Noa en Noam zijn de populairste babynamen in Israël

Schrijn van het boek in Israël
Schrijn van het Boek in Israël

Deze week publiceerde het Israëlisch Bureau voor de Statistiek de meest gegeven namen aan pasgeborenen in de jaren ’10: Noa voor meisjes en Noam voor jongens.

Veel moderne joodse ouders kiezen tegenwoordig voor een uniseks naam, zelfs de topnamen zijn niet ‘veilig’.

Overigens is minder dan driekwart van de bevolking joods; bijna een kwart is moslim en dat zie je ook terug in de lijstjes met populairste voornamen in het land. Het is een mix van hebreeuwse ‘woordnamen’, bijbelse namen en Arabische namen.

Populairste jongensnamen in Israël

 1. Noam
 2. Itai
 3. Uri
 4. Yehonatan
 5. Daniel
 6. David
 7. Ariel

Ook populair zijn jongensnamen als Amit, Avraham, Gai, Ido, Israel, Itamar, Moshe, Nehorai, Omer, Yair, Yehuda, Yonatan en Yosef.

Populairste meisjesnamen in Israël

 1. Noa
 2. Shira
 3. Maya
 4. Tamar
 5. Talia
 6. Noia

Andere populaire meisjesnamen zijn Adi, Avigail, Ela, Hila, Hodoya, Lia, Lian, Maayan, Michal, Rachel, Rivka, Roni, Sara en Yael.

17 antwoorden op “Noa en Noam zijn de populairste babynamen in Israël”

 1. er is 1 ding belangrijk om te weten als je dit lijstje ziet; de eerste 6 namen bij de jongens en meisjes zijn voor de reguliere joodse israeli’s, de volgende namen worden bijna alleen maar bij de religieusen gebruikt, de laatste jaren groeit de religiuse groep erg; niet alleen omdat ze allemaal veel kinderen krijgen, ook omdat steeds meer israelis bewuster religieus gaan leven. namen die vrijwel alleen door de religieuzen gebruikt worden:
  hodaya, michal, rachel, rivka en sara.
  avraham, israel, moshe, yehuda en yosef

 2. Rachel, Rivka, Noa, Shira, Tamar en Sara zijn namen die in Nederland ook (veel) voorkomen. Net als Daniël en David natuurlijk. Uri roept bij mij gelijk de associatie “Geller” op. En iets met urine… daarom lijkt het me minder geschikt voor een Nederlands kind. Ariel wordt hier vaker gebruikt voor een meisje (na de Disneyfilm over de zeemeermin)

  Talia vind ik wel een leuke optie!

 3. Grappig dat er jongetjes in Israël, Israel noemen.
  Veel leuke meisjesnamen bij: Yael, Noa, Ela

  1. Israël is een andere naam die aartsvader Jakob uit de Bijbel kreeg nadat hij had geworsteld met een man had geworsteld (die, afhankelijk van de uitleg, een engel van God of God zelf bleek te zijn). Zijn nageslacht was het volk Israël.

   Een naamsverandering na een Goddelijke interventie komt vaker voor in de Bijbel. De grootouders van Jakob waren Abraham die eerst Abram heette en Sara die eerst Sarai heette. In het Nieuwe Testament wordt Simon Petrus en Saulus wordt Paulus.

 4. Voor al het lijstje van de meisjes is echt erg leuk.. en Noam ook erg mooi..

 5. Leuke lijst; bij de meisjes: Noa, Tamar, Yael, Noia, Roni. En voor de jongens: David, Noam. Moshe vind ik ook mooi klinken! Erg bijzonder. Spreek ik dat uit als Mosj of als Mosje? Of is de uitspraak nog weer anders?

 6. Veel y’s bij de jongens! Die zie je in Nederland niet veel.
  Jongens: Noam en Daniel
  Meisjes: Tamar en Sara

 7. Momenteel zijn jonathan en Itamar in israel heel populair voor jongetjes, Noam komt ook veel voor. Yoav wordt ook weer meer Gebruikt heb ik het gevoel meisjes was avigal ontzettend in en nog iets recenter zohara en afgeleide namen. Ik vind zelf Oren erg mooi voor een jongen maar in Nederland minded gelukkig, net ALS Gil . Tal (dauw) voor een jongen vind ik ook erg mooi. Eigenlijk vind ik hebreeuwse jongensnamen makkelijker mooi dan meisjes amen die mi Vaak eindigen op een harde a (met klemtoon erop). Wel heel mooi is nitzan (knop, begin ) maar dat klinkt in Nl ALS niets an Ben ik bang. Noa vind ik mooi maar nu ook in Nl te populair…..tips voor moderne hebreeuwse meisjesnamen Welkom

 8. Sorry voor alle gekke spelfouten etc door iPhone … Kan het niet meer verbeteren helaas…

 9. Momenteel zijn jonathan en Itamar in israel heel populair voor jongetjes, Noam komt ook veel voor. Yoav wordt ook weer meer gebruikt heb ik het gevoel . Voor meisjes was avigal ontzettend in en nog iets recenter Zohara en afgeleide namen. Ik vind zelf Oren erg mooi voor een jongen maar in Nederland minder gelukkig, net als Gil . Tal (dauw) voor een jongen vind ik ook mooi. Eigenlijk vind ik hebreeuwse jongensnamen makkelijker mooi dan meisjesnamen die vaak eindigen op een harde a (met klemtoon erop). Wel heel mooi is nitzan (knop, begin ) maar dat klinkt in Nl ALS niets an Ben ik bang. Noa vind ik mooi maar nu ook in Nl te populair…..tips voor moderne hebreeuwse meisjesnamen Welkom

  1. Aviva, betekenis; nieuw begin, lente
   Adaja ” sieraad des Heren
   Zerahja ” Licht van Jahwe
   Zippora ” vogeltje
   Zilla ” de lieftallige
   Hadassah ” groene myrthe
   Yael/Jael ” gazelle
   Jedida ” geliefde
   Ketura ” geur van wierook
   Ofra ” hinde
   Dorcas ” gazelle
   Seruja ” gehuld in de geur mastiek(een soort hars)
   Thamar ” palm
   Saffira ” de schone

 10. Ariël is hier meer gebruikelijk als meisjes naam, terwijl de betekenis toch duidelijk op een man slaat; Leeuw Gods.
  Ik ken de naam voornamelijk als song van de groep Rainbow, wat ik overigens een mooie song vind, die over een mysterieus meisje gaat.

  Rebecca blijft voor mij nog steeds een mooie meisjesnaam. Azarja is ook mooi, in de bijbel als naam van een man, maar voor een meisje past hij ook wel. Ik had vroeger een vriendin met deze naam
  David of Nathan voor een jongen

  Zelf vind ik Yael een mooie naam, ??????? hahaha.

Reacties zijn gesloten.