Waarom Michael Uit De Gratie Raakt

De naam Michael begint in Amerika langzaam maar zeker zijn decennia durende toppositie kwijt te raken.

De auteur van dit artikel legt uit dat dat komt doordat mensen steeds beter weten welke namen populair zijn en dus een andere kiezen voor hun kind.


Er zit zeker een grond van waarheid in, denk ik. Ik denk ook dat de naam inmiddels te sterk geassocieerd wordt met beroemde Michaels die inmiddels echt niet meer "in" zijn, zoals Michael Jackson.

Echter, mode blijft hoe dan ook bestaan, is het niet in enkele voornamen, dan wel in groepen soortgelijke voornamen, zo blijkt uit een korte analyse van de Amerikaanse toplijsten.

Voorbeeld: mensen weten dat hun favoriet, Aidan eigenlijk "te" populair is, dus zoeken een naam die hetzelfde "voelt", maar niet in de top 10 staat.

Dit leidt ertoe dat grote groepen ouders onwetend van elkaar hetzelfde soort namen verzint, in variaties op het Aidan thema.

In de Amerikaanse toplijsten duiken "schijnbaar" vanuit het niets namen als Aiden, Braiden, Cayden, Hayden, Jayden en Kayden op.

En dan heb ik het nog niet over de namen die daaraan "verwant" zijn, zoals Aaron, Brandon, Cameron, Carson,
Dylan, Ethan, Evan, Jason, Landon, Logan, Mason, Nathan, Owen, Peyton, Ryan, die ik eerder noemde…

Al met al is het net als in Nederland: je kiest in Amerika pas echt een zeldzame naam als die populair was in de tijden van de ouders-van-nu: Susan of Deborah voor een meisje en Jeffrey of Kenneth voor een jongen, bijvoorbeeld.

Maar dat vinden de meeste ouders waarschijnlijk nog erger dan een top-10 naam van nu…

4 antwoorden op “Waarom Michael Uit De Gratie Raakt”

 1. Dan zit ik goed met de namen van mijn kinderen. Afgezien van Bart (terwijl ie toch echt de naam draagt van een dierbaar persoon uit mijn verleden) zijn er geen andere kinderen op school die dezelfde naam dragen. terwijl het toch écht gangbare namen zijn. Maar van een andere generatie.
  Hoe ze heten? Caroline, Bernadette, Kees, Bart, Astrid en Juliëtte.
  Allemaal gewoon, goed te spellen en goed uit te spreken.

 2. @ Annelies: de meeste namen van je kinderen vind ik erg leuk! Zeker Astrid vind ik een leuke naam.

  Wat ik zelf leuke namen vind zijn: Maren en Silke (voor een meisje) en Sven & Niek (voor een jongen). Al die Engelse namen vind ik maar niets, geef mij maar een mooie Noord-Europese naam, die makkelijk uit te spreken en te spellen is en lang ‘in de mode’ blijft.

 3. Ik heb ook helemaal NIETS met Engelse namen. Hoewel mijn (Engelse) buurvrouw verbaasd vroeg hoe ik aan het zéér Ierse Bernadette kwam ;-))
  Wat ik ook hele leuke namen vind zijn Jort en Sil… Maar ik ben dan ook een fan van “Sil de strandjutter” 😉

  En ook al die fantasienamen zijn aan mij niet besteed. Ik ben meer van de degelijke, ouderwetse namen. Voor de meisjes bewust gekozen voor een iets langere naam, dat klinkt beter met hun ultra-korte achternaam. Voor jongens vind ik dat juist wel weer stoer.

Reacties zijn gesloten.