Zegt -U- het maar

Jarenlang waren de Q en de X typisch van die letters die je rond Sinterklaas in geen enkele winkel kon kopen. Met de geboorte van honderden Quincy’s, Quintens en Xanders is dat inmiddels wel goedgekomen.

Een voorletter waarmee het in Nederland nooit goed zal komen is de U. Het afgelopen jaar werden er in Nederland zo’n 180.000 kinderen geboren, waarvan er slechts 87 een naam kregen die met een U begint.

Jongens krijgen vaker een U-naam dan meisjes, maar het zijn er hoe dan ook niet veel: Umut (15 keer) en Utku (7 keer) zijn de populairste, als je dat woord in dit verband mag gebruiken. Ubeyde, Uchenna, Ugurcan en Umberto werden ieder twee keer gegeven.

In de rest van de jongenslijst staan ook al weinig namen waarvan iets te verwachten valt, alhoewel Uroš wel iets leuk exotisch heeft:

Ubeyd
Ubeyde
Uchenna
Udaan
Udo
Uel
Ufuk
Ugurcan
Uğurcan
Uğurkan
Ujani
Ulbe
Ulrik
Umani
Umberto
Umeyr
Umud
Umut
Umutcan
Unal
Uniek
Unissa
Uracio
Uriël
Urlen
Uroš
Urviñio
Usaid
Uteyba
Uthayakumar
Utkarsh
Utku
Utkuhan
Uzair
Uziël

Bij de meisjes zitten iets meer kanshebbers op groei. Dankzij actrice Uma Thurman werden vorig jaar tien meisjes Uma genoemd – een relatief nieuwe naam in de Hollandse lijst. Het daar sterk op lijkende Una – passend in de kort & stoertrend –  kwam twee keer voor. Ook Usra, een afleiding van de Arabische naam Yousra werd twee keer gegeven.

Verder is het lijstje niet zo lang. Zou Uschi (Ushi) populairder worden nu Wendy van Dijk weer in de rol van de Japanse journaliste Ushi Hirosaki stapt? De naam is in ieder geval door een Japanner uit Numansdorp gebruikt: hij heeft zijn restaurant begin deze maand Ushi Sushi genoemd.

U’Dmi
Ujin
Uma
Umaya
Umayma
Umeyme
Umi
Umnia
Una
Uneke
Uriah-Anne
Urvashi
Urvi
Uschi
Usra
Uyiosa
Uznoor

De dames bij Nameberry maakten deze maand een overzicht van kansrijke U-namen, die het in Nederland misschien ook goed zouden doen (en soms al bekend zijn). De commentaren zijn deels van mij, overigens:

De meisjes:

 • Ulla en Ula: een Noorse naam die ‘sterke wil’ betekent
 • Uma: een van de namen van de hindoegodin Parvati
 • Umber: Amber met een twist
 • Umbria: naar de streek in Toscane
 • Una: een oude Ierse naam en de heldin uit de klassieker The Faerie Queene waarin Una de verwezenlijking van waarheid en schoonheid is (Joris versloeg voor haar de draak!)
 • Undine: in het latijn betekent unda ‘golf’. In de middeleeuwen was een undine een watergeest, een van de geesten die de vier elementen (water, vuur, aarde en lucht) bewoonden.
 • Unique: tsja.
 • Unity: voor als je klaar bent met Hope, Grace en eh… Chastity.
 • Urania: een van de negen Griekse muzen, met als specialiteit astronomie.
 • Urbana: moeilijk los te zien van Urbanus en bananen, maar voor een goudvis misschien?
 • Ursula: veel mensen met kinderen denken meteen aan de zeeheks uit de Kleine Zeemeermin, en dertigers aan de tweelingzus van Phoebe in Friends. Ik denk dat de naam, net als Olga, is ondergewaardeerd.
 • Uta: nog bijzonderderder dan Ula, Uma en Una en daarom overbodig.

De jongens:

 • Ugo: misschien beter om maar gewoon bij Hugo te blijven
 • Uilleam en Uilliam: zie hierboven, maar dan William
 • Ulric: germaans oudengels voor ‘krachtige wolf’, wat ik dan meteen leuker vind, Wolf
 • Ulysses: beetje zware en pretentieuze naam voor een gewoon mens, deze latijnse naam voor de Griekse mythische held Odysseus
 • Umberto: ik kan er niet aan denken zonder ‘Tan’ erachteraan, maar ‘Eco’ kan natuurlijk ook
 • Upton: voor frisdrank
 • Urban: zie Urbana
 • Uriah: lijdt nog steeds onder de associatie met Dickens’ onprettige romanpersonage Uriah Heep. En klinkt wel erg vrouwelijk met al die klinkers
 • Uriel: betekent ‘licht’. Zou voorbehouden moeten blijven aan wasmiddel voor stralend witte was
 • Usher: voor R&B fans
 • Utah: zie Uta
 • Uziah: een bijbelse naam, die daar beter kan blijven.

