Goud, Diamant, Ferrari en 70 andere blingnamen

250 kg goud in Toi Museum, Japan
250 kg goud in Toi Museum, Japan (PHGCOM op Wikipedia)

Namenfans kan het niet ontgaan zijn: rapper Gers Pardoel en zijn vriendin Selina noemden hun zoon afgelopen weekend Goud. Hij is de eerste in Nederland met die voornaam.

Het is vast heel erg, maar ik vind het een betrekkelijk briljante vondst: “Gers gaat voor Goud”. Ik zie het probleem niet zo, er heten ook ruim 80 kinderen Zilver (en meer dan 230 Silver). Bovendien klinkt Goud mij net zo 2013 in de oren als het superpopulaire Noud – Nout – Naut. Of Roel van Velzens Laut.

Probleem: Goud is een achternaam

Er is voor voor mij maar een bezwaar dat je tegen de naam Goud zou kunnen hebben: het is de achternaam van bijna 800 Nederlanders. In Nederland zijn maar twee regels op voornamengebied: geen ‘ongepaste’ namen (geen scheldwoorden, geen ellenlange reeks voornamen) en geen achternamen die niet ook als voornaam in gebruik zijn (Thomas mag dus wel als voornaam, maar Bakker niet).

Die laatste regel blijkt steeds lastiger te handhaven. Waarom mag Jensen wél als voornaam, maar Jansen niet? Want waarom mogen kinderen wel Monroe genoemd worden (zoals de dochter van presentatrice Renée Vervoorn dit jaar), maar zou Goud volgens sommigen zelfs verboden moeten worden?

Nog eens ruim 70 andere blingnamen

Hoe dan ook, ik vind Goud niet heel gek als voornaam. Daarom een lijstje met soortgelijke namen die het óók gered hebben bij het loket van de Nederlandse burgerlijke stand.

meisjes

 1. Armani
 2. Beauty
 3. Bijoux
 4. Blondie
 5. Briljant
 6. Cacharel
 7. Cartier
 8. Celebrity
 9. Chanel
 10. Destiny
 11. Diamant
 12. Goldy
 13. J’Adore
 14. Juweel
 15. Kelis
 16. Koh-i-noor
 17. Lyric
 18. Macarena
 19. Madonna
 20. Maybeleen
 21. Money
 22. Monroe
 23. Oilily
 24. Platina
 25. Porsche
 26. Princess
 27. Roxette
 28. Saffier
 29. Shakira
 30. Smaragd
 31. Twilight
 32. Vegas

jongens

 1. Amadeus
 2. Bingo
 3. Bink
 4. Blondy
 5. Boss
 6. Bowie
 7. Chief
 8. Diamond
 9. Diesel
 10. Dior
 11. Elvis
 12. Ferrari
 13. Hero
 14. Jewel
 15. Juice
 16. King
 17. Legendary
 18. Love
 19. Lucky
 20. Popeye
 21. Presley
 22. Prince
 23. Rambo
 24. Rich
 25. Ringo Starr
 26. Rock
 27. Rolex
 28. Rover
 29. Sting
 30. Stone
 31. Sugar
 32. Sweet
 33. Tarzan
 34. Tiger
 35. Toots (zie: de zoon van Patrick Lodiers)
 36. Versace
 37. Wham
 38. Whooly-Whooly
 39. Wow
 40. Zeppelin
 41. Zilver

Wat denk jij?

In interviews voor Radio 1 en Radio 2 werd me de afgelopen dagen gevraagd of ik vind dat dit soort namen verboden zou moeten worden. Ik zou er zélf niet voor kiezen, maar ik vind het fijn dat er iets te kiezen valt in Nederland. En jij?

[poll id=”33″]

59 antwoorden op “Goud, Diamant, Ferrari en 70 andere blingnamen”

 1. Gers Pardoel zelf zei op Radio 538 dat de burgerlijke stand de naam ‘op het randje’ had gevonden. Helaas lichtte hij de naamkeuze niet toe.

