Broertjes heten Silver, Uniek en Vip

En we noemen hem Uniek, artikel in NRC Next van 11 januari 2012
En we noemen hem Uniek (NRC Next 11 januari 2012)

Er komen steeds meer verschillende voornamen bij in Nederland, terwijl de “top 10 eigenlijk al jaren buitengewoon saai [is]”, zo vat Gerrit Bloothooft de namensituatie van 2012 samen.

Dat was ons natuurlijk ook al opgevallen: na jaren van Thomas en Sanne zitten we nu al jaren met Emma-Sophie-Julia en Daan-Sem-Lucas ‘opgescheept’. Mooie namen natuurlijk, maar we houden hier wel van een beetje smeuiigheid.

Lees daarom (dank voor de tip Marije!) vandaag een artikel in NRC Next* waarin niet alleen Gerrit Bloothooft, maar ook Merel Telleman, moeder van een bijzonder drietal wordt geïnterviewd:

“Silver. Daar begon het mee. Gewoon leuk: zilver, maar dan met een S. Met het klassieke Quinten als tweede naam.”

(…)

“Ik heb niet zoveel met Daan en Bram. Of Tiger Lily. We dachten bij de tweede aan Niek, maar dan iets anders. Met wat stoers erachter.” Het werd Uniek Beer. “Hij kan zich straks voorstellen met: ik ben Uniek. Dat blijft natuurlijk wel hangen.”

“En toen nummer drie, nu één jaar. Dat werd Vip. Naar Very Important Person. Nee, zonder puntjes. En omdat Vip, als hij een meisje was geweest, Diesel zou heten, werd het Vip Diesel.”

De 31-jarige secretaresse uit Sint Pancras legt uit dat ze niet op zoek was naar rare of aparte namen, wel naar iets bijzonders. Ze vindt het belangrijk dat de namen iets van waarde uitdrukken, dat ze kan laten zien dat haar kinderen “welkom en waardevol” zijn.

Had ik het verhaal achter de namen niet gekend, dan had ik het wellicht een wat wonderlijk rijtje gevonden. Maar de moeite nemen om namen te vinden die opvallend zijn, maar er niet uitzien alsof je je scrabbledoos omver hebt gegooid, daar is toch wel wat voor te zeggen.

* Het artikel staat helaas alleen in de papieren editie van NRC Next, niet online.

 

 

 

55 antwoorden op “Broertjes heten Silver, Uniek en Vip”

 1. Silver gaat nog wel maar Vip en Uniek gaat mij een beetje te ver. Niet echt bescheiden namen. Denk dat nummer vier superster gaat heten.

 2. dat van “meer namen, maar een saaie top20” was mij ook al opgevallen. Ik heb toch mijn twijfel over de voordelen van al die namen die 1x per jaar, of 1x in een decennium gegeven worden. Wanneer gaat uniek (leuk ivm met dit stukje) over in ronduit raar en onhandig?

  zelf heb ik de nadelen van Sanne heten mogen ervaren, maar ik ben nog altijd blij met mijn naam. Onze kinderen hebben/krijgen wat meer ongebruikelijke namen, maar Vip en Uniek zal het nooit worde 😉

 3. De moeite nemen om mooie namen te vinden is natuurlijk prima, maar ik moet toch zeggen dat ik Uniek en Vip een beetje ver vind gaan. Je zadelt je kind op met een heftige naam die hij wel moet kunnen dragen. Dit soort namen vergt naar mijn gevoel een hoop zelfverzekerdheid, anders worden ze belachelijk, terwijl het kind best bescheiden en teruggetrokken van aard kan blijken te zijn.

 4. En dat je kind de rest van zijn leven raar wordt aangekeken als hij zich voorsteld als “ik ben Uniek”, dat wordt voor het gemak even vergeten. doe mij dan maar “gewoon” Sanne.

  1. Ik ben het met je eens. Ik vind namen als Uniek en Vip nogal vergaand, en ook al worden de top 10-namen misschien een beetje saai, ik denk dat ik liever Julia zou noemen dan Uniek..

   1. Uniek als naam hebben en er dan later -misschien- uitzien, als dertien in een dozijn!!!!!!!

    “Vip” vind ik klinken als een tekenfilmfiguur, of een leuke naam voor een hond.

    1. Leuke namen voor een huisdier, Bikkel, Bink, Bliksem, enz.
     Maar om een kínd zo te noemen.
     Grote ik meer van typisch Nederlandse namen, zoals mijn eigen naam: Femke. Internationale namen vind ik ook niet echt origineel.

