Over Nieuw-zeeland En Bijzondere Initialen

Lezeres Antoinette mailde me een link naar de populairste namen van pasgeborenen in Nieuw-Zeeland, wat me er direct aan deed denken de betreffende lijst op voornamelijk.nl weer up to date te maken. Straks maar even.

Ze schreef me bovendien over de geschiedenis van een aantal namen in haar familie, waarbij ze het vermoeden uitsprak dat de “nutteloze informatie misschien wel leuk zou zijn voor een namenenthousiasteling”.

Nou, daarvan hebben we er hier genoeg! Het mag geen geheim heten dat mijn eigen voorletters E.V.A. zijn, het gevolg van de voornamen Emma Victoria Astrid. Altijd lastig om uit te leggen dat je niet Eva heet, maar wel een bijzonder verhaal dat ik koester.

De kranten staan anno 2007 natuurlijk vol met geboorteadvertenties van meisjes die Sanne Anna Maria heten (S.A.M.) of Jip Iris Petronella (J.I.P.). Maar dat zijn allemaal naäpers 🙂

Antoinette heet zelf voluit Marie Antoinette Désirée Yvonne (M.A.D.Y.: voornaam van haar moeder). Haar zuster heet Jacqueline Odette Simone (J.O.S.) en haar broer heet Roland Oscar Bernd (R.O.B.).

Een van hun voorouders, de broer van Antoinettes betovergrootvader kreeg wel een heel bijzonder pakket initialen mee. De kersverse vader ging in 1865 tegen sluitingstijd blij aangifte van de geboorte doen van zijn nieuwe aanwinst: Bram.

De ambtenaar van de burgerlijke stand had er niet zoveel zin meer in, waarop de vader van het jongetje besloot een stunt uit te halen die de ambtenaar nog tot ver na sluitingstijd bezig zou houden. Met krullend gecaligrafeerde letters werd middels een ganzenveer het kind ingeschreven als Abraham Bertrand Cornelis Diederik Everhard Frederik Gerardus Hendrik Ide Jan.

Antoinette heeft de aparte voornamentrend voor haar eigen kinderen naar eigen zeggen niet doorgezet: Youri David en Aïcha Sarah. De inspiratie voor Youri werd gevonden in ruimtevaarder Youri Gagarin en voor Aïcha in het gelijknamige en aanstekelijke liefdesliedje van Khaled. Hun tweede namen zijn verwijzingen naar hun joodse link met Amsterdam.

Dank voor je verhaal Antoinette!