Waarom Katarina Justic haar zoon Elvis noemde

Katarina Justic - zoon Elvis
Katarina Justic (foto: Karin Scheffers)

Onderweg Naar Morgen-soapie Katarina Justic (35) beviel in februari van haar eerste kind, Elvis.

De actrice met Kroatische roots vertelt in Kinderen (mei/juni 2013) hoe zij en haar vriend Hein Verhoog op de naam voor hun zoon kwamen:

“Het is niet zo dat ik een supergrote fan van Elvis Presley ben, maar zijn naam heb ik altijd al stoer gevonden. Je hoort ‘m ook niet vaak.

Dat Elvis Presley een icoon is én een lekker ding, is natuurlijk wel een leuke bijkomstigheid. De keuze viel pas echt op Elvis toen bleek dat Hein die naam ook in gedachten had, zonder dat we het van elkaar wisten.

Het grappige is dat ik vroeger met mijn zus weleens naar oude foto’s van mijn ouders keek. Daarop vond ik mijn vader altijd op Elvis Presley lijken. Hij had ook volle lippen en zo’n coupe met veel haar.

Het is misschien vergezocht, maar eigenlijk heb ik Elvis een beetje naar mijn vader vernoemd. Helaas viel zijn volle haar op zijn zesentwintigste grotendeels uit. Hopelijk is dat niet erfelijk!”

Voor de kersverse vader is Elvis niet zijn eerste kind; uit een eerdere relatie heeft hij een zoon Kaj (6) en een dochter Vita (4).

Is Elvis echt zo zeldzaam?

Elvis Presley tijdens promotie voor Jailhouse Rock (1957)
Elvis Presley tijdens promotie voor Jailhouse Rock (1957)

Katarina Justic stelt dat je de naam Elvis niet vaak hoort. Dat klopt op zich wel: op een aantal van zo’n 90.000 nieuwe jongetjes per jaar worden er maar een paar Elvis genoemd.

Toch is het niet per sé een zeldzame naam: in totaal dragen 183 Nederlanders (waaronder een handvol vrouwen) Elvis als eerste voornaam en nog eens bijna 200 als tweede of derde naam.

Die ‘populariteit’ is overigens van recente datum. Ten eerste was Elvis Presley op zijn Amerikaanse hoogtepunt in de jaren vijftig niet erg geliefd in Nederland, waar zijn muziek nog iets te vooruitstrevend was.

Bovendien mochten Nederlandse ouders pas vanaf eind jaren zestig namen kiezen die niet al in omloop waren en kwam men een beetje los van de gewoonte naar familie te vernoemen. Het gros van de Nederlandse Elvissen dateert van na Elvis’ overlijden in 1977.

Elvisfans

Elvis is een naam die behalve door Justic door in elk geval twee andere BN’ers werd gegeven. Zo zijn daar Jan Rot en Daan met dochter Elvis (die ook nog ouders zijn van Rover, Wolf en Maantje); Jeroen van Koningsbrugge heeft een zoon Salomon Elvis.

In Vlaanderen werd in 2010 een tweeling geboren, genaamd Elvis en Presley!

Zou jij je kind Elvis noemen?

8 antwoorden op “Waarom Katarina Justic haar zoon Elvis noemde”

    1. Haha, mijn oude hamstertje heette inderdaad zo! En ook vernoemd naar Elvis Presley.
      Mijn huidige hammie heet Ringo, drie keer raden waar die naam vandaan komt…

  1. Ik vind het ergens wel van lef getuigen om voor Elvis te denken. Mijn mening schommelt een beetje tussen ‘stoere naam’ en de herinnering aan een rebus uit mijn kindertijd met een L+ de tekening van een vis.
    Ik vind hem niet leuk als meisjesnaam en Elvis en Presley vind ik wat te veel van het goede.

  2. Puur qua klank en uiterlijk (heeft iets met 5 letternamen) is het wel een naam die in mijn straatje zou passen, maar Elvis is voor mij echt té Elvis Presley.

  3. De naam vind ik best leuk klinken, maar mensen zullen gelijk denken dat je je kind vernoemd hebt naar Elvis..

Reacties zijn gesloten.