  De klank van Goud bevalt me niet, maar verder heb ik er niets op tegen. Moet kunnen.

  Het verbod op achternamen als voornaam is steeds moeilijker te handhaven. Het is ook uit de tijd: wat is er eigenlijk op tegen? Je hebt bekende Zuid-Afrikanen met namen als (ik zet de achternaam in hoofdletters, de rest is dus voornaam) De Villiers GRAAF, Beyers NAUDÉ en Johannes du Plessis (‘J. du P.’) SCHOLTZ. Als dat daar probleemloos kan, waarom dan hier niet?

 2. Oilily,j’adore, arme kinderen. Ben bang dat dit niet de toekomstige ” captains of industry” zijn.

  1. Ik ken een meisje wat J’adore heet…. haar tweede naam is Paris.

 3. Tja, ik heb een heel andere mening dan ‘het moet kunnen’. Wanneer je je kind ene naam geeft die op de lachspieren werkt (bijvoorbeeld op een klassenlijst of erger: op een sollicitatiebrief – we kunnen tenslotte niet allemaal als rapper door het leven) vind ik het regelrechte kindermishandeling. Je ontneemt je kind op die manier echt kansen, dat is toch erg?

  “En daar- en daarom denk ik in aanmerking te komen voor deze inetressante functie.

  Met vriendelijke groet,

  Goud Pardoel

  of

  Tarzan de Vries

  of

  Oililiy Bakker”

  Ik zeg: denk daar even aan voordat je met je ‘originele’ hoofd naar de burgerlijke stand loopt.

  1. Waarom je nu al zorgen maken over sollicitatiebrieven en captains of industry? Heb je in 2040 betere kansen op de arbeidsmarkt als je Daan, Mees, Sophie of Egbert-Jan heet? Dat weten we helemaal nog niet, maar ik betwijfel het. Ik denk trouwens dat een opvallende naam juist kan helpen om op gesprek te komen en geloof dat enkel karakter, netwerken, CV en stijl van de brief echt van belang zijn. Wie wijst nou een getalenteerde ambitieuze Tarzan op voorhand af voor een conservatieve Evi of Davina? Wat voor associaties sommigen in 2013 bij deze naam ook hadden?

   1. Als je bedenkt dat er onderzoeken zijn die aantonen dat als exact dezelfde sollicitatiebrief gestuurd wordt door Bas Jansen en Mohammed Amrani, die eerste aanmerkelijk meer kans heeft om op gesprek te mogen komen, denk ik dat je er rustig van uit kunt gaan dat je naam invloed heeft op de kans dat je aangenomen wordt. Vooroordelen over namen beginnen overigens al veel eerder dan met je eerste sollicitatiebrief. Uit een Engels onderzoek bleek dat leraren enkel en alleen op basis van een namenlijst een beeld hebben van wie de ‘lastpakjes’ in de klas zijn. Je naam zorgt er in ieder geval voor dat mensen voor ze ook maar iets van je gezien hebben een bepaald beeld van je hebben. Dat kan in je nadeel zijn.

    Niet dat dat ligt aan het feit dat een naam ongewoon is, maar eerder aan wat voor achtergrond men bij een naam in gedachte heeft. Opvallend of niet, in de ruim zes jaar dat ik op de universiteit rondloop ben ik nog geen Kevin, Wesley, Jeffrey, Samantha, Kelly of Wendy tegen gekomen, ondanks dat dat zo’n 25 jaar geleden populaire namen waren. En dat was dan tussen de beta’s met over het algemeen iets minder hockey achtige namen…

    Ik zie de toekomst van Amadeus, Rover en Zilver wat dat betreft ook iets rooskleuriger in dan die van J’adore, Celebrity, Legendary en Whooly-Whooly.

    En ondanks dat ik denk dat je je kind geen gunst bewijst met een naam als Money, Beauty of Popeye, vind ik niet dat het verboden moet worden, want waar de grens tussen belachelijk en moet nog kunnen ligt is heel persoonlijk. Het zou misschien alleen wel makkelijker moeten worden voor kinderen om hun naam te weizigen als ze wat ouder zijn.

