Wat Staat Er Op Jullie Naambordje?

In Elsevier staat deze week De Taal van de Voordeur: een interessant artikel, dat stelt dat er sterke samenhang is tussen wat je inkomen is cq waar je woont en welke naam/namen je bij de voordeur hebt hangen.

In dorpen (modaal inkomen) zijn het vaak beschilderde bordjes met de namen van alle gezinsleden ("Ronald, Marloes en Daan De Vries").

In anonieme stadswijken (laag inkomen) hangen vaker geen naambordjes dan wel.

In chique stadswijken (hoog inkomen) zijn mensen zo interessant dat ze geen naambordje nodig hebben.

Óf ze doen het met een koperen plaatje met alleen de achternaam erop ("De Vries", alhoewel dat dan weer een weinig chique achternaam is natuurlijk).

In Vinex- en andere nieuwbouwwijken (modaal-hoog inkomen) wordt volstaan met enkel voornamen ("Ronald, Marloes & Daan").

Andere constateringen:

1] Op vrijwel alle naambordjes staat alleen de naam van de man, of in het geval van twee namen: de naam van de man eerst ("Dave & Melissa").

2] Tegenwoordig staan steeds vaker ook de kinderen op de naambordjes. In chique wijken Margot, Pim, Daan of Jelle. In het dorp Dennis, Nathalie, Angela of Esmee. In de Vinex Maaike en Sven. In jaren ’80 nieuwbouw Daphne en Kim.

3] Hoe socialer de buurt, hoe meer naambordjes.

4] Mensen in een bepaalde straat/buurt apen elkaar na. De buurman een geëmailleerde emmer met wit beschilderde letters, dan jij ook.

Fascinerend. Ik zal de komende week weinig anders doen dan mijn familie en collega’s vragen hoe hún voordeur er uit ziet en waarom, en daarna wat er bij hun buren hangt.