Namenprikbord & Groot Gezin

Vandaag een bericht uit het Eindhovens Dagblad dat trouwe lezer en namendeskundige Luuk mij stuurde. Dank je Luuk!

Mijn voorliefde voor veel-namen-binnen-een-gezin deelde ik “vroeger” op het namenprikbord, waar we hele gezinnen bij elkaar verzonnen, op zoek naar de beste combinaties. Ja, dat is leuk als je afwijking hebt, zoals ik *grinnik*

Familie_380319h_1

René Corstens en Annette Jansen kregen 13 november hun elfde kind: Imme Olivier.

Vader Corstens werkt in Nederland, maar het gezin woont net over de grens in Belgie. De oudste twee kinderen zijn al bijna het huis uit, maar het ouderpaar is niet van plan te stoppen met kinderen krijgen.

De oudste tien kinderen kregen allemaal maar een naam: Rick (18), Milou (17), Cecile (15), Owen (14), Marijn (13), Anne (12), Veerle (9), Jochem (8) en Jasmijn (6).

Met de geboorte van Merle Madelief (2) werd de twee-namen-trend ingezet. De ouders denken dat hun twee jongsten dan later zelf kunnen kiezen welke naam ze willen dragen.

[TOEVOEGING 30-12] Zie ook “Imme Olivier en zijn grote broers en zussen“, waarin in hun moeder uitlegt waarom ze voor deze namen heeft gekozen.

.

Kent iemand die pas later in zijn leven zijn tweede of derde doopnaam is gaan gebruiken? Iedereen die ik ken die zijn naam wijzigde, koos zelf een nieuwe naam, meestal om helemaal niets meer van te doen te hebben met dat “vorige leven”.

16 antwoorden op “Namenprikbord & Groot Gezin”

 1. Leuke naam! Imme Olivier. Merle Madelief is trouwens ook mijn smaak, daar mijn jongste dochter Madelief heet. Owen en Rick vallen voor mij compleet erbuiten. Vind dat erg lelijke namen.

  xxx
  Marijke
  (die dit natuurlijk niet meent en zich ook mateloos ergert als ze ‘liefs’ van iemand compleet onbekend toegewenst krijgt…)

 2. En om je vraag enigszins te beantwoorden:
  Ik kende een jongen die rond zijn 11de zijn naam van Martijn in Arend heeft veranderd. Dit omdat hij het vreselijk vond één van de vele Martijn’s te zijn.

  Volgens mij was dit geen tweede of derde naam, maar het had ook weer niets te maken met een vreselijk ‘vorig’ leven.

 3. Ik ken maar een persoon die van naam veranderd is, en die is ook meteen van geslacht veranderd. Dus nee, ik denk ook dat als ik mijn naam zou willen veranderen dat ik die dan zelf wel verzon. De huidige opties zijn Hendrika en Maria dus dat hoeft niet zo nodig.

  Maar 10 kinderen zeg, en niet willen stoppen. Als ik er 10 zou willen zou ik ze denk ik ook maar 1 naam geven, anders zijn alle mooie bij de 5e al op

 4. Ja, ik ken er een! Een meisje dat in de puberteit er voor koos om voortaan als Rebecca door het leven te gaan, haar tweede naam.

 5. Twee tantas van mijn vriend hebben hun naam veranderd, al waren het geen grote veranderingen. Annie werd Anne en Marie werd Mariet (met twee puntjes op de e). Verder ken ik eigenlijk geen mensen die hun naam hebben veranderd.

  Katie

  p.s Emma, ik vind het erg jammer dat je niet meer meeprikt op het prikbord. Ik keek altijd uit naar jouw mening op sommige topics!

 6. herken het prikbord verhaal en kom er dus ook niet veel meer..hier geen voorbeelden van mensen die hun 2de/3de naam zijn gaan gebruiken wel een tante die door toenmalige echtgenote een compleet nieuwe naam toegedeelt kreeg en nu naar scheiding weer gewoon haar eigen naam gebruikt.

 7. Nee, ik ken ook geen mensen die hun tweede of derde naam als roepnaam zijn gaan gebruiken. Wel iemand die een andere naam is gaan gebruiken, maar of hij zijn naam officieel heeft laten veranderen weet ik niet.

  Enne, waarom komen jullie niet weer terug op het prikbord? Misschien dat de xxx-jes en de veel liefsjes dan ook wat meer hun mening gaan laten horen…

 8. Jeetje… wat een gezin! Owen valt er ook voor mij wat buiten, maar voor de rest vind ik de namen wel goed bij elkaar passen en wel aardig.

