Uitgestorven voornamen van 2010

De modenamen van gisteren worden vandaag massaal gemeden. Dit zijn de voornamen die in 2009 voor het eerst aan geen enkele pasgeboren baby werden gegeven, maar voorheen wél populair waren.

Bij de jongens zitten er best wat bruikbare namen tussen, hoewel ze misschien wat gedateerd aandoen. Maar bij Aldert, Alfons, Cyriel, Ernest, Geert-Jan, Klaas-Jan, Rindert en Wicher trekt toch niemand zijn wenkbrauwen op? Toch koos er in 2009 niemand voor. Een nieuwe categorie: retro-hockeynamen!

Namen als Benito, Rémon en Richie hebben echter het tij tegen. Ook ouderwetse Turkse en Marokkaanse namen als Erkan, Firat, Mimoun, Ramzi, Saïd en Taoufik zijn helemaal uit de mode.

In 2010 verdwenen jongensnamen

 1. Aldert
 2. Alfons
 3. Ariën
 4. Benito
 5. Byron
 6. Cornelus
 7. Cyriel
 8. Elvin
 9. Erkan
 10. Ernest
 11. Firat
 12. Fredericus
 13. Geert-Jan
 14. Harald
 15. Jerrel
 16. Klaas-Jan
 17. Mahamed
 18. Mannes
 19. Mervin
 20. Mimoun
 21. Muzaffer
 22. Ramzi
 23. Rémon
 24. Richie
 25. Rindert
 26. Saïd
 27. Stefanus
 28. Taoufik
 29. Wicher

Als je er zeker van wil zijn dat je in 2011 verwachte dochter haar naam hooguit deelt met de crècheleidster en niet met de andere kindjes, moet je kiezen voor een ex-topper als Patty, Pamela, Marjon of Denice. Of een voormalige klassieker als Catherina, Christiane, Françoise of Nicoline.

Toegegeven: ik denk niet dat iemand mijn ‘advies’ gaat opvolgen. Zouden er ooit weer kinderen Hilligje of Yolanda worden genoemd?

In 2010 verdwenen meisjesnamen

 1. Alette
 2. Aslihan
 3. Asmaa
 4. Bertine
 5. Catherina
 6. Chantalle
 7. Christiane
 8. Denice
 9. Eelke
 10. Françoise
 11. Geerte
 12. Harma
 13. Harmina
 14. Henny
 15. Hilligje
 16. Ikrame
 17. Ilhame
 18. Joukje
 19. Malissa
 20. Marjon
 21. Marlena
 22. Marlot
 23. Martijntje
 24. Meltem
 25. Meral
 26. Meta
 27. Metje
 28. Mignon
 29. Nicoline
 30. Pamela
 31. Patty
 32. Saliha
 33. Samanta
 34. Shelley
 35. Souad
 36. Soumia
 37. Tiny
 38. Yolanda

15 antwoorden op “Uitgestorven voornamen van 2010”

 1. Klaas-Jan, Eelke en Joukje vind ik nog best leuk en niet eens zo heel erg gedateerd, gezien de retro-trend van de laatste jaren. Patty, Pamela en Rémon kunnen echt niet meer, maar wie weet zijn ze over een jaartje of 25 weer hartstikke hip en heb ik opeens kleinkinderen met die namen. 🙂

 2. Alette/Aletta/Arlette zie ik zeer zeker nog wel een revival maken. En Marlot vind ík weliswaar niet zo mooi maar zou zo maar weer eens hip kunnen worden. Maar Harma en Meta…die namen zijn wel voor een héééééle lange tijd ter ziele

 3. Cornelus en varianten daarop gaan zéker weer hip worden en Wicher en Rindert ook (bij de NRC lezer). Ik zie ook nog wel potentie voor Cyriel en Ariën maar Benito??? Brrrr, laat die voor eeuwig wegkwijnen in vergetelheid 🙂

 4. De uitsterffactor zit ‘em ook wel een beetje in de gekke spelling, naar mijn idee. Cornelis (ipv Cornelus) en Catharina (ipv Catherina) komen wellicht nog wel steeds voor. En in aanvulling op @Annelies: Aletta, Alette, Arlette, Alletha (deze laatste spelling is de naam van mijn schoonmoeder) – allicht dat er een keer een (1) van de spellingswijzen uitsterft van een minder populaire naam….

 5. Rindert kan idd best nog wel. Patty en Marjon zijn echt ouderwets en ik ben blij dat de naam Meta er tussen staat, die heb ik altijd vreselijk gevonden.

 6. Grappig, ik vind Meta helemaal geen rare naam! Harma wel trouwens. Mignon, Joukje en Eelke vind ik wel kunnen. Bij de jongensnamen misschien Rindert en Wicher, maar die zou ik zelf echt nooit kiezen.

 7. Cyriel is prachtig, die ga ik onthouden! Dus misschien komt hij nog wel eens terug :)!

 8. Grappig om mijn naam in de “uitstervende lijst” te zien staan!

  Ik vind Catherina en Meral best mooie namen (en origineel, haha!), Cyriel vind ik ook mooi!

 9. Leuke berichten !
  Van deze lijst vind ik Catherina en Geerte mooi. Catharina wel iets te chique voor mij, maar evt. als tweede naam vind ik hem erg mooi.

 10. Wat een fraaie lijst! Mijn vriendinnetjes Eelke en Geerte (beiden halverwege de 20) staan er ook in. Ik vind Catharina ook erg mooi, maar misschien wel omdat mijn naam daarvan is afgeleid 😉

 11. Mijn opa heette Wiggert, hij kwam uit Friesland!! Ze zijn afgeleid van Wichard.

  Alle genoemde variaties komen van het Germaanse Wih= strijd en hard= sterk.
  De betekenis is dus; sterke strijder.
  De namen komen vaker voor in de noordelijke provincies.

 12. Ken een jongetje dat Eelke heet en is geboren in 2010. Dus de naam is nog niet geheel “uitgestorven”.

Reacties zijn gesloten.