Retrotrend Ook In Engeland

Zo zag je ze nergens, en zo je ze overal, artikelen over ouderwetse kindernamen.

Twee weken geleden zag ook de BBC het licht en wijdde een interessant artikel aan deze retrotrend.

In Groot-Brittannie begon het begin jaren negentig met de opkomst van klassiekers als Henry en Grace, nu in rap tempo ingehaald door meer obscure keuzes als Alfie, Archie, Frank/Frankie, Freddie en Oscar voor jongens en Edith/Edie, Evie, Lily/Lilly, Martha en Millie voor meisjes.

Overigens halen de Britten hun inspiratie niet alleen uit hun (al dan niet bestaande) stamboom, maar kijken ze ook naar de namen van de "sterren".

Keira (naar actrice Keira Knightly) steeg binnen een paar jaar van plaats 300 naar ergens in de top 30 (veel voorkomende varianten als Kiera nog niet meegerekend).

Alhoewel beroemdheden ook tegen de populariteit van een naam kunnen werken. Jade stond al tien jaar in de Britse top 20, maar na een berucht optreden van ene Jade in Big Brother verdween de naam direct uit de top 100.


Ook Jordan, jarenlang een top 100 jongensnaam, is niet langer in trek sinds de rondborstige Katie Price onder de naam Jordan meerdere malen de nietjespagina van de Playboy haalde.

Jordan verdween staat sinds dit jaar niet eens meer in de top 1000.

Ook in Groot-Brittannie wordt onderkend dat de namentrends gemaakt worden door een sociale bovenlaag, alhoewel dat op een wat aparte manier wordt verwoord:

"But what of ultra-trendy names that seem to come from nowhere, like Freya or Tyler, Madison or Zak? Perhaps these are bestowed by the same parents whose Ugg boots now languish unworn at the back of the wardrobe."

Ugg boots. Weet je nog? 🙂

NB Kijk eens naar Keely Paice’s Namebrain. Zoiets ga ik ook voor mijn site maken, maar dan met de Nederlandse statistieken!

3 antwoorden op “Retrotrend Ook In Engeland”

  1. Jordan is de alias/artiestennaam van Katie Price; haar gehandicapte zoontje heet Harvey.

  2. Dat realiseerde ik me ook toen ik mijn post teruglas, ik was aan het veranderen toen jij me schreef.

    Ben er blij om, want het zou wel erg onaardig zou zijn geweest als Engeland de naam vanwege een gehandicapt kind had laten vallen.

    Alhoewel ik Harvey helemaal niet leuk vind, en Harry wel. Raar is dat.

Reacties zijn gesloten.