Mijn stem gaat naar Umber en Urban, als ik echt moest kiezen. Jullie?

19 antwoorden op “Zegt -U- het maar”

 1. “Ulric: germaans voor ‘wolf’, wat ik dan meteen leuker vind”

  De voornamendatabase van Meertens verwijst bij Ulrik door naar Oldrik, dat volgens hen “machtig door zijn erfgrond” betekent. Hoe kom je op “wolf”?

  Wel van “wolf” afgeleid is Ulfilas, de latinisering van de naam Wulfila (“wolfje”), gedragen door de bekende Gotische bisschop.

 2. Uma vind ik echt heel leuk.
  dus Uma en dan nog… Ugo ofzo.. raar

 3. @ Herculaas: De waarheid blijkt in het midden te liggen. Behind the Name (toch redelijk betrouwbaar) zegt: “Originally this was a medieval form of the Old English name Wulfric meaning “wolf power”. When it is used in modern times, it is usually as a variant of ULRICH.” En met Ulrich zijn we terug bij Oldrik. Ik ga het even aanpassen in de lijst, bedankt!

  http://www.behindthename.com/name/ulric

 4. Hmm U namen zijn niet zo mijn ding volgens mij. Van de meisjesnamen zijn Umbria, Umaya, Una en Uma nog het best te pruimen. Bij de jongens iets meer mijn smaak namen, die het allemaal niet gaan worden mocht ik ooit aan kinderen beginnen:
  Ulric, vind Oldric dan toch mooier
  Uriel, Uriah: beetje te vrouwelijk en zweverig
  Utah, te Engels, wel leuk als je van Geografische namen houdt.
  Ulysses, beetje te hoogdravend

  Mijn keuze zou Umbria en Utah zijn.

  1. Gek dat Uriah en Uriël als vrouwelijk worden gezien;
   Ik vind het juist heel krachtige namen,

   Uriah komt van het Hebreeuwse Uria, betekenis; God is mijn licht. Hij was de legeraanvoerder van Koning David en de man van Batseba.
   Uriël is één van de aartsengelen, gelijk aan Michaël, Gabriël en Rafaël.
   Utah is in het Indiaans een bijenkorf.

 5. Ik vroeg me laatst ook al af hoeveel namen er eigenlijk met de U waren. Meer dan ik dacht, zo blijkt uit dit lijstje. Uniek en Unique…tja, ik snap dat ieder kind uniek is maar om het dan zo’n naam te geven. Ik zou zelf kiezen voor: Umbria en Umberto. Ik vind Uma trouwens ook wel mooi!

 6. Mijn ex-yoga-juf heette Ulri(e?)ke, ook zoiets. Ik ga bij deze lijst voor Ursula, bij de jongensnamen zie ik geen mogelijkheden. Of het moest Umberto zijn, maar dan wel Tan a.u.b. 😉 Mmmmmm…..

 7. Ik mis inderdaad ook de naam Ulrike, komt ook in Nederland denk ik nog best wel voor. Ik ken ook nog de naam Uiltje, op z’n Fries uitgesproken als Uultsje. En wat te denken van Ubbo, komt zeker in het noorden nog wel voor. En Ursula, al heeft die naam voor mij sinds De Kleine Zeemeermin een negatieve bijklank.

 8. oh sorry ik zie nu pas dat deze lijstjes van kinderen zijn die het afgelopen jaar zijn geboren, niet van alle u-namen. Mijn “favorieten” zijn trouwens Urlen en Uma.

 9. Una= goedkoop (af-)wasmiddel van de Aldi. En bedankt mam! 😉

 10. Uma zou hier zeker een kans hebben,maar zijn er van de letter U dan wel chocoldaletters?(Heel belangrijk bij een naamkeuze..)

 11. Je zou bij Ursula ook nog kunnen denken aan “George of the Jungle”, maar ik weet niet of dat helpt…

 12. Mijn tweede naam is Uliana. Mijn moeder heet ook zo, maar heeft als roepnaam Lian. Ook mijn oma draagt die naam, en zo gaat ‘ie generaties terug!

 13. Ik schrijf romans, en in een van mijn oude verhalen komt een personage voor die Ulina heet. Geen idee hoe ik ooit op die naam ben gekomen, want ik heb nog nooit van iemand gehoord die zo heet!

 14. Ik heb wel wat met de letter “U”
  Mijn favoriete band is Uriah Heep,
  Mijn hond heet Utah
  Mijn kat Uriël

 15. Ik vind Udo wel mooi – maar dat is waarschijnlijk door associatie met een vriend die zo heet!

  Ursula doet mij echter denken aan dat liedje: Dag Zuster Ursula. Is dat niet van Prikkebeen?

 16. Mijn dochter heet Yza en er zijn er twee in 2013 gevoren

 17. Sinds kort ken ik een meisje uit Zwitserland dat Ursina heet.

Reacties zijn gesloten.