 4. Armani, Oilily, Chanel? Hoe zit dat merkenrechtelijk eigenlijk?
  Zijn dit niet beschermde handelsnamen?

 5. In deze categorie namen: ik ken ook een Fendi (met zus Chanel en broer Calvin).. Tja. Absoluut niet mijn keus dit soort namen. Ik denk dat ik ‘Money’ en ‘Whooly-Whooly’ wel zo’n beetje de ergste vind van de lijstjes hierboven. Dan valt ‘Goud’ eigenlijk nog wel mee… 😉

 6. Tarzan…. Daar krijgen pubers op een middelbare school héél andere associaties bij….

  Daar zouden ambtenaren eens wat strenger op moeten zijn, op namen die kinderen tot pestobject zullen maken…

 7. Ik heb een geboortebericht uit De Limburger met de naam Cheval (meisje), broertje heet Chevy.

  Ik vind dat mensen zelf moeten weten hoe ze hun kinderen noemen.

 8. Trotse moeder: “Dit zijn mijn kinderen Juice, Popeye en Armani. Nee, het zijn geen honden, hoezo?” 🙂

  Er zit op Kelis en Zilver na werkelijk niets bij dat ik zelfs maar zou overwegen geloof ik.

 9. Ik vind de ‘belachelijkheidsgrens’ belangrijker dan de ‘achternamengrens’, hoewel die eerste wel lastig is om te bepalen.

  Ik denk op zich niet dat iemand zo snel gepest wordt vanwege enkel zijn of haar naam (uitzonderingen daargelaten). En wie bepaald dat bovendien? Op mijn naam rijmt er ook veel, hoewel ik er nooit mee ben gepest. Net als dat kinderen met rood haar of een bril niet automatisch gepest worden. Ik denk dat het meer met gedrag te maken heeft.

  Veel ‘bijzondere’ namen wennen best snel. Wie kijkt er nu nog op van Storm bijvoorbeeld? Maar dat een naam als Adolf niet mag is denk ik wel heel belangrijk.

  Ik ken overigens best veel mensen die een voornaam hebben die ook als achternaam voorkomt.

  1. Adolf mag nog altijd – het is in principe een doodgewone Germaanse naam, zij het een nogal opvallende in Nederland. Tot halverwege de jaren zeventig waren het er enkele tientallen per jaar, tegenwoordig is ‘ie net als de meeste ouderwetse Germaanse namen vrijwel buiten gebruik geraakt. Het lijkt me sterk dat de paar honderd Adolfs van na de jaren ’30 allemaal naar Adolf Hitler heten – eerder een kwestie van niet al te veel nadenken toen vader/opa Adolf aan de beurt was vernoemd te worden.

   1. Ik had het ergens gelezen, net even nagekeken, maar je hebt gelijk!

  1. En wat nou als z’n schattige blonde haartjes na een jaar of 15 niet meer zo schattig blond zijn, maar een mysterieuze donkere bos zijn geworden?

 10. Ik vind dat mensen zelf moeten weten hoe ze hun kind willen noemen. Maar er zijn grenzen, als mensen verstandig zijn kunnen ze dat zelf bedenken en laten ze de kinderen niet hun hele leven opgescheept zitten met een “blingbling”naam. Er zouden van mij best regels mogen komen in hoeverre een “rare” naam is toegestaan. Maar ja, wie bepaalt dat?

 11. Ik zou me vreselijk schamen als ik me voor zou moeten stellen met: “Hallo, mijn naam is Beauty Jansen of Whooly-Whooly de Vries. Heb overigens ooit een keer een jongen ontmoet met de naam Jupiter, vreselijk wat een keuze! Het arme kind 🙁

  1. inderdaad, iik kwam pas iemand tegen die met zn roepnaam junior heette. ‘Hallo ik ben Junior Jansen Junior, en ik ben in juni geboren or!

