Twintigers In De Filipijnen Heten Vooral Maria En Mark

In een staaltje van totaal zinloos tijdverdrijf onderzocht ik middels een steekproef de meest voorkomende voornamen van afgestudeerde twintigers aan de belangrijkste universiteiten van Manila in 2005 en 2006.

Ik nam een hopelijk redelijk aselecte steekproef van 60.251 Filipijnse studenten wier namen gepubliceerd in 2005 en 2006 gepubliceerd zijn in de krant Philstar.

In 1898 deed kolonist Spanje ten gunste van de Verenigde Staten afstand van de Filipijnen.

Pas de laatste decennia wordt er weer veel Filipijns gesproken op de eilanden, maar de Engels- en Spaanstalige invloeden zijn in voornamen nog goed zichtbaar.

Meer dan 10 procent van de afgestudeerde vrouwen heet Maria, Mary, Marie of Maria-Ietserachter; geen verrassing in dit zeer katholieke land.

Ook in de rest van de toplijst staan overwegend christelijke voornamen, of namen die naar het geloof verwijzen.

Ik vond Christine, Anna, Maricel, Grace, Joy bij de meisjes en Mark, Michael, John, Joseph, Jose, Christian, Christopher, Jonathan, Noel, Francis en Anthony bij de jongens.

Enkele meisjesnamen die mij in het voorbijgaan opvielen: Brilliant, Brookshields. Bunnylou, Candelaria, Celsaviolena, Chantilli, Charissma, Charllote, Cherrypink, Chickee, Cinderilla, Courvette, Decybel, Donnadelle, Dynasty, Ethylene, Evergeilyne.

En toen was ik bij de F en had ik geen zin meer om nog een paar duizend namen door te worstelen. U krijgt een beeld, toch?

 1. Maria
 2. Mary
 3. Christine, Kristine
 4. Michelle
 5. Anna, Ana
 6. Jennifer
 7. Maricel
 8. Janice
 9. Karen
 10. Catherine
 11. Marie
 12. Jocelyn
 13. Grace
 14. Irene
 15. Joan
 16. Cherry
 17. April
 18. Aileen
 19. Joy
 20. Rowena
 21. Julie
 22. May
 23. Hazel
 24. Melanie
 25. Arlene

Opvallend is dat in de jaren tachtig, toen de studenten van nu geboren werden, veel kinderen werden vernoemd naar de maand waarin ze zijn geboren.

Ik vond January, February, March, June, July en August/Augusto/Augustus; April en May staan bij de meisjes zelfs in de top 25.

Bij de jongens hebben enkele ouders zich ook uitgeleefd. Camarozaman, Chrysler, Cladelsenstrou, Daffodils, Darling, Daveylove, Denmark, Einstein, Eisenhower, Elixer, Eucharist, Excel, Expedito.

En, in de top 50: Rommel. Ik hoop maar dat het een aanval van Germaansigheid is geweest, en geen verwijzing naar Hitlervertrouweling Erwin Rommel.

 1. Mark
 2. Michael
 3. John
 4. Joseph
 5. Jose
 6. Ryan
 7. Ronald
 8. Joel
 9. Allan, Alan
 10. Jeffrey
 11. Dennis
 12. Richard
 13. Christian
 14. Marlon
 15. Christopher
 16. Marvin
 17. Jonathan
 18. Jay
 19. Noel
 20. Eric
 21. Julius
 22. Francis
 23. Edwin
 24. Anthony
 25. Erwin

Eén antwoord op “Twintigers In De Filipijnen Heten Vooral Maria En Mark”

 1. Ik vind dat we tijdens het leven transformeren en een naam hierdoor niet voor altijd zou mogen zijn.

Reacties zijn gesloten.