Niet Sydney, maar Indy

Leontien van Moorsel vertelde gisteren in De Telegraaf waarom haar tien maanden oude dochter uiteindelijk Indy is genoemd:

We hebben lang geroepen dat we ons kindje Sydney zouden noemen, naar de plaats waar ik mijn eerste gouden medaille won. Ik wist dat Pierre van Hooijdonk zijn zoontje zo had genoemd en ik vond het een prachtige naam, met in ons geval een dubbele betekenis.

Op het laatste moment zijn we er toch vanaf gestapt. Ik wilde niet dat onze dochter haar hele leven te horen zou krijgen dat ze genoemd was naar de plaats waar haar moeder een groot sportief succes had behaald. Ze hoefde zich niet altijd maar bewust te zijn van mijn verleden als wielrenster. Waarom dan Indy? Ik vond het een mooie naam.

We hadden een 3D-echo laten maken en ik dacht dat ze als twee druppels water op mij ging lijken. Dat we een heel donker kindje zouden krijgen. Daar vond ik de naam Indy wel bij passen. Achteraf blijkt ze de helblauwe ogen van Mike te hebben, haha. Maar ik ben hartstikke blij met haar.

Zijn er meer mensen die ‘de’ naam al heel lang klaar hadden liggen, en toen het zover was toch voor iets anders hebben gekozen? Ben benieuwd!

16 antwoorden op “Niet Sydney, maar Indy”

 1. Herkenbaar! Mijn oudste had Noah moeten heten, maar bij ruim 40 weken zwangerschap wilde manlief plots een andere naam; tot op de dag van vandaag SPIJT (alhoewel ik nu niet meer zou kiezen voor deze naam; te populair).

  Bij de 3e wist ik het echt niet. Ik twijfelde zelfs toen ze al in de wieg lag…. en uiteindelijk kozen we voor de naam die minder ophef zou veroorzaken in de familie (met als 2e naam dus India; hmmmm, zelfs nu nog ga ik twijfelen!)

  Vind Indy trouwens niet echt mooi en zou ‘m eerder aan een jongen geven. Sydney ronduit ordinair dus wat mij betreft een goede naamswitch gemaakt….

 2. Als ik iets eerder was geboren, had ik Amanda geheten. Hadden de vliezen niet eerder kunnen breken…ik vind Amanda zoveel mooier dan Romy.

 3. Zelf niet meegemaakt, maar een ex-collega wilde jarenlang een elegante, “meisje-meisje” naam voor haar toekomstige dochter: Juliette.

  Totdat haar dochter geboren werd, negen weken te vroeg. Omdat ze nog zo teer en kwetsbaar was en nog onzeker was of ze het uberhaupt wel zou redden, voelde de collega opeens dat ze iets krachtigers moest kiezen. Dat Juliette teveel de zwakte van het kindje zou benadrukken. En zo werd het Vita, want dat betekent: “bruisend van leven” betekent.

 4. Toevallig vertelden vrienden van ons dat ze al heel lang de naam Timo in gedachten hadden totdat ze bij Mac Donalds (of éen vergelijkbare keten) waren en iemand het Timo-menu bestelde…

  Het werd Levi.

 5. M’n nicht vertelde het toevallig gister nog: De dag voordat haar dochtertje geboren werd had ze Amber of Merel als meisjesnaam. Totdat de naam Inge ineens door haar hoofd schoot en dat is het dus geworden. Als ze een paar dagen eerder was bevallen had m’n nichtje dus Amber of Merel geheten….. Inge vind ik een stuk origineler!

  Katie

 6. Familie van vrienden van ons hadden hun zoontje na de geboorte de naam Benjamin gegeven. Ze vertelden dit ook aan een vriend van hen die niet positief reageerde en ze ervan heeft overtuigd dat ze de verkeerde keuze hadden gemaakt. Ze hadden ‘m nog niet aangegeven bij de burgerlijke stand (weekend + feestdag) en hebben ‘m uiteindelijk Pablo genoemd.

 7. @ Denise; dat is bij Van der Valk ;).

  Indy en Sydney, ik vind het allebei niets…

 8. Al vóór ik zwanger werd wisten wij de jongensnaam zeker: Mats. Een klinkende naam en een leuke leerling uit mijn klas.
  Halverwege de zwangerschap vreesde ik (vooral bij ouderen/slechthorenden) voor een spraakverwarring met Max. Een ex van me en in mijn ogen een hondennaam. We hebben tot aan de geboorte getwijfeld over de jongensnaam en waren zelfs met de laatste 2 niet 100% tevreden.
  Het werd een meisje! 🙂

 9. @ Marinka

  PABLO? In plaats van Benjamin? Mijn god, en dat noemt zich een vriend van de familie 🙂 Dat vind ik echt erg, dat je mensen zo op het nippertje gaat zitten overtuigen dat de naam van hun baby verkeerd is, waar bemoeit die persoon zich mee? En dan wordt het prachtige Benjamin ingeruild voor de hondennaam Pablo. Echt treurig…

 10. Mijn vader heeft op het gemeentehuis mijn naam veranderd. Ik zou Nirmala heten. Mijn vader vond dat toch te lastig voor de Nederlanders. Hij switchte naar de naam van zijn moeder : Bhani. Nu heet ik dan voluit Bhani Nirmala Geertje ( tja hij dacht ik doe de naam van mijn schoonmoeder er ook maar bij). Wat is erger? Bhani blijkt in de praktijk ook lastig te zijn hoor. Klinkt alleen wel leuker.

  Vervolgens heb ik mijn dochtertje India Maribet Sofie genoemd. Opa en oma komen uit India en in Engeland is het een gangbare naam.

 11. Al heel vond ik de stiekem de naam Sebastian zo mooi. Aangezien mijn eerste een dochtertje was die ik Noelle genoemd heb en daarna mijn zoontje Jonah heb genoemd in een vernoeming naar zijn opa’s, dacht ik bij de derdé; dit gaat hem dan worden! Echter in de laatste week ging ik toch twijfelen aan de originaliteit en het “thema”…De eerste twee namen zijn immers allebei bijbels. Toen kwam ik ineens de naam Boaz tegen en ik was gelijk verkocht! (
  namenfreak als ik ben) So; Boaz it is, en nog geen moment spijt van mijn Boaz Sebastian Mathis!

 12. Indy is prachtig.

  Een naam als Noah hoor je echt o-ve-ral.. snap niet zo goed hoe mensen daar nog voor kunnen kiezen vanuit creatief oogpunt.

 13. Indy vind ik een super mooie naam, deze schoot mij vanmiddag te binnen voor mijn witte kitten in mei, het is een sierlijke naam, staat voor indiaans/ onafhankelijk/schitterend en fantastisch, nou zeker weten dat je dochter dat is geworden, een naam bepaald veel in je karakter, ik zou marleen heten in 1955 naar limburgse peetouders tante marietje en oom leo, zij het niet dat maffe vader bedacht: dat is niet goed want marlene dietrich zong in de oorlog voor de soldaten het lied: hinter die kazerne lilly marleen, kanonne wat belachelijk associeren en het werd marja gelukkig wordt ik mai genoemd want marja…kan het nog erger pfff. Ik heb 4 zonen maar nu dus een meisjesnaam voor mijn kitten vind ik Indy (ondanks het een unisexnaam is) fantastisch mooi!!!!!!

  1. En toevallig heet mijn nicht ook van 1955 in limburg ook Leontine, weer zo’n fantastische naam, en eu…leontine v moorsel je bent een topper 🙂 !!

Reacties zijn gesloten.