Van Pippilotta Vlinder tot Ruben Nicolai

Terwijl de rest van Nederland het met Sem en Sanne aan top doet, heten Haarlemmermeerse polderbaby’s vooral Sophie (18 meisjes) en Lars (15 jongens).

In 2005 voerden Sophie en Jesse de ranglijsten in de op 16 na grootste gemeente aan en in 2006 waren dat Isabelle en Thijs.

Ruim tweeduizend kinderen per jaar

De in totaal bijna 2.200 pasgeborenen, ongeveer even veel als in 2006, kregen tezamen 1.065 verschillende namen. Als gewoonlijk was er bij de meisjes (555 voornamen) meer diversiteit dan bij de jongens (510 namen).

Ongeveer eenvijfde van de kinderen krijgt een naam die in de gemeentelijke top 20 staat en ruim eenderde een naam uit de top 50.

De populairste namen voor kinderen die in Haarlemmermeer worden geboren zijn Sophie, Sarah en Lotte bij meisjes en Lars, Ruben en Bram voor de jongens.

Lars
Ruben
Bram
Luuk
Finn
Max
Koen
Lucas
Mike
Sem
Tim
Tom/Thom
Tycho/Tygo
Daan
Damian
Jayden
Matthijs
Sven
Tijmen/Thijmen
Thijs

Poldernamen

Namen die in de rest van Nederland vaak voorkomen, zoals Thomas voor jongens of Sanne voor meisjes, zijn hier helemaal niet populair. Ook Mohammed, een naam die in het naburige Amsterdam al decennia op 1 staat, werd in Haarlemmermeer maar aan twee van de ruim 1.100 jongens gegeven.

De no nonsense namen doen het hier goed: korte stoere namen voor jongens – Finn, Koen en Mike bijvoorbeeld – en vrouwelijke maar eenvoudige namen voor meisjes, zoals Jasmijn en Esmee.

In de gemeente zijn onder jonge ouders relatief vaak internationale namen populair, zoals Dylan, Dion, Ryan, Brendan, Joey, Joshua, Jordy, Jeremy en Michael bij de jongens.

Voor meisjes zijn dat bijvoorbeeld Caitlin (in tig spellingen), Danique, Alysha, Jennifer, Lisanne, Mandy, Naomi, Chloë, Emily, Fabienne, Lindsey en Alyssa: allemaal namen die het in de meeste andere Nederlandse plaatsen inmiddels niet meer zo in trek zijn.

Zandnamen

De internationale namen worden vooral gegeven aan bewoners van de nieuwe wijken van Hoofddorp en Nieuw-Vennep, terwijl er in het Haarlemmeermeerse ziekenhuis ook aardig wat Haarlemse en Heemsteedse baby’s worden geboren, met ouders met een wat klassiekere smaak.

Zo zien we in Haarlemmermeer relatief veel meisjes die namen krijgen als Maud, Charlotte, Eline, Kiki, Nora, Feline, Puck, Rosalie, Bibi, Elena, Elise, Frédérique, Josephine, Amélie en Annabel(le).

Jongens in deze regio heten relatief vaak Matthijs, Sebastiaan, Casper, Floris, Hugo, Moos, Daniël, Jelmer, Jonathan, Wessel, Noud (veel spellingen), Valentijn, Gijs en Philip.

Initialen

Sommige ouders hebben duidelijk niet zo goed gekeken naar hoe de voornamen van hun kinderen er als initialen uitzien. Soms leidt dat tot ongelukkige varianten van voorlettercombinaties, zoals AAR, ARS, ASS, DDR, FAM, GOH, JAM, LAM, LAW, MA, MAM (een jongen), OAK, PA, SP, TAM en ZAAG.

Een ouderpaar nam een voorschot op de opleiding van hun kind: zij kozen voor de zekerheid voor I.N.G.

