Welke IJ-naam? Tijn!

Vanmiddag hadden we Maurice, Martijn en Martin over de vloer. Het hadden broers kunnen zijn, of buurmannen, of collega’s, maar in werkelijkheid zijn het twee dertigers en een peuter. Die blonde peuter, Martijn, wordt ook wel Tijn of Tijntje genoemd.

Wonderlijk genoeg heeft alleen de MA-naam Martijn de jaren zeventig overleefd: Maurice en Martin, maar ook Maarten, Marten, Manuel, Machiel, Marcel, Marco, Marnix en Marlon zijn allemaal exit. Max, Mark, Maas en Mats doen het nog wel goed, maar die zijn dan ook kort-en-dus-stoer.

Waarom is Martijn dan nog wel een (redelijk) populaire naam onder kinderen die in de jaren ’00 worden geboren? En Marijn? En Matthijs? Het is de IJ, een enorm populaire klank in zowel hockeynamen voor meisjes (Cathelijne, Karlijn, Willemijn, Meis) als jongens.

Deze week vroeg ik jullie welke IJ-naam het leukste is. Ik geloof niet dat ik eerder zoveel verdeeldheid zag: blijkbaar zijn ze allemaal goed. Ruim 200 lezers gaven hun stem en met een heel kleine meerderheid werd het de ‘modernste’ naam in de lijst: Tijn (15 procent). Gijs, voorheen populair onder zowel boeren- als notariszonen en nu ook omarmd als geschikt broertje voor Stan of Jip volgt op de voet (13 procent).

Stijn, Pepijn, Thijs, Valentijn, Marijn, Matthijs en Merlijn konden op ieder 8 tot 11 procent van de stemmen rekenen, terwijl Martijn de afsluiter was met 4 procent van de stemmers.

9 antwoorden op “Welke IJ-naam? Tijn!”

 1. Bij Gijs denk ik altijd aan Holle Bolle Gijs uit de Efteling. Tijn vind ik ook niets, zie dat echt als een afkorting van Martijn of Valentijn. Zelf heb ik bij deze poll op Merlijn gestemd.

 2. Ik vind Martin vele malen mooier dan Martijn, maar dat deel ik dus met weinig anderen. Wat is er toch met die ij, dat hij zo populair is???

 3. Valentijn vind ik echt prachtig. Ben een enorme fan van deze naam, maar kan ook goed begrijpen dat er veel mensen zijn die hem helemaal niet mooi vinden.

 4. Ik ben fan van Marijn voor een jongen. De rest van de ij-namen is mij wat te veel modenaam en Martijn vind ik echt geweest. Maarten vind ik veel mooier, zelfs anno nu. Martin vind ik ook nog steeds leuk, maar niet echt voor nu.

 5. he jammer dat ik deze gemist heb want dan had ik op Merijn gestemd! Maar Tijn is ook erg leuk 😉

 6. Martijn vind ik niet zo, maar de verkorting van Tijn vind ik dan weer wel heel mooi. Zelf had ik op Merlijn gestemd, dat vind ik een hele mooie krachtige naam.

 7. Leuk om te lezen, onze vier kinderen heten:
  Tijn, Jip, Gijs en Roosmarijn!

 8. Tijn vind ik zo onaf. Het ouderwetse Martijn veel mooier. Jammer dat Matthijs niet meer ‘kan’.
  Marijn, Merijn, Merlijn etc. vind ik dan weer veel te soft voor een jongen. Ik mis een harde klank…

Reacties zijn gesloten.