Naam In Het Nieuws: Olivia

Een van mijn geheime liefdes is was de meisjesnaam Olivia.

Toen Olivia nog bij mevrouw Newton John hoorde kon hij me niet zo bekoren, maar toen ik de naam begin jaren negentig in The Cosby Show tegenkwam, was ik verkocht.

Ik vind het nog steeds verbazingwekkend dat Olivia nu pas wordt opgepikt door Nederlandse ouders: ik was vast niet de enige die viel voor de hoge schattigheidfactor van Raven-Symoné Pearman.

Gisteren werden BNN coryfee Ruben Nicolai en zijn vriendin Laurien ouders van een dochter Olivia Marie, die ze Liv zullen noemen.

Ik heb het niet-zo-heel-vage vermoeden dat dat zal zorgen voor een megasnelle groei van deze toch al populaire naam.

In Amerika heeft Olivia de top 5 van meisjesnamen al bereikt, na een stijging die rond de Olivia-uitzendingen van de Cosby show is gestart.

Olivia in de Verenigde Staten: van plaats 543 naar plaats 4 in 30 jaar tijd (rang, niet aantal)

In Nederland heb ik alleen gegevens over de situatie vanaf 1983, helaas. Toch wel interessant om te zien wat er sinds die tijd is gebeurd met Olivia.

Zoals je ziet waren er tot het eind van de vorige eeuw nauwelijks Nederlandse ouders die hun dochter Olivia noemden.

Daarna ging het snel: in 1999 waren het er nog 22; in 2005 waren het er al 85 en het afgelopen jaar 128. Mijn verwachting is dat dat aantal in 2007 nog flink zal stijgen.

Olivia in Nederland: van 9 meisjes naar 128 meisjes in 20 jaar tijd (aantal, niet rang)

En Liv? De roepnaam die de familie Nicolai voor hun kleine meisje heeft gekozen? Die naam is ongeveer net zo populair als Olivia zelf.

10 antwoorden op “Naam In Het Nieuws: Olivia”

 1. Toevallig heeft een goede vriendin van me deze week een dochter gekregen, met de naam Livia. Is niet hetzelfde, maar komt in de buurt!

 2. Overigens heet de dochter van Jan Vayne ook Olivia. Ze is geboren in maart 2005.

 3. En de dochter van Heleen en Ton van Rooijen heet ook Olivia. Ik vind het overigens een hele lelijke naam, maar dat terzijde …

 4. Ik vind Olivia wel een leuke naam! Niet voor mijzelf, maar voor anderen zeker wel. Ik vind het jammer dat de familie Nicolai de prachtige namen Olivia Marie verkort hebben tot Liv, zonde!

 5. Olivia vind ik niet mooi.
  Olivia Marie wel mooi.

  Liv vind ik leuk voor een ander.

 6. ik vind olivia schitterend! zacht, kwetsbaar, sierlijk!

 7. Wat mij betreft heeft Ruben Nicolai een erg goede smaak qua namen.

  Olivia vind ik een prachtige naam. Liv staat op mijn lijstje voor toekomstige dochter. En dan Olivia als ‘doopnaam’ zou echt prachtig zijn.

  Maarja, zelfde als in het artikel gezegd wordt. De populariteit van de namen stijgt wel.

 8. uhm…
  Mijn dochter heet Olivia.
  Hebben Jan én Ruben gewoon van me gestolen…;-)
  Nouja, en ik heb het van de dochter van Heleen van Rooyen.
  Vond de naam al jaren prachtig.
  Overigens heeft mijn Olivia ook een broertje en die heet dan weer Tijl.
  Heb je daar ook wat over te vertellen??

 9. Hmm, typisch. Wij hebben in 2001 onze eerste dochter Olivie genoemd. Volgens het voornamenboek een afgeleidde naam van Olivia. Juist de associatie met Olivia Newton John weerhield ons ervan om Olivia te kiezen, en ook omdat mensen Olivia, zo dachten wij, engels zouden gaan uitspreken, in het algemeen ben ik geen liefhebber van engelse voornamen, omdat ze associaties met voetballers, film- of soapsterren oproepen. Olivie komt overigens erg weinig voor, 2x in 2001 en verder niet meer dacht ik.

Reacties zijn gesloten.