Een selecte grote groep ouders maakt er een echte sport van en kient de voorletters zó uit dat deze ook weer een voornaam vormen: ACE, AAG, AGE,  JAE, JAN, JET, JO, LI, MC, MEE, MO, SAM (vaak), SAS (jongen), SEM (meisje), TY en YIP.

De hoofdprijs gaat echter naar de ouders van een tweeling: Kjelt Olaf Eyt Nick (K.O.E.N.) & Taeke Hidde Olaf Martijn (T.H.O.M.).

Tweelingen

Over tweelingen gesproken: daarvan werden er in Haarlemmermeer maar liefst 39 gehaald. Zestien setjes bestonden uit twee meisjes: Marit & Inez, Marit & Elin, Emma & Lotte, Amber & Fleur, Floortje & Jenna, Emily & Sie, Lieke & Mandy, Isis & Jill, Eva & Melissa, Eva & Sophie, Féline & Sophia, Maysa & Oumayra, Davinah & Dionne, Ishani& Shivani, Carol & Clarra, Elisa & Luisa.

Veertien tweelingen bestonden uit een jongen en een meisje, waaronder eigenlijk geen opzienbarende combinaties: Floor & Kick, Frederiek & Vincent, Annemarie & Sebastiaan, Evarista & Christoffer, Sacha & Max, Noa & Senne, Sienna & Duran, Antoon & Theresia, Marleen & Ruben, Evy & Lex, Xander & Yasmijn, Iris & Lucas, Destiny & Johnny, Marit & Mike.

Van de jongensparen waren er maar tien: Lars & Nils, Bart & Koen, Luuk & Vic, Maks & Quint, Chris & Tijn, Jarno & Olav, Jasper & Matthijs, Kjelt & Taeke, Dylan & Leon, Anass & Soulaiman.

Juweeltjes

Natuurlijk vond ik ook dit jaar weer wat juweeltjes tussen de standaard namenbrij (het betreft hier alleen voornamen, ik geef geen achternamen).

Meisjes kregen spannende naamcombinaties als Pippilotta Vlinder, maar ook andere bijzondere voornamen als Adiva, Bliss, Briseïs, Byoux, Cacenza, Camée, Chenne-lys, Cheynoah, Daléah, El’Josha, Emmelijn, Frederikke, Gala, Genice-Aubrey, Jewel, Keete, Kett, Kianne, Maariye, Muskaan, Naomie, Nimue, Noosa, Nyncke, Pembe, Pera, Phine, Pippe, Queroussia, Robbyn, Romijn, Ry-ann, Salsabil, Sayyadina, Scarlett, Sepha, Summer, Tata, Tiara, Türkân-Berra, Yalou, Yashnoor, Yifei, Ysanne en Zion.

Ik vond een Kato, een Cato, plus een Catootje. En de bloemen- en plantennamen blijven maar populair, met de ouders die hun dochter Myrthe Jasmijn noemden voorop. In die serie: Blossom, Dalia, Fleur, Fleurique, Floor, Floortje, Florentina, Florine, Iris, Lily-Rose, Madelief, Mirthe, Pepper, Roos, Roosmarijn, Rosa, Rosalie, Rose en Sage.

Jongensnamen zijn over het algemeen wat conservatiever dan meisjesnamen, maar ook hier hebben sommige ouders hun best gedaan wat bijzonders te vinden: Ayushpal, Baz, Boet, Borys, Bruun, Caio, Daichi, Damyn, Davith, Deven, Diego-Tiamo, Dinu, Di-rhayno, Dyllian, Faber, Gholami, Jazz, Jubin, Junin, Kallai, Kazuyasu, Khing, Lync, Mac, Michelangelo, Paris Joolz , Rayciandrey, Remigius, Servaas, Shearney, Shrey, Skylar, Splinter, Taimour, Tjade, Tycharo, Uzair en Valdemar

Soms wordt een poging gedaan alvast wat stoerheid mee te geven aan de kleine mannetjes: Binck, Bink, Fox, Vos en Wolf. En dan kan tot slot de kleine Ruben Nicolai natuurlijk niet onvermeld blijven. Het is te hopen dat dit jongetje (met een uitermate NL achternaam!) wat van het gevoel van humor van zijn beroemde naamgenoot erft.

