Virginia’s Verhuizen Naar Virginia

Volgens broers Bill en Rich Sones van de rammelende wel erg populair wetenschappelijke “Strange But True” rubriek bij Deseret News, is het niet onwaarschijnlijk dat iemand die Virginia Flowers heet, relatief vaak in Virginia woont en daar bloemist is.

“De meeste mensen kunnen niet anders dan zichzelf aardig/leuk/goed vinden, en daarmee ook alles dat we met onszelf associëren, zoals onze naam. Het systeem hierachter wordt door wetenschappers “impliciet egoïsme genoemd”.

Zo blijken vrouwen die Georgia heten relatief vaak naar Georgia te verhuizen, evenals Virginias naar Virginia verhuizen. In St. Louis wonen 49 procent meer mannen die Louis heten dan verwacht mag worden op basis van de landelijke populatie.

Je zou nog kunnen stellen dat dat komt omdat ouders die dáár wonen hun kind vernoemen naar de woonplaats, maar opvallend genoeg blijkt de vliegen ook voor achternamen op te gaan.

In California woont een relatief groot aantal Cali’s, zoals Califano; in Toronto zijn overtollige Tor’s. Mensen met een achternaam als Hill, Rock, Lake en Park leven vaker in plaatsen als Park City.”

Ik zou persoonlijk zeggen: die mensen dragen die bewuste achternaam, omdat hun voorouders daar al woonden. Niet dat mensen ergens gaan wonen omdát ze die achternaam dragen.

In “Social Psychology” beschrijft David G. Myers de overeenkomst tussen achternamen van mensen en hun carrière.

“Over de gehele Verenigde Staten komen Jerry, Dennis en Walter even vaak voor (0,42 procent ieder). Echter, tandartsen heten twee keer zo vaak Dennis. En er zijn 2,5 keer keer zoveel tandartsen die Denise heten, als dat er Beverlys of Tammys zijn, namen met een gelijke populariteit.

Georges en Geoffreys worden geophysicisten, geologisten en geochemisten. En in de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2000, waren mensen met achternamen die met een B begon vaker betrokken bij de Bush campagne. Mensen met G-achternaam, droegen meer bij aan de campagne van Al Gore.”

Ook hier weer een kanttekening. Het lijkt mij eerder dat de Beverly’s en Tammy’s van deze wereld lager opgeleid zijn dan vrouwen die Denise heten. Daarom zijn er meer tandartsen die Denise heten, dan tandartsen die Beverly of Tammy heten.

Hier overigens nog een meer statistische analyse, die ik later pas tegenkwam: http://www.stat.columbia.edu/~cook/movabletype/archives/2005/08/dennis_the_denv.html