Namen van leerlingen Barlaeus voorspellen trend

In Amsterdam zijn verschillende zelfstandige gymnasia; de beroemdste daarvan is het Barlaeus, strategisch gelegen tegenover poptempel Paradiso. Alhoewel je daar onder schooluren weinig aan hebt.

Al zoekende naar de namen van de kinderen van advocaat Bram Moszkowicz kwam ik terecht op een spreadsheet met daarop de deelnemers aan een sportdag van het Barlaeus gymnasium.

Ruim 600 kinderen in vijf schooljaren delen tezamen zo’n 435 voornamen. Opvallend is dat de “normale” namen voor deze leeftijdsgroep (geboortejaar 1989-1994) nauwelijks vertegenwoordigd zijn.

In een gemiddelde schoolklas zou je vooral meisjes tegenkomen die Lisa, Laura, Anne, Michelle, Iris, Sanne, Melissa, Kim, Kelly, Anna, Anouk, Chantal, Denise of Manon heten.

Op het Barlaeus vind je wel klassieke namen als Laura, Lisa, Anne en Anna terug, maar verder ziet de lijst er heel anders uit. Je vindt er Sophie (9 keer!), Nina, Julia, Emma, Eva, Roos, Rosa, Sara(h), Carolien, Elisa, Lieke en Miriam. Niks Kelly of Chantal.

Deels betreft het namen die nooit écht uit de mode zijn geraakt, zoals Carolien, Elisa en Miriam, maar vooral zijn het namen die erg voorop lopen. Het gros van de Sophies, Nina’s, Julia’s, Liekes en Emma’s is namelijk pas de afgelopen paar jaar geboren en deze kinderen zijn al 12 tot 17 jaar oud.

Bij de jongens zie ik een vergelijkbaar beeld. Op het gymnasium heten de tieners vaak Sam (7 keer), Floris, David, Max, Robin, Benjamin, Jelle, Titus (4 keer!), Victor, Alexander, Bram, Dirk, Job, Joost, Coen, Maarten, Mees, Thijs en Tom.

Robin en Tom vinden we ook in een vergelijkbare “gewone” schoolklas terug, maar die is verder niet gevuld met Sammen, maar met Kevin, Thomas, Tim, Jeroen, Dennis, Nick, Rick, Mark, Mike, Niels, Jan, Jeffrey en Martijn.

Ook hier liepen de Barlaeusouders weer voorop: namen als Sam, Floris, Max, Job, Mees en Thijs werden in de rest van Nederland pas jaren later écht populair.

Kortom: de namenlijsten van een kinderdagverblijf in de Jordaan, Oud-Zuid of Watergraafsmeer zijn goud waard, als je de mode vóór wil zijn 🙂

NB: Een paar opvallende namen in de lijst: Ande, Arsjad, Awital, Banno, Botho, Camillo, Ceffas, Coco-Sue, Colete, Cola, Didde, Dido, Farley, Femme, Frides, Gaudi, Gigi, Giza, Graziella, Henok, Hiske, Iliaz, Isabeau, Isar, Izanna, Jalila, Janosch, Jegor, Jie-Hyun, Kavel, Luce, Lune, Maj, Mas, Mattho, Maurina, Mehek, Meic, Meric, Moody, Muck, Nezza, Nikha, Ocky, Ollie, Orson, Philo, Pitou, Pom, Pomme, Reinee, Rodante, Rúna, Sarike, Scipio, Selwi, Spencer, Tajna, Tarah, Tjardo, Tossa, Trevor, Tshiela, Varen, Vere, Vita, Yosta en Zono.

12 antwoorden op “Namen van leerlingen Barlaeus voorspellen trend”

  1. Ik zie dus Pomme (appel), Kavel (onbebouwd stuk grond), Cola (Coca-), Gaudi (achternaam(!) van een kunstenaar)… misschien maar vast wat psychiaters inschakelen?

  2. Als ik zo de namen van het kinderdagverblijf lees, kies ik ervoor niet hip te zijn. Lijkt wel een wedstrijdje wie is het orgineelst. Ze vergeten alleen dat hunkind er zo`n 80 jaar mee moet doen…

  3. OK… Cola en Moody… doe maar gewoon niet :-)En ik weet niet wat de ouders van Muck dachten, maar dit is toch echt gewoon het Engelse woord voor vuil of viezigheid.

  4. nou ik heet dus ramses en zit ook op het barlaeus en mijn naam staat er niet eens bij. teleurstellend..

  5. Zelf zit ik sinds dit jaar op het Barlaeus en ik vind het best meevallen met die ‘rare’ namen (Ollie heet trouwens eigenlijk Oliver maar iedereen noemt hem Ollie)

  6. Titus vier keer vind ik wel opvallend!
    Ik vind de namen over het algemeen wel leuk. Wat de laatste lijst betreft; daar zit niet veel voor mij tussen, alleen Lune en Philo vind ik wel leuk. Maar de rest….Varen bijvoorbeeld……… wat is dat nou voor een naam?

  7. Viermaal Titus vind ik ook opvallend, maar in de NRC kom je die naam zeer regelmatig tegen onder de geboorteadvertenties.

Reacties zijn gesloten.