11 antwoorden op “Van Pippilotta Vlinder tot Ruben Nicolai”

 1. Pepper,Sage bij de meiden en Boet,Faber en Tjade bij de jongens zouden hier ook nog wel door de keuring komen.

 2. Mijn initialen zijn IRS in nederland betekent het niet zo veel maar in amerika zullen heel veel belasting ontduikers bang voor me zijn hahaha

 3. Ik kom oorspronkelijk uit de omgeving van Bloemendaal, en mijn werkelijke naam en de naam van mijn broer staat bij de klassieke namen! De gegevens kloppen precies. Onze vrienden en kennissen hebben hun kinderen veelal klassieke namen gegeven.

 4. Ik ben al sinds jaar en dag verslingerd aan De Sims 2. Een van mijn Sims adopteerde toen een jongetje en die heette Boet… dat vond ik toen zo’n vreemde naam, had er echt nog nooit van gehoord. Maar blijkbaar is het dus toch een naam.. al vind ik het persoonlijk niet zo mooi, het doet mij toch denken aan een boete.

 5. Pippilotta, dat is wel heel erg eh, Pippi Langkous.

  Hugo vind ik prachtig. Ik zou mijn zoon zo die naam kunnen geven. Jammer dat ‘ie toch nog wel redelijk populair is!

  Sage, Borys (waarom niet gewoon Boris?) & Valdemar zouden hier wel door de keuring komen, maar daadwerkelijk kiezen zou ik ze niet.

 6. Ik woon in een gemeente die grenst aan de Haarlemmermeer.Hier word je doodgegooid met:Daan,Thijs,Sem,Jasmijn,Joey,Fleur,Amber,Tycho,Isa,Noa,Milan.
  Hoeveel meisjestweelingen/zusjes zouden er trouwens rondlopen met de namen Amber&Fleur?Kan dat uitgezocht worden?

 7. Wij wonen ook in de Haarlemmermeer. Mijn favorieten zijn voor een meisje: Tessa, Esmé, Carmen en Flora en voor een jongen: Milan, Renzo, Jens en Benjamin.

 8. Ik kom de laatste tijd alleen nog maar rare namen tegen waarvan ik denk, sjonge arme kinderen. Denk bijvoorbeeld aan:

  * Jikke en Ide (fries?!)
  * Mak
  * Sevus
  * Mais
  * Julie
  * Biki
  * Dimpf(y)
  * Eppo
  * Nijs
  * Klaske
  * Marjolica
  * Zwanette
  * Lieve

  Laatst kwam ik een jongen van 18 tegen die heette Poem (gewoon zoals je het leest, niet eens op zn engels).

  En dat kindje dat pas geboren is met de naam Stoer. Moet je jezelf indenken. Komt hij later bij zijn schoonfamilie om zich voor te stellen: “Hallo ik ben Stoer”. Nou dan kan die wel inpakken!

  Ook moet worden gedacht aan afkortingen van maar twee letters voor ouders die hun kind maar een naam geven. Denk aan:

  * B.H
  * O.B
  * N.S
  * S.M
  * W.C

 9. onze dochters heten Etosha en Fien.
  Komt toch ook niet zoveel voor, Fien .
  En Etosha is vernoemd naar Het Etosha National Park in Namibie waar ik zwanger ben geworden. Wel origineel. gelukkig ben ik niet in het Kruger Park zwanger geraakt!!

 10. bij de tweelingen vind ik Isis en Jill heel leuk, en bij Noa en Senne, wie is de jongen en wie is het meisje?…

Reacties zijn gesloten.