 5. Moet na dit artikel denken aan een jongen die ik ken: Anders. Ook niet handig als je je moet voorstellen.

  Nee, niet mijn smaak. Ik zie niet in wat er mis is met dertien-in-een-dozijn namen. Ook met mijn naam Sandra heb ik mij altijd uniek, waardevol en welkom gevoeld. Dat gevoel zit niet in je naam, maar in je opvoeding. Is mijn mening.

  1. Hélemaal mee eens! Alsof je jezelf met een top 10 naam automatisch dertien-in-een-dozijn, waardeloos en ongewenst moet voelen… Je náám kan dan wel dertien-in-een-dozijn zijn, maar dat zegt niets over jou als persoon. Dat vind ik altijd zo’n flauwekul argument.

   1. Ook helemaal mee eens!
    Ik heb ook altijd meelij met die kinders die “net even anders” moeten heten (Nieck etc.), die kunnen tot hun dood hun naam blijven spellen.

    1. Helemaal met Femke eens. De laatste tijd namen tegengekomen als Lloris en Json. Die moeten hun leven lang uitleggen hoe je de naam uitspreekt en hoe je de naam spelt. Doe dan gewoon Joris en Jason.
     Ik vraag me dan af of de ouders, bij het kiezen van een naam voor hun kind, erbij nadenken dat een kind het een leven lang met deze naam moet doen.

  2. RE\ Anders: In het Nederlands klinkt dat natuurlijk wat raar, maar dat is eigenlijk een veelvoorkomende, normale Scandinavische naam. Met het woord ‘anders’ (mijn kind is anders/uniek) heeft dit helemaal niks te maken; het is Noors/Deens voor “Andreas”.

 6. Bijzonder kan ook zonder scrabble doos of Uniek willen zijn. Mijn jongste twee zijn het bewijs.

 7. Bijzonder kan ook zonder scrabble doos of Uniek willen zijn. Mijn jongste twee zijn het bewijs.

 8. Silver? Oké, dat gaat nog. Vip en Uniek? Wat doe je je kind aan! Sorry hoor…..Ik ben nu vijfentwintig, en mijn vriendin heet Jantje. Toen zij zich voorstelde, moest iedereen toch wel lachen…

 9. Ook mijn smaak niet. Ik ben helemaal voor de wat minder gangbare namen, maar het moeten nog wel duidelijk namen zijn voor mij, en niet inwisselbaar voor voorwerpen/plaatsen/e.d..

  Ik ben zelf gezegend met een niet veel voorkomende naam, en mijn dochter heeft ook een niet veel voorkomende naam gekregen, maar dan eentje die je gewoon niet veel hoort, maar wel duidelijk een naam is. Ik zou het niet leuk vinden om mijn kind op te zadelen met een vreemde naam alleen omdat ik als ouder het nodig vind dat mijn kind uniek is. Beetje egoïstisch naar mijn mening.

 10. Onze dochters hebben ook niet alledaagse namen maar wij hebben specifiek gezocht naar aparte namen maar dan weer niet zo apart dat die kinderen ermee gepest zouden worden of dat ze hun eigen naam niet uit konden spreken. uniek beer en vip diesel vind ik net zo erg als heavenly tiger lily of bikkel. Ik snap dat je niet wil dat je kind met nog 3 of 4 kinderen met dezelfde naam in de klas zit maar je kan tever gaan. Denk je nou echt dat als dat kind in de puberteit zit dat hij/zij het nog leuk vind om zich voor te stellen met “hallo ik ben uniek” dat grapje wordt heel snel oud… dat de burgerlijke stand het uberhaubt goedgekeurd heeft…

 11. Dat snap ik ook niet, nee. Dat de burgerlijke stand zoiets goedkeurd. En dat ouders zo’n naam alleen maar overwégen vind ik al raar. Je kunt je kind best een niet veel voorkomende naam geven. Maar houd dan wel rekening met de pestgevoeligheid…

  Straks is Uniek een ietwat kalende, dikbuikige 50-er met een goede functie in het bedrijfsleven…. Ik denk dat hij dan zijn 2e naam heeft omgebogen naar “Berend” om nog enigszins geloofwaardig over te komen….
  En Vip Diesel vind ik ook al niet super….

  1. Vooropgesteld dat zowel Uniek als Niek niet mijn keus zouden zijn: Unico Glorie heeft het ook lang volgehouden met zijn opvallende naam. Dat was alleen geen garantie voor hoog *blijven* vliegen helaas, want een paar weken geleden is hij failliet verklaard.

