttrend is ook te zien bij de Marokkaanse en Turkse Amsterdammers: Yasmine en Ouimama zijn ouderwets, je noemt je kind nu Aya of Lina.

Populairste voornamen in Amsterdam in 2000

meisjes jongens
1. Sara(h) 1. Moham(m)ed
2. Lisa 2. Max
3. Sophie 3. Lucas
4. Eva 4. Daan
5. Julia 5. Thomas
6. Yasmine 6. Tim
7. Noa 7. David
8. Zoë 8. Daniël
9. Oumaima 9. Mees
10. Romy 10. Stefan

Bron: Voornamelijk.nl

De jongenslijst is tegenwoordig wat spannender dan die van de meisjes. Weg met moderne klassiekers als Daan, Thomas, Tim, Mees en Stefan: welkom Olivier en Benjamin (en Jayden…).

De top 3 van jongensnamen bestaat anno 2010 uit voornamen die vooral onder Turkse en Marokkaanse Amsterdammers in trek zijn: niet zo gek in een stad waar meer dan de helft van de kinderen minstens één niet in Nederland geboren ouder heeft.

Naast het onvermijdelijke Mohamed zijn vooral Rayan en Adam in trek. Die laatste naam wordt ook wel door autochtone Amsterdammers gegeven.

Wel toepasselijk: Amsterdam > A’dam > Adam. Jammer dat Eva niet meer in de top 10 staat!

Populairste voornamen in Amsterdam in 2010

meisjes jongens
1. Sara 1. Mohamed
2. Aya 2. Adam
3. Anna 3. Rayan
4. Olivia 4. Max
5. Sarah 5. Noah
6. Emma 6. Mohammed
7. Julie 7. Lucas
8. Sophie 8. Olivier
9. Lina 9. Benjamin
10. Noor 10. Jayden

Bron: Sociale Verzekeringsbank, via Gemeente Amsterdam

NB Bij de SVB (2010) werd geen rekening gehouden met de verschillende spellingwijzes van eenzelfde naam: ik heb in 2000 Mohamed/Mohammed en Sara/Sarah bij elkaar geteld.

4 antwoorden op “Mohamed en Sara zijn populairste voornamen Amsterdam”

 1. Bij de jongens vind ik het 2010 lijstje leuker, bij de meisjes het 2000 lijstje.
  Wel grappig om zo’n verschil te zien. Ik vind bij de jongens in het eerste lijstje vooral klassieke Bijbelse namen als Daniel, David, Lucas, Thomas e.d. leuk, al zijn het geen van allen favorieten van me. In het tweede lijstje zitten die er ook niet, maar toch vind ik de meeste namen net iets leuker. Grappig om te zien dat er zowel in het 2000 lijstje als in het 2010 lijstje zoveel Bijbelse namen staan. Ook frappant dat zowel Mohamed als Mohammed in de top 10 staan; dan zullen wel heel veel jongetjes zo heten! En bij de meisjes ook zowel Sara als Sarah; dat zijn in totaal dan heel veel meisjes!
  Beide lijstjes met meisjesnamen vind ik niet zo geweldig; gewoon prima namen, maar je hoort ze allemaal zoveel. Het eerste lijstje vind ik dan toch leuker, omdat ik dat ‘ouderwetse’ juist heel erg mooi vind altijd. Yasmine is jarenlang mijn favoriete meisjesnaam geweest; sowieso hou ik heel erg van namen die op -ine eindigen. Ik vind het nog steeds een mooie naam, maar ik zou hem toch niet zo snel meer aan mijn eigen kind geven. Ik ben namelijk bang dat mensen het uit gaan spreken als ‘Djezmin’ en dat vind ik echt verschrikkelijk lelijk.

 2. Ik ben een van de, blijkbaar, velen Sara(h)’s, terwijl ik persoonlijk maar één andere Sara ken. Via via ken ik nog een Sara en een Sarah maar daar houdt het dan ook mee op. Ik vind dat wel meevallen want ik ken namelijk 12 Anne’s. Terwijl die naam blijkbaar iets minder populair is.

 3. Heee hallo hier!

  Wat een gezellig forum! ik zelf heet meeuwtje nico en vind dat persoonlijk een hele toffe naam! ik ben er erg trots op! verder ben ik nog nooit iemand tegen gekomen die meeuwtje nico heet! feine dag verder allemaal!!

  Groetjeensssss

Reacties zijn gesloten.