Wat Elvis, Kennedy en Athene met elkaar van doen hebben

Deze zomer keken we al even naar de verschillende woordnamen waar de volwassenen van 2030 zich mee mogen tooien. Nu een blik op geografische namen – en achternamen.

Het zijn geen heel spannende rijtjes hoor, het waren gewoon voornamen waar mijn oog op viel toen ik die woordnamen selecteerde.

Maar toch (ik probeer me altijd voor te stellen hoe dat klinkt: “Dit is mijn dochter Afrika, het zusje van Mars.” Of: “Ik heb vier kleinkinderen, Madonna, Armani, Rubens en Stalin. Néé, ze zijn niet vernoemd, hun ouders vonden het gewoon mooie namen.”

Geografische namen voor meisjes 

 1. Afrika
 2. Athene
 3. Berlin
 4. Florida
 5. India
 6. Java
 7. London
Geografische namen voor jongens 

 1. Gent
 2. Israel
 3. Kent
 4. Lyon
 5. Maas
 6. Mars
 7. Milaan
 8. Paris
 9. Rijn
 10. Vegas

En ja, dit zijn allemaal namen die kinderen geboren in 2009 en 2010 als eerste voornaam hebben gekregen in Nederland!

Bekende merknamen en achternamen voor meisjes  

 1. Bach
 2. Chanel
 3. Che
 4. Dow
 5. Elvis
 6. Jones
 7. Kennedy
 8. Madonna
 9. Mercedes
 10. Morgan
 11. Morris
Bekende merknamen en achternamen voor jongens 

 1. Armani
 2. Clinton
 3. Cohen
 4. Dale
 5. Dior
 6. Douglas
 7. Jackson
 8. Johnson
 9. Nelson
 10. Rubens
 11. Stalin

12 antwoorden op “Wat Elvis, Kennedy en Athene met elkaar van doen hebben”

 1. Je zal er maar mee behept zijn…

  Eén puntje, al weet ik er niet het fijne van. Was het niet zo dat je éérst de meisjesnaam Mercedes had, en dat er later een automerknaam van kwam?

  edit: Wikipedia zegt:
  “Mercedes komt voort uit Daimler, een Duits automerk, opgericht door Gottlieb Daimler, dat tussen 1886 en 1900 auto’s bouwde onder eigen naam. Daarna bleef de Daimler Motoren Gesellschaft (DMG) wel bestaan, maar produceerde men onder de in 1902 door DMG gedeponeerde merknaam Mercedes.
  Deze is geïnspireerd op Mercédès Jellinek, de dochter van de Oostenrijks-Hongaarse consul Emil Jellinek, een van de eerste grote klanten van DMG die in 1900 36 auto’s bestelde, met de gezamenlijke waarde van 550.000 Duitse Marken.”

 2. Ik zou zelf (denk ik) nooit voor zo’n naam kiezen, maar ik kan er wel aan wennen. Er woont een India bij mij in de buurt, mijn nicht heet Chanel (overigens echt niet naar het merk, maar een vernoeming naar Charlotte en Petronella) en een ver familielid London. Nog steeds zou ik het zelf niet doen, maar omdat ik die al van kleins af aan ken, weet ik niet beter dan dat ‘gewone’ namen zijn.

 3. Volgens mij is het merk Mercedes inderdaad vernoemt naar de meisjesnaam Mercedes, die in Spanje gewoon voorkomt. Maar toegegeven, hier in NL klinkt het toch een beetje vreemd. Wel zonde wat mij betreft!

  Maar wat een namen toch weer!
  Zou Kent trouwens zijn vernoemd naar de streek in Engeland of naar de sigaretten fabrikant? 😉
  En wat is er mis met Morgan? Die kende ik namelijk al als meisjesnaam.
  En zouden Stalin, Che en Kennedy ooit vriendjes worden misschien?
  Al met al een zeer vermakelijk lijstje weer wat mij betreft!! 🙂

  1. Morgan was waarschijnlijk eerst een achternaam. Maar volgens mij wordt hij ondertussen al langer als voornaam gebruikt, vooral in Amerika. En dat is met veel namen zo. Op een gegeven moment is zoiets ingeburgerd. Ik vind Morgan als voornaam ook niet raar meer. Ik vind het een unisex naam, maar nèt iets leuker voor een jongen. Voor een meisje vind ik Morgane mooier.

   1. Morgan is een Welsche naam, en betekent “zee”. Er is een straak die heet Glamorgan( blauwe zee).
    Later een automerk.
    Als Morgan of Morgain(ne) een meisjesnaam uit de Arthurlegendes.

    1. Ik vind Morgan echt een prachtige naam! Al vind ik het persoonlijk mooier voor een meisje, omdat ik dan gelijk de associatie krijg met Morgan le Fay uit de Arthursage en dat is natuurlijk een vrouw.

 4. Vergeet Bintje niet! Daar is toch maar een heus aardappelras naar vernoemd!

 5. Heel veel van bovenstaande namen zijn ook gewoon echte namen, die later voor iets anders werden gebruikt. Neemt niet weg dat sommige namen gewoon teveel aan het ‘ding’ of de persoon doen denken.

 6. Een kennis van mij heeft een zoontje genaamd Rubens, niet naar de schilder, maar de papa is volgens mij fan van autosport, dus naar Rubens Barrichello.

  Maar doe mij maar een naam die duidelijk een naam is, en niet een vernoeming naar een plaats, merk, of rivier!

 7. Wat te denken van Brooklyn (zoon van de Beckhams), of wordt die naam in Nederland niet gegeven? En in mijn familie komt de naam Mexx (voor een meisje) voor; toch ook niet een onbekend merk..!

 8. Nice to have you back, Emma!
  En nog wel met zoveel smulartikelen in één keer!

 9. Wat mij heel erg lijkt is als je denkt een mooie naam te hebben, en er later een fabrikant komt van bijvoorbeeld tampons, die jouw voornaam dan als productnaam gaat gebruiken.

Reacties zijn gesloten.