Zaanstad kiest voor Julia en Finn

Een half jaar geleden wees lezeres Els er al op, maar toen is het aan mijn aandacht ontsnapt.

De populairste namen onder de 1.637 baby’s die in 2008 in de gemeente Zaanstad zijn geboren, waren Julia en Finn. In 2007 waren dat nog Britt en Jayden.

Vorig jaar waren ook Luna en Sophie bij de meisjes en Sven, Jayden en Levi bij de jongens in trek. Al deze namen zijn ook in de rest van Nederland redelijk populair.

Toch waren er ook weer veel ouders die een bijzondere naam voor hun kind vonden: meisjesnamen als Aghalelodosa, Barbelijn, Jazz, Ka, Kees, Maelle, Pepper, Pooja en Sude, aangevuld met jongensnamen als Adem, Baron, Fjord, J’vensley, Oluwatobi, Reef, Trae, Vos en Zifjon.

De gemeente vindt ook Fiep en Storm bijzondere namen, maar die zijn inmiddels wel redelijk doorsnee. Alhoewel, misschien niet in Zaanstad?

6 antwoorden op “Zaanstad kiest voor Julia en Finn”

 1. Ik hoorde toevallig laatst tot mijn afgrijzen dat een oude kennis haar dochter Fiep had genoemd, maar kennelijk is dat al redelijk doorsnee 😉
  Dan nog liever Barbelijn…

 2. De populaire namen vind ik eigenlijk allemaal (neigen naar) ordinair, vind ze ook niet mooi. Van de bijzondere namen vind ik Adem erg mooi. Fiep en Storm vind ik nog wel oké voor een ander.

 3. Als inwoner van Zaanstad verbaas ik me elke week weer over de geboorteaankondigingen die ik lees in het huis-aan-huisblaadje. Het lijkt er sterk op dat het ordi-gehalte hier hoger ligt dan elders in de regio (Amsterdam, Waterland en West-Friesland). Wat ook opvalt is dat vooral de alleenstaande moeders er een zootje van maken: de namen van hun kindjes zien er soms uit alsof ze de scrabbledoos hebben laten vallen.

  1. Zaanstad heeft de laatste jaren wel veel nieuwe inwoners gekregen uit het naburige Amsterdam. Veel mensen uit de westelijke tuinsteden en Bijlmermeer zijn door de renovaties en sloop uitgeweken naar Zaanstad, Misschien dat dat een verklaring is voor de vele vreemde namen.

 4. Alledrie de meisjesnamen vind ik leuk. Bij de jongens echter alleen Finn.

  Sude vind ik ook wel leuk klinken.. weer eens iets anders dan Suze.

 5. vreselijk die rare namen
  wat denken ze..we moeten niet zoals alle anderen zijn? dus laten we wat letters achter elkaar plakken?

Reacties zijn gesloten.