   1. Ik zou mezelf dan juist voorstellen als: “Hallo ik ben Junior en ik ben geboren in juni ‘or”. (‘or is dan verbasterd van hoor tot or)

 12. hoewel ik heel erg moest wennen aan namen als Storm en Silver merk ik dat ze als je ze eenmaal gebruikt, de kinderen leert kennen en de namen vaker hoort, het best snel ‘gewone’ namen worden. Mijn zoontjes kijken op school helemaal niet op van een ‘rare’ naam, een kind heet gewoon zo, punt.

 13. Amadeus is niet gek, het is alleen een enorm oude net als wolfgang AMADEUS mozart

 14. Rock, Rover, Hero, Chief. mooie namen voor in een crimi-bende ofzoiets??

 15. Sorry, maar ik vind het echt verschrikkelijk. Zowel Goud als alle andere Bling-namen.

 16. Mijn nichtje heet Chanel en mijn neefje Bink. Ik vind het vreselijk, maar niet te raar dat het verboden zou moeten zijn.
  Heb overigens ooit een jongen ontmoet die Diamond heette. Toen hij zich voorstelde verstond ik ‘Dijmen’, ik dacht, grappig! Een variant op Tijmen! Helaas bleek dit dus Diamond te zijn en de Engelse uitspraak van deze Diamond was dus… tja… niet helemaal correct, om het zo maar te zeggen.

  1. Mag ik vragen waarom? ‘Lux’ komt uit het Latijn en betekent ‘licht’, dus komt niet van ‘luxe’ of zoiets.

 17. Ik vind Celebrity en Twilight voor meisjes, en Legendary en Popeye voor jongetjes echt heel ver gaan. Bijna zielig zelfs.

 18. Van alle namenlijstjes die ik hier voorbij heb zien komen, is dit de eerste waar geen enkele naam tussen zit die ik ook maar het overwegen waard vind 😉 Money is in mijn ogen toch wel het dieptepunt…

 19. Whooly-Whooly?! Serieus?
  Ik snap de aantrekkingskracht van bovenstaande namen echt niet.. Arme kinderen!

 20. ik vind de namen prima en leuk en origineel, en als ze bij mij komen solliciteren zou ik ze eerder een kans geven!

 21. Ik snap niet waarom ouders kinderen zo’n naam geven, maar het blijft nog altijd hun keuze en smaken verschillen. Maar ik vind niet dat Amadeus in het lijstje past, dat is toch gewoon een latijnse naam?

 22. Niet echt blingbling maar wel passend in het rijtje (Oilily staat er tenslotte ook bij): ik ken een jongetje dat Mexx heet. Qua uitspraak natuurlijk hetzelfde als Max op z’n Engels, maar zo geschreven vind ik het een heel ander verhaal. Gelukkig hebben zijn ouders zijn zusje geen Esprit of Zara genoemd 🙂 Wat betreft die laatste: volgens het Meertens Insituut zijn er maarliefst 908 meisjes in Nederland met die voornaam, vrijwel allemaal geboren na 2000, toen volgens mij al lang en breed bekend was dat dit ook de naam is van een Spaanse keten van kledingwinkels 🙂

  1. Er zijn wel meer modemerken die een meisjesnaam dragen, dat is toch geen reden om hem niet te kiezen?
   Zelf zou ik niet voor Mercedes kiezen omdat bij mij de auto-associatie groter is dan die met een meisje of vrouw, maar voor Zara vind ik dat niet opgaan. Dat zie ik toch meer als een variant op Sara.

   1. Nee hoor, ik zeg ook niet dat het geen reden is om een naam niet te kiezen. Sterker nog, ik vind Zara best mooi. Maar juist omdat de modeketen ook zo heet, zou ik het denk ik niet zo snel doen. Maar ik snap het prima als ouders er wél voor kiezen. Alleen de combi met Mexx zou misschien iets te veel van het goede zijn ;-))

    Idd klinkt Zara mij ook als een variant op Sara in de oren, maar waar Sara(h) al een eeuwenoude naam is, vind ik het opvallend dat Zara de laatste 10 jaar zo’n enorme opmars heeft gemaakt. Maar goed, dat kan ook te maken hebben met de brede trend van namenvrijheid, mensen die zelf een naam kiezen of verzinnen en zich niet aan tradities houden.

