Vrijdag

Lia stuurde me twee weken geleden al een artikeltje over het Italiaanse echtpaar Mara en Roberto Germano dat hun op 3 september 2006 geboren zoon Venerdi wilde noemen, het Italiaanse woord voor ‘vrijdag’.

De gemeenteambtenaar stak daar echter een stokje voor, aangezien hij vond dat Vrijdag in de (verboden) categorie van ‘belachelijke of beschamende namen’ valt.

Ook de Italiaanse rechtbank voorzag problemen voor het zelfvertrouwen van het kind, aangezien zij redeneerden dat ‘de inboorling in de beroemde roman Robinson Crusoe van Daniel Defoe Vrijdag heette.’

De ouders hadden zich echter niet door het minderwaardigheidscomplex van de romanfiguur laten leiden: zij zochten gewoon een originele naam voor hun op zondag geboren zoon. Ze verklaarden dat ze zelfs een meisje Venerdi zouden hebben genoemd, zo mooi vinden ze de klank.

Het kind is voorlopig Gregorio genoemd, de naamheilige van de dag waarop de kleine Venerdi werd geboren. Venerdi’s ouders overwegen naar het Hooggerechtshof te stappen om hun zoon officieel Vrijdag te mogen noemen.