NRC baby’s herfst 2012 (een drieling en negen tweelingen)

logo-nrcIn de afgelopen herfst werden bijna 300 NRC-baby’s geboren, waaronder een drieling en maar liefst negen tweelingen.

Vandaag een blik op de namen die deze meerlingen kregen. We beginnen natuurlijk met de drieling, want dat blijft toch wel heel bijzonder.

Groningse drieling

Evert-Jan en Tony (= vrouw) kregen in juli te horen dat ze drie kinderen zouden krijgen. Vorige week werden Ashley Zeta, Tusken Erik en Wijske Amelie geboren.

We kunnen natuurlijk alleen maar speculeren wat de achtergrond van deze bijzondere verzameling namen is, maar ik doe voor één naam vast een voorzet: Tusken. Deze jongensnaam is waarschijnlijk afkomstig uit Star Wars, waar de Tusken Raiders (het ‘zandvolk’) dood en verderf zaaien onder de familie Skywalker. Ik hoop op een prettiger verklaring.

Negen tweelingen

Ook bij de tweelingen een hoop opvallende namen, maar ook gewoon een Daan en Max. En een Gijs en Max, die dankzij hun geboorteplaats in Nairobi (Kenia) dan wel weer heel bijzondere tweede namen hebben: Gitonga (‘rijk’) en Munene (‘groots’).

Tweeling Linoor en Emanuel, die Manu genoemd zal worden, hebben aparte tweede en derde namen. Vooral de derde naam van Manu valt op: Adriaansz. Met punt. En een vader die Adriaan heet.

Formeel zou dit jongetje geen Adriaansz mogen heten, aangezien het een bestaande familienaam is ‘die niet als voornaam gebruikelijk is’. Hier kneep de betreffende ambtenaar blijkbaar een oogje dicht.

Klassieker

Tot slot de ultieme namen voor een NRC-tweeling: Victorine Frederique Geertrui en Leonore Henriëtte Madeleine. Niks op aan te merken, toch?

Daan & Max (Alexandra en Jan Marten), Sarah, Rosalie en Charlotte*
Emma Louise Frederika & Maurits Willem Peter (Frederiek en Mathieu), Kaatje
Linoor Mickey Sientje & “Manu” Emanuel Willem Adriaansz. (Martine en Adriaan), Ita
Maren & Mingus (Martine en Menno)
Max Gitonga Hans & Gijs Munene Rufus (Christine en Jelle)
Meve Cornelie & Madelief Yfke (Doortje en Ron), Lotte en Ingemar
Rose Esther & Samuel Nathan (Jo en Jaron)
Tanit & Marian (Ariadna en Sander), Ian
Victorine Frederique Geertrui & Leonore Henriëtte Madeleine (Charlotte en Robert)

PS Bekijk hier de NRC-meisjes van deze herfst. Aanstaande vrijdag (28 december) volgen de NRC-jongens!

11 antwoorden op “NRC baby’s herfst 2012 (een drieling en negen tweelingen)”

 1. Maren en Mingus ♡ prachtig… zelfs met een mama en papa m..

  1. Lijkt mij alleen een beetje onhandig met de post, als alle namen met een M beginnen.

 2. Is Adriaansz. hier niet toevallig een afkorting van Adriaanszoon? Waarom ze dat nog een keer apart willen vermelden weet ik ook niet. Maar in het dorp waar ik woon werden vroeger op die manier mensen met dezelfde naam uit elkaar gehouden. Bij het overlijdensbericht van mijn opa is nog getwijfeld of er Dirkszoon achter de naam gezet moest worden. Er heeft namelijk ooit een man met precies dezelfde voornaam+achternaam combi in dit dorp gewoond. Kennissen van die man zouden weleens onterecht erg kunnen schrikken van zo’n overlijdensbericht. Mijn opa zette vroeger zelf ook altijd Dirkszoon achter zijn naam, om verwarring te vermijden. Maar hier lijkt het me wel een overbodige toevoeging…

 3. Die drielingnamen zijn wel een raar zootje hoor! Ben benieuwd waar de namen vandaan komen.

  Adriaansz.: je ziet dit soort namen tegenwoordig wel vaker, maar hier vind ik het wat vreemd. Waarom het meisje niet en de jongen wel? Linoor Mickey Sientje Martinesdr. en Emanuel Willem Adriaansz. was ook wel leuk geweest…

 4. Hier zit toch heel veel bij wat ik ab-so-luut niet mooi vind….
  Linoor Mickey Sientje…. Ten eerste zou Leonoor veel mooier zijn. Mickey in deze combinatie vind ik heel erg buiten de boot vallen. Alleen Sientje (zal wel een vernoeming zijn) vind ik wel leuk.
  Van de drieling vind ik alleen Wijske Amelie nog wel leuk. Hoewel die combi van “boers” en “klassiek” nog steeds vreemd is. Tusken en Ashley vind ik niets.

  Toppers zijn Victorine en Leonore. Dat is echt prachtig. Ook de tweede namen mooi en klassiek. Ook Emma en Maurits is een hele mooie combi. Ondanks dat Emma heel populair is vind ik het in combinatie met Maurits weer heel stijlvol.
  Ook mooi: Rose en Samuel. Hoewel ik bang ben dat dat heel snel Roos en Sam zal worden.

  Moet Meve niet gewoon Maeve zijn?

 5. Hihi, ‘Tusken’ is ook het Friese woord voor ’tussen’.

 6. Ouders geven hun kind(eren) een naam. De overheid, destijds door Napoleon opgericht, verplichte ze, hun kinderen ook een familienaam te geven. Ambetantenaren overtuigden jullie dat je daar achternaam moest tegen zeggen, maar toch eerst uitspreken.
  Een persoon heeft dus een naam en een familienaam, géén voor- achter- of middelnaam. Dat zijn gewoon ambetantelijke foefjes die men de mensen opgedrongen heeft.
  Op je geboorte akte staan je naam en familienaam in de juiste volgorde, net zoals in je overlijdensakte. Dit komt omdat notarissen al veel langer bestonden dan Napoleon en zijn nieuwlichterij.
  Al die kluchten van formuliertjes waar eerst moet ingevuld worden, je achternaam en vervolgens je voornaam, weg ermee.
  dus:
  naam: Leo
  familienaam: Aerts
  Achternaam? Heb ik niet! voornaam? Ook niet!

 7. Mingus staat hier hoog genoteerd.Meve en Manu vind ik ook mooi.Linoor vind ik aardig voor een ander,evenals Leonore.
  Ashley,Tusken en Wijske is een nogal opvallende combinatie.Het lijkt me sterk dat Tusken van het zandvolk komt.Als Star Wars fan kies je toch eerder voor Luke,Obi of Anakin.Dat zijn pas helden!
  Mooi dat de tweeling Gijs en Max een Afrikaanse tweede naam hebben.
  En de familie met viermaal “M”..Behalve dat het onhandig is,vind ik het niet mooi staan.

Reacties zijn gesloten.