Nicolaas Populair Door Sinterklaas

Dat had ik me nou nooit gerealiseerd, dat good old Saint Nick er in zijn tijd voor zorgde dat zijn naam immens populair werd onder pasgeborenen.

In dit artikel werpt de Hongaarse Esther Vécsey eindelijk licht werpt het bestaan van Sinterklaas.

In de 11de eeuw brachten Saksische kooplieden de cultus van Nicolaas vanuit Duitsland en de Nederlanden naar het Carpathian Basin en Hongarije, waar er meteen een feestje van gemaakt werd. Dat sloeg pas in de 13e eeuw op West-Europa over.

De vele dorpen en steden die in de Middeleeuwen in Oost-Europa ontstonden, zijn naar Sint Nicolaas vernoemd; de belangrijkste kerken uit die periode zijn aan hem gewijd. De Benedictijnse abdijen uit die periode die naar Sint Nicolaas zijn genoemd – zie de kooplieden – zijn bijna altijd langs de oevers van vaarwater gevestigd.

Nicolaas, ofwel Miklós, werd een erg populaire naam in wat nu Slowakije en Roemenië is. Wellicht dat de naam in de periode daarvoor om diezelfde reden in Nederland in trek raakte?

Feit is dat Nicolaas in Nederland bijna is uitgestorven. Als doopnaam althans. In de roepnaam Niels, een echte modenaam die afgeleid is van de naam Nicolaas, zie je de geschiedenis toch nog een beetje terug.