 12. Een voornaam waarmee je zo’n leuk woordgrapje hebt bij het voorstellen. Moet je daar blij mee zijn? Of hebben de ouders vooral aan zichzelf gedacht en hoe ‘leuk’ het is om te kunnen zeggen ‘dit is Silver en hij is Uniek’…

  Mijn voornaam is ook iets minder doorsnee en als (kwetsbare) puber was ik dáár al niet zo blij mee. Maar het had dus veel erger kunnen zijn 🙂

 13. Denk je niet dat Uniek over 10 jaar gewoon Niek heet.
  En hoe uniek ben je dan?

 14. Ik dacht ook dat Uniek al snel Uh… Niek zou heten.

 15. Nu ik erover nadenk, in de toekomst Sil, Niek en Flip. Prima rijtje.

   1. Ruim 70 jaar geleden was het gewoonte je eerstgeborene (en de rest later ook) naar de grootouders te vernoemen. Mijn naam zou dan Jantje geworden zijn, ware het niet dat mijn moeder “moderne fratsen vertoonde”, aldus de schoonfamilie en mij Jantina noemde. In de wandelgangen werd dit Tiny en mijn man maakte er later Ties van en daar doe ik het al een hele poos mee.
    Ook dus al een wat afwijkende naam omdat Ties meestal voor jongens gebruikt wordt.

 16. Nogal pretentieuze namen.

  Ik vind het een kunst om een naam te vinden die bij het gros van de Nederlanders bekend zal klinken, maar niet te vaak gegeven wordt. Zeg; alle spellingwijzen bij elkaar opgeteld, niet meer dan 50…

  1. Da’s waar maar als je dan eens goed nadenkt is de naam Beau dat ook. Als iemand z’n kind in het Nederlands Mooi zou noemen, zouden er ook veel negatieve reacties komen terwijl er nu niemand meer reageert op de naam Beau of Jolie.

 17. Ik ben van 1952. Mijn moeder wilde dat mijn voornaam “Yolanthe”werd.
  Daar ging de ambtenaar van de B.S. niet mee akkoord. Het werd dus Jolante.
  Als roepnaam werd dit Jolanda. Fijn op de basisschool met alleen meisjes en jongens welke Mientje, Joke, Greetje, Jan Henk Piet heten!.

  Nu Wordt ik geconfronteerd met de uitspraak: “O, van Yolanthe Cabau enz.?”
  Dan reageer ik altijd:”Nee, ik was eerder en bovendien heb ik méér gelaatsuitdrukking dan zij!

  Voor de goede orde, ik word meestal Jol of Jolly genoemd en daar ben ik héél tevreden mee.

 18. Wauw, waar zadel jij je kinderen mee op zeg! Ik vraag me af of deze ouders wel hebben nagedacht..Dit is toch vragen om gepest te worden later op school. Een unieke naam voor een Uniek kind; elk kind is uniek en een naam voegt daar niks aan toe. (om maar te zwijgen over die andere twee namen, arme kinderen.) Ik vraag me toch af wat deze mensen proberen te bewijzen. Zo komt het op mij over, je kinderen erg bijzondere namen geven in de hoop dat ze dan niet vergeten zullen worden en misschien zelfs beroemd worden of iets dergelijks. Misschien dat pa en ma zelf last hebben van verlatingsangst??
  Ineens lijkt mijn eigen saaie naam toch niet zo saai meer. Gelukkig hebben mijn ouders wel nagedacht. Pa ma, waarvoor dank!

 19. Hallo, ik ben Uniek…
  Dat is toch vragen om uitgelachen te worden. Wie neemt je dan nog serieus? Nee, ik vind hier te keuze te ver. Net als Vip.
  Kan me ook niet voorstellen dat de ouders zélf hier vijftien jaar later nog steeds blij mee zijn. Denk eerder dat ze dan denken: jeetje waarom moesten wij ons kind daar toch mee opzadelen?

 20. Ja, ik denk ook dat ze spijt zullen krijgen. Tenzij ze van het soort zijn, dat elk grapje de 100ste keer nog steeds leuk vindt. Dan hoop ik dat de kinderen een partner van hetzelfde kaliber tegenkomen. Of ze kunnen hun namen idd beter veranderen in Sil, Niek en Flip.

 21. ik find dat het prive is welke naam de moeder geeft voor haar kind.ik denk dat het heel normal is welke naam ik de kind geef omdat in nederland heel veel verschillende culturen leven en woonen.

