Zomergasten Met Bram Moszkowicz

Met onwillige fascinatie kijk ik met een schuin oog naar Zomergasten. Bram Moszkowicz lijkt een hoop te vertellen, maar erg veel wijzer wordt je niet van wat deze man drijft.

Joris Luyendijk leest voor wat zijn bureauredacteuren over de advocaat hebben kunnen vinden, en Moszkowicz ontwijkt het geven van een reactie, of beaamt simpelweg.

Daarom maar eens op zoek naar wat meer persoonlijke informatie over de man, en dan in het bijzonder voornamen.

Bram Moszkowicz (1960) is de jongste zoon van Max Moszkowicz. De familie vluchtte in de jaren dertig van Duitsland naar Nederland; desondanks was Max de enige overlevende na de oorlog.

Max trouwde Berthe Bessems met wie hij vier zonen kreeg: David, Max jr., Abraham (Bram) en Baruch (die nu Robert heet)*. Broer Robert (1953) veranderde zijn voornaam als tiener in Baruch, naar de wijsgeer Baruch Spinoza. Tien jaar later heette hij weer gewoon Robert, omdat hij vond dat de betekenis van de naam Baruch ("gezegende") niet meer op hem van toepassing was.

Bram Moszkowicz kreeg in zijn eerste huwelijk een zoon (dochter?) Micha. Hij is nu getrouwd met juriste Juliëtte Polak, met wie hij twee tieners heeft: zoon Nathan en dochter Chaya.

* Dank aan Kiki voor de aanvulling over Baruch/Robert.

7 antwoorden op “Zomergasten Met Bram Moszkowicz”

  1. Jammer dat Baruch zich Robert laat noemen. Baruch klinkt veel mooier!

  2. Moest wel even lachen, toen hij de naam van zijn dochter liet vallen. Je schrijft het weliswaar heel anders, maar de uitspraak van de naam van zijn dochter Chaya is vrijwel hetzelfde als van onze kat Gaia…

    Vond het verder troouwens een zeer boeiende avond!

  3. Micha is een Hebreeuwse jongensnaam, dus het zal echt wel een zoon zijn!

  4. Baruch heette bij de geboorte al Robert. Toen hij wat ouder werd liet hij zich Baruch noemen. Inmiddels is dit weer gewoon Robert… Frappant dat Bram tijdens het gesprek het herhaaldelijk had over zijn broers Max en David. Zouden ze dan nog steeds in onmin leven met Robert?

  5. @Kiki

    Ja, ze leven nog steeds in onmin met Robert en de familie kennende (uit interviews etc), komt dit ook nooit meer goed. Max sr. heeft ooit verteld dat Robert geen zoon meer is van hem.

Reacties zijn gesloten.