 9. zelf was ik al heel snel uitgekeken op het namenprikbord. mede doordat het meestal echt ging om beby’s die nog geboren moesten worden enzo….en ja als je dan kritiek gaf….ik ben altijd van mening dat je als je geen kritiek wil je iets niet op internet meot zetten….

  overigens liefs gebruik ik zelf alleen maar als ik een mailtje naar iemand stuur die ik ken

 10. Ik ken geen mensen die hun naam veranderd hebben, of hun 2e of 3e doopnaam zijn gaan gebruiken.

  Het prikbordverhaal is zo herkenbaar, precies de redenen waarom ik ook al een jaar of 2 niet meer prik.
  Altijd je woorden over een naam op een goudschaaltje te moeten wegen en inderdaad niet verder kunnen komen dan niet mijn smaak, echt jammer is dat.
  Ik lees nog wel mee, zo blijf je toch op de hoogte van nieuwe namen.

  Zou het niet mogelijk zijn om met elkaar een forum op te richten, waar we zelf de ‘regels’ kunnen bepalen en waar er dus wel gewoon ongezouten gezegd kan worden wat men van een naam vind.
  Ik ben helaas geen ster in dit soort dingen, maar misschien dat iemand anders dat wel is.

  Veel liefs, dikke knuffel en veel xxxx
  (ROFLOL)

  van Jolande (die daar dus ook de kriebels van krijgt)

 11. Celine Dion heeft ook een zoon met twee namen: René Charles. De eerste voornaam is vernoemd naar haar man René en Charles slaat op haar overleden grootvader.

  Ik zelf heet Lisa-Kim. Ik heb ervoor gekozen om als Kim verder te leven ;-)… maar dit kwam meer doordat er op mijn basisschool destijds nog een Lisa zat en géén Kim… dus tja.. Kim is blijven hangen…

 12. Ik ken een Jesse Joyce, die is zelfs heen en weer gegaan van Jesse naar Joyce (als klein meisje omdat ze met 4 andere Jesses in de klas zat) en later weer terug omdat ze Jesse toch het mooist vond.
  Ik geloof wel dat het dus handig KAN zijn… als je gewoon genoeg van je naam hebt maar niet van je hele (vorige) leven.

 13. Ik ben dus die moeder van dat grote gezin van de foto. Buiten het feit dat namen ontzettend persoonlijk en smaakgebonden zijn ligt de nadruk in ons krantenartikel wel erg op het feit dat de kinderen dan later zelf kunnen kiezen wat mijn man met een knipoog vertelde tegen de journalist en uiteraard is uitvergroot ;o), uiteraard hebben wij de namen gekozen omdat we ze mooi vonden en mochten de kinderen daar later moeite mee hebben is het hun keuze om te beslissen 2 of 1 en buiten dat gebruiken we de 1e naam en is de tweede erbij gekomen omdat we die ook mooi vonden. En nee de namen waren niet op bij de vijfde. De opmerking we nemen er nog een elftal bij is overigens met een knipoog geplaatst lieve Marijke, soms ben je even de voorspelbare vragen moe en dan volgt er een gevat antwoord.
  Ik vind de reacties interessant en waarom zou je niet je mening mogen zeggen inderdaad, ik zie het niet als een aanval, we hebben hiervoor gekozen, staan er volkomen achter en heb geboeid zitten lezen.

  mvgr Annette Corstens

 14. Leuke reactie Annette!
  Het lijkt me trouwens welheerlijk zo’n groot gezin,ik was zelf maar alleen en heb daar altijd alleen maar nadelen van ervaren

 15. In mijn familie wisselen de mensen voortdurend van naam, wat dan vooral met de komst van kerstkaartjes weer duidelijk wordt. Zo heb ik opeens geen tante Marietje meer maar een tante Marieke, ik heb een tante waarvan ik nog steeds niet weet of het Ceciel of Celia is, mijn oom Willy noemt zich af en toe gewoon Willem en mijn tante Riky noemt zich opeens Riet, wat voor mij heel verwarrend is omdat ik al een tante Riet heb. Ik noem mezelf zo af en toe Kaatje of Marie, dus ik doe ook nog eens mee aan onze familietraditie…

 16. Een heel oud en wat warrig artikel hierboven, maar voor de volledigheid… Na Imme Olivier (2006) werd ook nog geboren dochter Ninthe Willemijn (2008) en zoon Teije Silvijn (2009).

Reacties zijn gesloten.