 22. Ik herken deze trend wel. Om mij heen hoor ik de laatste tijd de wonderlijkste namen. Om er een paar te noemen: Kes, Tees, Reena, Abi, Pi, Uma, Fay, Flynn, Skip, Storm, Duuk, Kick, Keet, Luus, Vigo, Zigo, Zino, Ziko, Sep, Moek en Kiet.

 23. Oh wat bijzonder! Ik ben juist van dat soort namen! Leuk deze drie jongensnamen te lezen.
  Namen zijn met liefde gegeven, en hoe vaak worden namen niet afgekort als Roosmarijn tot Roos of juist Mar. En waarom zou je Uniek niet naar Niek afkorten. Silver zal ook naar Silv of Sil worden afgekort, begint veelal in groep 1 op school al.
  Leuk hoor, die crea-namen! Mijn naam is veel al Michel ipv Michelle. Tja, ben toch echt geen jongen.

 24. Gaaf! Bij onze dochter Skyler zou Silver heel goed passen! Dus wie weet als er een nummer 2 komt…
  Vip als je dat meerdere keren zegt, klinkt het eigenlijk ook heel normaal. Jip of Sip zijn ook normale namen. Al denk ik dat als je Sip zou heetten, dan ze dan verwachten dat je niet vrolijk kijkt haha.
  Leuk bedacht door de ouders hoor, en idd Michelle ze zijn tuurlijk met liefde gegeven!

 25. Ik heb het net nagekeken en onze tweeling heeft in 2011 een unieke naam gekregen….dat het niet populair mocht zijn was duidelijk voor ons, maar Uniek of Vip is het niet geworden Onze kinderen heten Carmijn en Fedra……..veel mensen vinden het sprookjesachtig (had ik nooit bij stil gestaan).

  1. Leuke combinatie! Klinkt heel bekend maar is het toch niet.
   Fedra ken ik als Phaedra trouwens, en ‘ken’ een jongen die Carmine heet.

   1. ik vond Phaedra te ingewikkeld en ik wilde niet die mythologische koppeling. in 2010 waren er vlgs mij wel enkele Fedra’s

 26. Ik heb zelf een bekend klinkende, maar net toch even andere naam. En ik vond het altijd vreselijk!
  Nu ik richting 30 ga begin ik het leuker te vinden, maar nog steeds had ik liever de ‘gewone’ bekende naam gehad. Dan had ik niet altijd mensen hoeven verbeteren in hun uitspraak en mijn naam hoeven spellen.
  Leuke van zo’n naam is wel dat mensen vaak vragen waar het vandaan komt en dat geeft direct gespreksstof 🙂

  Uiteindelijk weet ik dat mijn ouders deze naam met zorg hebben uitgekozen voor mij en deze naam het mooiste van allemaal vonden. En dat maakt alles goed!
  Ik hoop dat Silver, Uniek en Vip dat later ook vinden. Het zou -op zijn zachtst gezegd- mijn ding niet zijn!!

  1. ik heb vlgs mij geen bijzonder gespelde naam, maar men schrijft het toch vaak verkeerd 🙂

 27. (deze en verdere reacties verwijderd door redactie)

 28. Wouw! Super! Ben blij dat er van die creatieve namen bestaan!
  Gaaf hoor!
  En ouders… trek je niets aan van al die mensen die zo “apart” reageren.
  Men weet niet beter.
  Kritiek heeft men altijd. Ideeen hebben ze vaak te kort!
  En gelukkig hebben jullie die wel!
  Groetjes Sven

 29. Ik zie alleen maar voordelen. Zoals maar 1 dezelfde in de klas. Ipv 5x Sem of Daan.

 30. prachtig! bijna even mooi als dat 18 pagina’s tellende sonnet van Grendel der Wormdraad* dat over het mysterieuze leven van Douwe Darmvlok handelt, ja juist: die ja!

  *ook weer zo iemand met een gewone Hollandsche naam waar iedereen blij mee is!

 31. Iedere met liefde gegeven naam is de juiste. Een vriend van mij heet Jeroen en zijn oudere twee zussen hadden zes prinselijke namen van Clementine achtige waarde. De derde zwangerschap van Jeroen was niet gepland en verwacht en aan de ambtenaar werd door pa dus maar een naam gevraagd. Jeroen deed het goed op dat moment. Dus heet hij Jeroen zonder doopnamen of extra namen. Leven met dit verhaal achter een top10naam is volgens mij more heavy dan met een aandacht gekozen Vip of Uniek.

Reacties zijn gesloten.