    Overigens is Zara volgens http://www.behindthename.com (waar ik ooit de unieke naam van mijn oudste zoon vond ;-)) geen variant van Sara maar van Zaïre (?!). En heet de dochter van prinses Anne ook zo. Wij hebben in ons koningshuis natuurlijk een Zaria!

     1. Laatst hoorde ik de naam zeggen: klemtoon op ‘Za’ (en ik had de klemtoon op ‘ri’ verwacht.

 23. Dilemma! Ik vind dat je voldoende vrijheid moet krijgen en dat er tegenwoordig veel meer geaccepteerd is dan vroeger. Maar het merendeel van deze namen vind ik wel echt ver gaan. Het helpt ook niet dat ze zo bij elkaar in een rijtje staan 🙂

  Grappig, bij Goldy denk ik gelijk aan Goldy Hawn en niet meteen aan goud.

  De meeste van deze namen vind ik meer geschikt voor een goudvis of chiwawa dan voor een kind. Sommige namen zou ik best aan kunnen wennen, maar nooit zelf kiezen. Bij namen in mijn omgeving is dat ook zo gegaan. Uit dit rijtje bijvoorbeeld Ringo (zonder Star), Monroe en Goldy.

  Mijn eerste gedachte toen ik hoorde over Goud was “Goh, gaaf, gedurfd!” en toen dacht ik “Echt? Goud?”.

 24. Wat je maar mooi noemt…
  Goud is nog oke. Niet mijn keus, maar oké. Heel veel vind ik kunnen, maar bij Whooly-Whooly trek ik mijn wenkbrauw op. Gadver.
  Zelfs voor een baby is het verschrikkelijk! Dat doe je je kind toch niet aan!

 25. Het lijstje.doet me denken aan een gezin wat ik ken van vroeger: Onyx (m), Saffier (m) en Jade (v) Silver (=hun achternaam). Over bling gesproken!

 26. Serieus. Ze kind noemen, als zanger, naar je “gouden plaat” of gouden bling bling ketting. Zooo jammer.. wat wordt de naam van zn volgende kind. Vast geen platina, hooguit blik, lood, zink of gewoon oud ijzer

 27. Ik vind Goud niet kunnen als naam. Ook al klinkt het wel heel 2013. Toch vind ik dat je dit je kind niet aan kan doen.

  Namen uit het rijtje die ik zelf wel mooi vind: Monroe, Oilily en Vegas. En voor een jongen Diesel, Rover en Zilver. (Silver dan liever, dan lijkt het meer een naam..)

  1. Als je Goud niet vind kunnen als naam, ben ik benieuwd waarom je wel voor Zilver kiest..

   1. Niet alleen Zilver, ook de andere namen die je in je rijtje hebt staan. Waarom zou je je kind die namen wel aandoen? Dat begrijp ik niet helemaal? Waarom kan volgens jou Goud niet en Oilily wel?

 28. Ik vind de naam best kunnen..voor een meisje! Voor een jongen vind ik het 3x niks.

 29. Ik heb niet gestemd. Ik mis in deze poll namelijk de optie “Belachelijk, maar een verbod gaat me te ver.”

 30. Mijn pasgeboren dochtertje heet Diamant vinden jullie dat ook niet kunnen? dat jullie er niet voor zouden kiezen wil nog niet zeggen dat je zo grof moet doen

  1. Antwoord op je vraag: nee ik vind het niet kunnen. Moet er bij zeggen dat ik de naam niet ken als meisjesnaam. Misschien even wennen.

   Ben nieuwsgierig welke jongensnaam jullie hadden bedacht.
   En heeft Diamant broers/ zussen?

Reacties zijn gesloten.