Wesley’s Revenge

Het was groot nieuws deze week: de jongensnaam Wesley was in juni veel populairder dan in mei. En dat terwijl Wesley eigenlijk over zijn hoogtepunt heen is.

Wesley-de-naam dan; voetballer Wesley Sneijder doet het zakelijk en prive erg goed. Hij wint vanavond misschien de wereldbeker en volgende week deze tijd is Wes alweer een dag getrouwd met zijn Yo. Yolanthe.

Omdat ze op Ibiza is geboren, draagt ze zoals de naamwet voorschrijft zowel de achternaam van haar Nederlandse moeder Richarda van Kasbergen als het eerste deel van de achternaam van haar Spaanse vader Xavier Cabau Ybañez. Dat zal even wennen worden, om voortaan gewoon(tjes) als mevrouw Sneijder door het leven te moeten.

Yolanthe heeft een enorme berg broers en zussen, die nogal diverse namen dragen. Uit haar vaders eerste huwelijk werden Natalia (33), Debora (32), Kalin (31), Christian, Rebecca (26), Yolanthe (25), Xavier en Chelly (21) geboren. Met zijn tweede vrouw Carolina kreeg hij Marina, Ada, Lluna, Xavi en Cochise. De broers schijnen allemaal de naam Xavie/Xavier, of een variant daarvan te dragen. (Ik kon nergens echt betrouwbare informatie vinden.) Gevonden! Bedankt voor het (nogmaals) opzoeken, Blue!

Haar eigen voornaam is nooit populair geweest in Nederland. Tussen 1971 en 2000 werden er maar vijf meisjes Yolanthe genoemd; in de eerste zeven jaar van deze eeuw kwamen er daar elf bij. Door Yolanthe’s toenemende bekendheid werden dat er in 2008 en 2009 een stuk of vijf per jaar.

Wesley daarentegen, een Engelse naam die ‘westelijk veld’ betekent, was vooral rond 1990 een enorm populaire naam. Op het hoogtepunt werden er 731 jongens Wesley genoemd. Toen Wesley Benjamin Sneijder in 1984 werd geboren waren dat er nog een stuk minder, maar toch al 320.

Ik heb geen flauw idee waarom de naam Wesley in 1977 ineens populair werd: 221 jongens. Een buitenlandse politicus? Sporter? Acteur? Personage?

Feit is dat Wesley, net als de namen van zijn broers (Jeffrey en Rodney) geleidelijk aan steeds minder in trek was de afgelopen jaren. Tot juni 2010 althans. We zullen het zien!

Meer lezen over dit onderwerp:

Reacties

 1. JéBé says

  In de zeventiger jaren was er een Amerikaanse televisieserie “the Jordaches” één van die broers heette naar ik meen Wesley, gespeeld door Nick Nolte. Ik weet dit niet met zekerheid te zeggen, dus als ik mij vergis, excususes hiervoor.

 2. Nancy says

  @JeBe volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Jordaches heette het personage van Nolte ‘Tom’. Qua tijd zou het goed uitkomen want de serie werd in het najaar van 1976 in Nederland uitgezonden. Na even verder Googelen lees ik op http://jeugdsentimenten.net/2004/06/04/de-jordaches/ dat het Tom’s zoon was die Wesley heette. Leuk om te lezen bij de reacties op die site dat er een paar vrouwens schrijven dat zij hun zoon naar die Wesley hebben vernoemd!

 3. Lorelei says

  Ik heb gehoord dat Yolanthe met haar achternaam Sneijder Cabau wil gaan heten, omdat het in haar familie traditie zou zijn om de naam van je vader erbij te houden. Ze zouden hun kinderen ook Sneijder Cabau willen noemen en zelfs Wesley zou dan Sneijder Cabau willen worden, omdat hij anders de enige in het gezin is met een andere naam.

  Vlgs mij was het op tv. Ergens op een roddelzender. Dus ik weet niet hoe betrouwbaar het is en of er ergens streepjes tussen moeten…

 4. Gaia says

  @ Lorelei: dat Sneijder Cabau-verhaal klopte niet; Wesley blijft gewoon ‘Sneijder’ heten.

  Maarre: “Dat zal even wennen worden, om voortaan gewoon(tjes) als mevrouw Sneijder door het leven te moeten.”

  Dat moet ze natuurlijk helemaal niet. Ze kan prima gewoon haar eigen achternaam houden – sterker nog: voor de wet houdt ze haar eigen naam. Je kan hoogstens aangesproken en aangeschreven worden met een andere naam (waarbij je zelf de volgorde e.d. mag kiezen).

 5. = Blue = says

  Emma, ik heb je ooit de overlijdensadvertentie van de vader van Yolanthe gemaild, waarin alle namen en de juiste spellingen stonden (kwijtgeraakt zeker ;))
  Kijken of ik hem nog terug kan vinden.

 6. = Blue = says

  Ik hem hem weer gevonden:

  De vader van Yolanthe had met zijn eerste vrouw Richarda van Kasbergen : Natalia, Debora, Kalin, Christian, Rebecca, Yolanthe, Xavier, Chelly.

  Met zijn tweede vrouw Carolina : Marina, Ada, Lluna, Xavi, Cochise

  bron: http://media.epi.es/www.diariodeibiza.es/media/documentos/2007-09-04_DOC_2007-09-03_00_51_51_esquelas.pdf

 7. Anna says

  Een personage van Star Trek heet ook Wesley, misschien daarom.

  • Margherita says

   Dat zal die boom van eind jaren 80, begin jaren 90 wel veroorzaakt hebben.

   Gek alleen, dat deze Star Trek Wesley (een wonderkind, mag je wel zeggen) door veel ST fans als irritant gezien schijnt te worden. Maar misschien was dat sterker in de VS dan hier. Of misschien is dat pas naderhand, toen de serie tig keer herhaald werd, actueel geworden, dat kan ook 🙂
   Zelf mag ik hem wel, maar ik vind de naam nou niet zo denderend dat ik hem mijn eigen kind zou geven…

 8. JéBé says

  @Nancy,
  nou ik zat er toch niet ver naast met de naam Wesley. Ik heb dit onthouden omdat ik in die tijd zwanger was van mijn dochter en iemand die had toen haar zoon Wesley genoemd, waarschijnlijk niet wetende dat het zo’n populaire naam zou worden.

  Ik heb mijn dochter toen Roxana genoemd, niet wetende dat The Police later met een song Roxanne kwam, want toen is die naam ook in de populariteit geraakt. Had ik dat geweten, dan had ik zeker een andere naam gekozen uit mijn lijstje.

 9. Renske says

  “Dat zal even wennen worden, om voortaan gewoon(tjes) als mevrouw Sneijder door het leven te moeten.”
  Tuttut. Ik ben gelukkig niet de eerste (na Gaia) die hier even op wil reageren: nee, dat móet niet meer tegenwoordig. Het mag.

 10. Zus van Yolanthe says

  Hallo allemaal,

  De namen zijn niet allemaal goed getypt :-).

 11. Zus van Yolanthe says

  Nathalia
  Deborah
  Catherina (kalin)
  Christian-Xavier
  Rebecca
  Yolanthe
  Xavier-Antonio
  Raquel (Xelly)
  Marina
  Ada
  Lluna
  Xavier-Pursang
  Cochise-Xavier

Wat vind jij?