Pluto Is Naam Van Het Jaar

De American Name Society (ANS) heeft Pluto tot Naam van het Jaar 2006 uitgeroepen.

Het is niet helemaal duidelijk of de locatie van het congres, in Anaheim, Californie, iets met de uiteindelijke keuze te maken had. Anaheim is de thuishaven van mediaconcern Walt Disney.

De verklaring voor Pluto lezende, geef ik ze het voordeel van de twijfel.

De shortlist voor de verkiezing werd gevormd door:

Bdoglogo1. Ahmadinejad

President van Iran: iemand van wie we vanwege zijn banden met Irak nog veel zullen horen.

2. Barbaro
Een (na de verkiezing overleden) racepaard dat volgens de Amerikanen al het goede van hun land vertegenwoordigt.

3. Beatrice
Een belangrijk, mysterieus personage in de in Amerika enorm populaire kinderboekenserie Lemony Snicket: A Series of Unfortunate Events

4. Blue Dog Democrats
Geuzennaam voor een groep hervormingsgezinde democraten in de Amerikaanse senaat.

5. Flickr
Een populaire website voor het delen van digitale foto’s. De ingenieuze merknaam vond veel navolging bij andere bedrijven, die zich lieten registreren zonder de laatste klinker te schrijven.

6. Jack
Niet alleen in Engeland de populairste jongensnaam van het moment, maar ook snel stijgend in Amerika. De hoofdrolspelers in de goed bekeken televisieserie ’24’ en in de kaskraker-speelfilmserie ‘Pirates of the Carribean’ dragen beiden de naam Jack. En dat helpt.

7. Macaca
Racistische aanspreektitel die de inmiddels uit de gratie gevallen senator George Allen gebruikte tegen een campagnemedewerker van Indiaanse Native American (?) afkomst, die de uitspraak bij toeval tapete en op YouTube plaatste. "A Macaca Moment" is een nieuw gezegde geworden.

8. Penguin Space Shuttle
De laatste Space Shuttle droeg niet alleen pinguinkleuren, maar kon – net als pinguins – niet vliegen. Pinguins zijn ook "het" dier van 2006, gezien de populariteit van bioscoopfilms als Happy Feet en March of the Penguins.

9. Pluto
In augustus 2006 meldde een stel astronomen dat Pluto eigenlijk niet voldeed aan de eisen van een planeet: hij is te klein. Mensen reageerden verontwaardigd, alsof Pluto een mens was dat werd gedegradeerd, in plaats van een ding. "You’ve been plutoed" betekent in Amerika: "Je bent van een kwartje een dubbeltje geworden."

10. Restless Leg Syndrome
Aangezien het onmogelijk is om medicijnen voor te schrijven voor een aandoening zonder naam, werd er bij de verschijnselen van "rusteloze benen" maar een syndroom bedacht. Opdat de medische industrie zich kan storten op een oplossing.

en

11. Shiloh Nouvel Jolie-Pitt

12. Suri

Die laatste namen klinkt me natuurlijk het bekendst in de oren. Ik heb ze meer dan welke celebrity baby naam ook voorbij zien komen, in die strijd om "de baby van 2006".

Toen Shiloh Nouvel Jolie-Pitt in Namibie werd geboren, noemden veel mensen het al grappend "de langst verwachte geboorte sinds het kindje Jezus", waarna "Brangelina" het kind ook nog eens een superbijbelse naam gaven.

Haar tweede naam, Nouvel, betekent in het Frans "nieuw". De opkomst van "betekenisvolle" tweede namen is ingezet door beroemdheden en wordt trouw gevolgd door hordes minder bekende ouderparen.

Niet alleen de naam van de pasgeboren dochter van acteurspaar Brad Pitt en Angelina
Jolie was vorig jaar een van de meest gezochte termen op internet,
ook die van acteurspaar Tom Cruise en Katie Holmes stond hoog in de lijsten.

Dit stel gaf in eerste instantie geen uitleg over de voornaam van hun dochter Suri, wat leidde tot wilde speculaties in de media.

Toen de woordvoerder van het inmiddels echtpaar Cruise-Holmes uiteindelijk meldde dat het stel de naam had gekozen vanwege de Perzische betekenis: "rode roos", kende met name "internet" geen genade.

Al snel bleek dat Suri een hele hoop betekenissen had, maar "rode roos" was er daar niet een van.

Het hele "meedenken" over de namen van andermans kinderen, ziet de American Name Society als een teken van de tijd.

En daarom kreeg Shiloh een derde plaats en Suri een eervolle nominatie. Verschil moet er zijn.