NRC baby’s maart-mei 2013 (tweelingen)

nrc baby's tweelingnamenEr werden deze lente bijna 230 NRC baby’s geboren, waaronder ‘slechts’ zeven tweelingen. Vandaag analyseren we hun namen.

Jut en Jul?

Er staan interessante tweelingnamen in deze editie. Lily en Charlotte zijn natuurlijk suikerzoet, maar schreeuwen niet meteen ’tweeling’. Loet en Jip, net als Pippa en Lasse doen dat wel. Het zijn meer kreten dan namen, zo in deze combinaties.

De namen van die laatste tweeling passen wel goed bij die van hun zus (Bente) en overleden broertjes (Kalle en Okke), waarover we het hier al eerder hadden.

Vernoeming

Maar dan Pleun en Lisa. Pleun is een hippe (want korte & stoere) afgeleide van Apollonia en dan Lisa is wel heel eh… 90’s. En terwijl Pleun het klassieke Eleonore als tweede naam krijgt, heeft die arme Lisa ter compensatie niet net zo’n naam gekregen, maar… Elisabeth. Juist ja, de stamnaam van Lisa. Er zal gezien de naam van hun moeder (Elianne) vast wel wat vernoemingsgedoe aan vooraf zijn gegaan, maar mooi is anders.

Het opvallendste koppel is Yla en Joshua. Hun moeder heeft een Indiase voornaam, maar die achtergrond zie je eigenlijk alleen bij het jongetje terug: Ishaan. Het meisje heeft heel keurig Constance als tweede naam.

Tot slot Hugo en Mats. Een echte jaren ’10 combinatie, maar hun tweede namen maken het net als bij Yla en Joshua intrigerend. Wijnand is vast een vernoeming naar een opa, maar Nazif? Zouden hun ouders-met-Westerse-namen, Ferdi en Charlotte, roots in Afghanistan of Pakistan hebben?

Meerlingen in geboorteadvertenties NRC Handelsblad, maart – mei 2013

MM: Lily Rose Wijnanda en Charlotte Bob Jacoba (Nanne & Peter Bob), Lex
MM: Pleun Eleonore Carien en Lisa Elisabeth Charlotte (Elianne & Floris), Thijn
JJ: Hugo Wijnand en Mats Nazif (Charlotte & Ferdi), Olivia
JJ: Loet Joost en Jip Rens (Pien & Olivier), Belle en Ties
JJ: Max Jeroen en Otto Johannes (Anne & Nanne), Nout
JM: Yla Constance en Joshua Ishaan (Ratika & Vincent)
MJ: Pippa Lotte en Lasse Olle (Alexandra & Aernout), Bente, Okke* en Kalle*
.

PS Eerder deze week verschenen ook de jongensnamen en meisjesnamen in de ‘NRC baby’s van lente 2013′.

15 antwoorden op “NRC baby’s maart-mei 2013 (tweelingen)”

 1. Mbt Pleun en Lisa zou ik gewoon de volgnamen omdraaien: Pleun Elisabeth Charlotte en Lisa Eleonore Carien
  Zo versterk je ook het “tweelingschap” bij deze namen. Pleun heeft dan als tweede naam de stamnaam van Lisa.
  Misschien was het zo ook de bedoeling maar heeft de vader bij aangifte het door elkaar gegooid (onderwerp waar je het eerder over had).

  Volgnaam vader Bob bij Charlotte vind ik niet zo geslaagd (voor een meisje). Bobbie of een andere afgeleide vorm had ik leuker gevonden.

  Voornamen Max en Otto en Hugo en Mats vind ik geslaagde combinaties. Ben ook wel benieuwd waar Nazif vandaan komt.

  Rest is niet zo mijn smaak.

 2. Ik vind de namen Pleun en Lisa helemaal niet bij elkaar passen. Pleun vind ik een retro-naam en Lisa vind ik een beetje jaren ’90 vergane glorie. De volgnamen wel erg mooi.
  Wat een verhaal trouwens van Okke en Kalle, ik zag de advertentie in NRC en vroeg me al af wat daar gebeurd zou zijn. Mijn nekharen gaan ervan overeind staan. Wat fijn dat deze ouders verblijdt zijn met een tweeling.

 3. Ik vind het wel leuk als de namen van kinderen bij elkaar passen, maar dat vind ik voor alle broers en zussen, niet speciaal voor tweelingen. Voor tweelingen zijn namen met dezelfde voorletters, rijmende namen, namen met dezelfde klank, namen die op dezelfde manier eindigen wat mij betreft dan weer verboden terrein. Voor andere broers en zussen trouwens ook. Maar namen met dezelfde afkomst vind ik dan wel weer leuk. Niet voor het ene kind een Engelse naam en voor het andere een Franse. Niet voor het ene kind een voetbalnaam en voor het andere een hockeynaam. Niet voor het ene kind een hele hippe naam en voor het andere een ouderwetse. Niet voor het ene kind een hele lange naam en voor het andere een hele korte. Ik vind Pippa en Lasse en Max en Otto wel mooi.

 4. Ik heb eeb tweeling gekregen, ze heten Nino en Caya . Geen advertentie. Ik ben blij met de namen. Wat vinden jullie?
  Het is best moeilijk voor een tweeling en het dan ook nog samen eens worden…

  1. Ik vind ze ook geslaagd! (Alleen had ik Caya anders gescheven.) Lijkt mij juist erg leuk om namen voor een tweeling te bedenken. Ik kan namelijk nooit kiezen.. 😉

 5. tip voor ouders die tweeling krijgen: het is echt heel onhandig als je als tweeling dezelfde voorletter hebt, je hebt geen idee hoe vaak er dan iets is mis gaat met medische gegevens in ziekenhuis, en ik zou zeggen: kies twee namen die zo verschillend mogelijk zijn, dat is voor de tweeling zelf het leukste want dat benadrukt dat ze verschillend zijn

 6. Ik zei het een paar jaar geleden al, de naam Otto komt eraan!
  denk ik 😉

 7. Onze tweeling Faas&Ole stond 18 mei in de NRC….Jammer dat ze niet meegenomen zijn in bovenstaand lijstje….of wellicht verlaat nog bij de NRC zomertweelingen van 2013….?

 8. De voornaam voor mijn dochter Yla is eigenlijk een Indiase naam. Normaal gesproken wordt het anders geschreven (Ila of Ela) De oudere zus van mijn Oma was Ila en mijn great-great grandfather heette Ishaan. Wij hebben dus voor onze kinderen een Indiase en een internationale naam gekozen 🙂

  1. Interessant om te lezen! Waarom hebben jullie ervoor gekozen Yla met een y te schrijven, als ik vragen mag?

   1. mijn nederlands is niet zo goed dus mag ik alstublieft in Engels antwoorden : sorry for the late reply to your question but i just saw this…. I always spelled Yla with a y ever since i was a young girl, at that time i thought of it more as the spanish “y la = and the”, a sort of connection between me and something else…

Reacties zijn gesloten.