Jacob & Emily nog steeds aan top in de V.S.

Alhoewel nieuwe Nederlandse top 20 namen – zoals Jayden – niet zelden van over de oceaan vandaan komen, zijn de Amerikanen zelf redelijk trouw aan hun favorieten: Emily en Jacob voeren de lijsten al tien jaar aan!

rang meisjes jongens
1 Emily Jacob
2 Isabella Michael
3 Emma Ethan
4 Ava Joshua
5 Madison Daniel
6 Sophia Christopher
7 Olivia Anthony
8 Abigail William
9 Hannah Matthew
10 Elizabeth Andrew

Ook in Amerika is de invloed van beroemdheden zichtbaar: waar we het in Nederland doen met Idols-Maud en Kane-Dinand, zijn de Amerikanen gecharmeerd van het succes van (de mannelijke) coureur Danica Patrick, quarterback JaMarcus Russell en het personage Dr. Addison Montgomery in ziekenhuisdrama Grey’s Anatomy.

Ook de kinderen van beroemdheden laten hun sporen achter. Actrice Gwyneth Paltrow en haar partner – Coldplayzanger Chris Martin – mogen dan weinig succes hebben met Apple en Martin Moses, hun collega’s Angelina Jolie en Brad Pitt hebben dat wel. Zowel Maddox als Shiloh, de namen van hun oudste en jongste kind, stegen sterk in populariteit.

Opvallend is de sterke opkomst van namen die eindigen op de -eden klank voor jongens. In de top 1.000 staan talloze spellingsvarianten van namen als Jayden, Aidan, Caden, Braden, Zayden, Haiden en Raiden. Ben benieuwd hoe de gemiddelde kleuterklas er daar uitziet, met de Amerikaanse variant van Rik-Nick-Mick-Tim-Tom-Sem-Sam.

Zoals bekend zijn Amerikanen sterker beïnvloed door religie dan de meeste Europeanen. Dat is niet alleen zichtbaar in de grotendeels bijbelse top 10, maar duidelijk ook in de lagere regionen. Op nummer 31 (dat zijn véél meisjes!) staat Nevaeh, ofwel ‘hemel’ achterstevoren. Heaven zelf doet het ook niet slecht, evenmin als Destiny, Trinity, Serenity, Harmony en Miracle, die allemaal in de top 500 staan.

Bij de jongens bleef het beperkt tot een top 1000 notering voor Sincere en Messiah. Ach, je moet je carrière ergens beginnen, toch?

6 antwoorden op “Jacob & Emily nog steeds aan top in de V.S.”

  1. Eigenlijk erg veel leuke meisjesnamen. Bij Madison blijf ik echter denken aan een verwend kind. De jongensnamen zijn niet echt mijn smaak. Alleen Joshua en Daniel (leuker in de vorm van Daniël) vind ik leuk.

  2. Ja die top 10 is niet echt spannend natuurlijk (allemaal wel oke voor een Amerikaans kindje).
    Wat verder naar beneden zijn toch de ‘spannendste’ te vinden. Op behind the name staat de hele top 1000, wat mij meteen opvalt is dat er weinig islamitische namen in te vinden zijn, Mohammed op plaats 685 en Ayoub en Achmed vind de zoekfuntie niet, opvallend? En in de top vallen inderdaad de gelovige namen op.

    P.S. de zoon van Chris Martin en Gwyneth Paltrow heet Moses niet Martin.

  3. Ik kan me beter vinden in de Amerikaanse top tien dan in de Nederlandse! Niet alle namen zou ik gebruiken, maar ik vind langere namen gewoon mooier dan die korte, zogenaamd hippe, eenlettergreepnamen die er bij ons in staan.

  4. wauw, de eerste zes namen van de jongens zijn stuk voor stuk hebreeuws! en ook bij de meiden veel hebreeuwse namen, leuk!

  5. Elia: Nee, de eerste vijf namen voor jongens zijn Hebreeuws. De zesde naam, Christopher, is Grieks van oorsprong. De naam heeft wel met het christendom te maken, maar dat wil niet automatisch zeggen dat het ook Hebreeuws is.

Reacties zijn gesloten.