So You Think You Can Dance (The Name Edition)

Dan Karaty
Jurylid Dan 'zijn naam is echt helemaal uit in Nederland' Karaty (bron: Wikipedia)

Het is nogal een bekentenis om hardop online te doen, maar ik verheug me elke herfst op een nieuw seizoen So You Think You Can Dance.

De deelnemers tollen en springen over het podium en dat leidt de aandacht blijkbaar af van hun naam. Want hoe druk iedereen zich bij de NRC-baby’s ook maakt over de kansen van een anno-2011-Emma of Feyoena op de arbeidsmarkt: bij een auditie maakt het niemand wat uit.

Goed, hun namen! De Vlamingen zorgen voor klassieke, bijna ouderwetse meisjesnamen in het lijstje: Els, Evelien, Hettie, Lise, Saartje. Uit de grote steden in België en Nederland komen wat Arabische en Turkse jongensnamen, soms met bijpassende bijnaam: Çağdaş (die Caggie wordt genoemd), Jahir (die Chico wordt genoemd), Junes en Meysam.

Sommige namen hebben al wat invloed gehad op zwangere moeders: Timor, Oona en Enora kwamen tot 2009 zo goed als nooit voor in Nederland, maar er zijn inmiddels enkele tientallen kinderen met deze namen geboren.

Overigens zijn veel van de namen in de lijst vrijwel uniek: Agar, Anna-Alicia, Cheroney, Giotta en Noi bij de meisjes bijvoorbeeld, of Ceraldo, Eldrick, Giannini, Junes, Juvat, Meysam, Rubiën of Sedrig bij de jongens. Doe er je voordeel mee!

Meisjes

Agar
Anna-Alicia
Anne-May
Annemiek
Anuschka
Céline
Cheroney
Dapheny
Eline
Els
Enora
Evelien
Evelyne
Giotta
Hettie
Ine
Julia
Karen
Laura
Lise
Marielle
Marissa
Marleen
Natascha
Nina
Noi
Oona
Raquel
Rebecca
Saartje
Sandrine
Shiobian
Sigourney
Stéphanie 2x (’10 en ’11)
Suzanne

Jongens
Alessandro
Angelo
Anthony
Boris
Bram
Bruno
Caggie (eig. Çağdaş)
Ceraldo
Chico (eig. Jahir)
Christiaan
Eldrick
Floris
Gianinni
Gianni
Giorgio
Ivan
Jeffrey
Jesse
Joren
Junes
Juvat
Kris
Lorenzo
Louis
Meysam
Michael
Michiel
Pablo
Remy
Rubiën
Samuel
Sedrig
Stefano
Timor
Uri
Virgil
William

18 antwoorden op “So You Think You Can Dance (The Name Edition)”

 1. Ook opvallend tijdens de audities van 2011:Vlaamse vriendinnekes Pommeline en Pilar.(En ook vanwege hun talent opvallend!)
  Uit voorgaande edities mis ik nog wel wat opvallende namen,zoals Psiertje en Dorée.En wat te denken van het jurylid uit de eerste editie Esteca Noya(m).

  Ik vind het wel aansluiten bij het artistieke van dans.
  Toch zijn er weinig namen die mij kunnen bekoren,n.l. Oona,Bruno,Ivan en Junes.

  En Marleen voor een jongen?Een foutje?

  1. Ik heb alleen de namen van de deelnemers aan de live shows genomen, omdat die makkelijk te vinden waren en regelmatig voorbij zullen gaan komen deze maanden. En oh ja, Marleen. Die verplaatsen we even 🙂

 2. Enora is inderdaad een erg mooie naam.. Ik heb toch ook echt een zwak voor Remy 🙂

 3. Samuel voor een meisje is een foutje mag ik hopen?

  Qua namen zit er bitter weinig bij voor mij, Laura en Floris zijn het enige waar ik echt warm voor loop. En Eldrick heeft ook nog wel iets al zou ik dat niet kiezen.

  Agar doet mij trouwens aan petrischaaltjes met bacteriekweekjes denken, niet direct iets wat ik voor mijn kind zou uitzoeken.

 4. Nou, zo’n bekentenis is dat toch niet. Ik zie zelfs een leuk onderzoekje: welke namen zie je het meest terug in talentenshows?

  Wel een heel gaaf rijtje trouwens. Mijn favo-namen: Enora en Hettie bij de dames en Christiaan, Eldrick, Juvat, Lorenzo en Timor bij de heren.

 5. Hettie vind ik echt een vreselijke naam.. brrr. Julia, Nina en Lise zijn wel mooie namen.

 6. Het zal je niet verbazen dat hier heel weinig naar mijn smaak tussen zit 😉

  Voor meisjes: Anne-Alicia, Céline, Eline, Julia, Karen (mits op zijn Nederlands uitgesproken), Laura en Rebecca. Mooi klassiek dus,

  Voor jongens: Michiel. En verder kom ik in dat lijstje niet. Voor jongens hou ik van stoer en Nederlands. Maar met mate 😉

  Is Agar niet een gerecht uit Indonesië?

 7. Ik vind er heel wat mooie namen tussen staan:
  Anuschka, Celine, Enora, Laura, Marielle, Marissa, Rebecca en Suzanne

  En bij de jongens:
  Bram, Floris, Jesse en Louis

  Maar Cheroney en Dapheny vind ik dan weer absoluut niet mooi. En de meeste jongensnamen op -o ook niet.

 8. Ik vraag me dan af welk verband er zit tussen namen en danscarriere. Worden kinderen met bijzondere/weinig voorkomende namen vrijer gelaten door hun ouders waardoor ze zich vrij genoeg voelen om zich zo te laten zien in de dans, voelen ze zich vrij genoeg om te kiezen voor hun passie in plaats van een praktische opleiding te kiezen?
  Dus eigenlijk: zit er een verband tussen de naam die ouders kiezen en de opvoeding die zij geven?

  Of zijn er in die generatie gewoon meer bijzondere namen gegeven dan in de generaties waar ik meestal mee in aanraking kom?

  Enora en Lise vind ik erg mooie namen. Ik geloof dat er verder niet iets bij zit wat ik zou kiezen, maar ik vind het wel leuk om eens wat anders te horen.

  Ik kijk ook altijd uit naar SYTYCD 🙂

  1. “Worden kinderen met bijzondere/weinig voorkomende namen vrijer gelaten door hun ouders waardoor ze zich vrij genoeg voelen om zich zo te laten zien in de dans, voelen ze zich vrij genoeg om te kiezen voor hun passie in plaats van een praktische opleiding te kiezen?”

   Ja, ik denk dat je gelijk hebt, maar ik snap niet hoe het verband precies zit.

 9. Ik zat afgelopen zondag juist te denken dat ik Meysam wel een mooie naam vind. Niet voor eigen gebruik, maar hij valt me wel posititef op.

 10. Ik vond in deze editie de naam Jamie-Joy een erg leuke naam. De combinatie had ik nog nooit gehoord!

  1. Dat vind ik dus echt ver-schrik-ke-lijk. Zo zie je maar weer hoe smaken verschillen! 🙂 Heb je het al hardop gezegd, en dan helemaal in combinatie met een Nederlandse achternaam?

 11. Ik zit hier voor de tv en ik zeg: “Tijd voor een the voice of holland editie..”

 12. Vind Anna-Alicia ook wel een mooie combi
  Maar ik zou m,n kind toch niet zo een lange naam geven
  vind rond de 2 a3 lettergrepen het mooist
  maar bijvoorbeeld Anna en als tweede namen Alicia vind ik dan mooier.

Reacties zijn gesloten.