Terug naar af: Daan en Emma zijn het populairst

pasgeboren-paaseiIk dacht echt dat Sem en Sophie nooit meer van die eerste plek verdreven zouden worden, maar het bleek toch mogelijk. Oude bekenden Daan en Emma zijn weer het populairst!

Het is alsof we een lijstje van tien jaar geleden bekijken: ook Thomas en Thijs (bij de meisjes Lotte en Lisa) laten een stijgende lijn zien.

Populairste babynamen 2011 (derde kwartaal)
 

rang meisjes jongens
1 Emma ++ Daan
2 Julia Sem
3 Sophie Milan
4 Lotte Luuk +
5 Lisa + Lucas
6 Saar ++ Levi
7 Eva — Jayden
8 Isa — Thomas ++
9 Lieke Thijs ++
10 Anna Ruben
11 Fleur ++ Tim
12 Sara Jesse –
13 Sanne Finn
14 Tess ++ Stijn
15 Noa Bram +
16 Roos — Lars
17 Jasmijn (nieuw) Julian —
18 Sarah (nieuw) Mees
19 Femke (nieuw) Liam (nieuw)
20 Maud -) Gijs (nieuw)

Nieuwe namen in de top 20

Toch zijn het niet alleen gezapige gaapnamen in het lijstje. Bij de jongens staan er twee nieuwe namen in het lijstje: Sven en Sam hebben plaats moeten maken voor Liam en Gijs.

De eerste (hedendaagse) bekende Liam was Oasisvoorman Liam Gallagher, maar de meeste verse moeders van 2011 zullen zeggen: “Wie?” Zij kwamen op het idee van Liam door te kijken naar De Pfaffs, waar oudste dochter Debby in 2005 zoon Liam Liébart baarde. De naam van oudste zoon Keano is ook al zo’n succesnummer gebleken.

Bij de meisjes verdwenen Zoë, Anne en Maud uit de top 20; Jasmijn, Sarah en Femke keerden na een korte afwezigheid terug.

Populariteit jongensnaam Liam
Populariteit Liam in Nederland (bron: Meertens Instituut)

Trends in 2011

Opvallend is dat Luuk populairder is dan Lucas, zoals Saar vaker wordt gegeven dan Sara of Sarah. In dat kader ben ik benieuwd hoe populair Fem (zie ook: stiefdochtertje van Jan Smit sinds 2009) gaat worden, als opvolger van Femke.

Populariteit meisjesnaam Fem
Populariteit Fem in Nederland (bron: Meertens Instituut)

 

14 antwoorden op “Terug naar af: Daan en Emma zijn het populairst”

 1. Als je alle varianten van Sarah optelt, staat ze misschien wel bovenaan…

 2. Het raakt wat uitgekauwd misschien, maar toch zijn de meisjesnamen wel leuk (ben alleen niet zo fan van Tess, vind ik meer iets voor een labrador). Als puber wilde ik mijn eerste dochter graag Julia of Sophie noemen, maar met het oog op de populariteit van de namen is het dus toch wat anders geworden.

  Bij de heren is het wel erg eenlettergrepig, en ik hou sowieso niet zo van namen als Jayden, Liam en Finn. Mees heb ik altijd een beetje raar gevonden, alleen wel komisch in combinatie met zus Merel.

 3. Ik vind dat er niet geweldige namen tussen staan bij jongens wel meer dan bij de meisjes. noa zou bij de meisjes wel gaan en sam,jayden en milan bij de jongens.

 4. Tess valt bij mij af. Nog nooit mooi gevonden (en dat zal dan wel niet meer gaan komen ook ;-)). De rest is leuk, meisjesachtig en een veilige keus.

  Bij de jongens vind ik Liam echt héél lelijk. Net als Finn. En Jayden. Brrr….

 5. Grappig! De namen van de 5 kleindochters van mijn moeder in de top 20!

 6. En toen stond Saar opeens op nummer 6! Toen wij onze dochter zo noemde stond hij nog niet eens in de top 20 en moet je nu eens kijken… trendsetters zijn we hahaha

  1. Dat is inderdaad snel gegaan: in 2007 werden er nog minder dan 50 meisjes Saar genoemd en in 2010 waren het er al bijna 250!

 7. Ik vind eigenlijk Zara nog wat leuker, pittiger.

  De populariteit van Sanne, Lotte, Eva en Lisa heb ik nooit begrepen.
  Julia, Sophie, Emma en Noa vind ik erg mooi.
  Bij de jongens zie ik niet veel naar mijn smaak, alleen Mees vind ik top, dat zou een kanshebber zijn.

 8. Deze jarenlang op dezelfde manier bestaande top-10, is dat nu als je naar ‘de geschiedenis’ kijkt bekend fenomeen? Hoeveel jaren moeten erover heen gaan om weer een geheel nieuwe lijst te krijgen in plaats van het heen en weer schuiven van Emma/Sophie en Lotte?

 9. Toch veranderen die lijsten wel geleidelijk namen als Sem, Julian, Mees en Jayden waren 10-15 jaar geleden echt nog niet zo populair en namen als Nick, Kevin en Robin zijn volgens mij aanzienlijk minder populair nu. Het is gewoon niet zo dat zo’n lijst ineens helemaal nieuw is. Er zit niks bij dat het overwegen waard is voor mij, al hebben Eva, Anna, Emma, Milan en Lucas wel hun charme. Ik heb een zwak voor Liam (en ja de naam doet mij in eerste instantie toch denken aan Liam Gallagher), maar inmiddels te ordinair geworden om hier nog te gebruiken. Gelukkig heeft de wereld Noel nog niet ontdekt, die zou namelijk wel kans maken.

 10. Al vind ik Gijs niet zon heel leuke naam, vind het wel supertof om te zien dat hij in de top staat! Gewoon omdat het vaak als een boerse, ouderwetse naam wordt beschouwd en ik hem zelden hoorde laatste tijd. Leuk om te zien!

 11. Haha ik heet Emma grappig! Het is wel leuk om in de top 20 te zitten met de eerste plaats naam!

Reacties zijn gesloten.