De echte familie Von Trapp

Familie Von Trapp in The Sound of Music (foto: Twentieth Century Fox via Wikipedia)

Tijdens deze lentedagen is ‘ie vast weer overal te zien: The Sound of Music. Wie zwijmelt er niet keer op keer weg bij de romance tussen Maria en de strenge Kapitein Von Trapp?

Zeven moederloze kinderen hebben een nanny nodig en voordat Maria voorgoed het klooster ingaat, neemt zij die taak op zich. Ze zingen vrolijke liedjes, totdat ze aan het naziregime ontsnappen door in ganzenpas de Zwitserse bergen in te trekken.

Twee Maria’s

In werkelijkheid was moeder Agathe Whitehead al in 1922 overleden aan roodvonk en kwam Maria (in 1926) enkel in huis om de zieke oudste dochter – ook Maria genaamd – te onderwijzen. Nu liet ze er geen gras over groeien: een jaar later waren Maria en haar baas getrouwd, waarna ze samen nog eens drie kinderen kregen.

Omdat het voor de film lastig was als er twee Maria’s zouden zijn, kreeg dochter Maria de filmnaam Louisa. Daarna besloten de (Amerikaanse) filmmakers waarschijnlijk dat ze net zo goed alle degelijke kindernamen konden vervangen door wat frivolere exemplaren.

Film & Werkelijkheid

Namen van de kinderen in de film (vermoedelijk geboortejaar):

 1. Liesl (1921)
 2. Friedrich (1924)
 3. Louisa (1925)
 4. Kurt (1927)
 5. Brigitta (1929)
 6. Marta (1931)
 7. Gretl (1933)

Niet alleen de namen werden gewijzigd, ook werden de kinderen een stuk jonger gemaakt. De oudste kinderen waren al dik in de twintig toen de familie naar Amerika vertrok. Niet via Zwitserland overigens (ruim 300 kilometer lopen vanuit Salzburg), maar in eerste instantie gewoon per trein naar Italië, aangezien vader Von Trapp van geboorte Italiaan was.

In werkelijkheid (geboorte- en sterfjaar):

 1. Rupert (1911–1992)
 2. Agathe (1913)
 3. Maria (1914)
 4. Werner (1915)
 5. Hedwig (1917-1972)
 6. Johanna (1919-1994)
 7. Martina (1921-1952)
 8. Rosmarie (1928, tweede huwelijk)
 9. Eleonore (1931, tweede huwelijk)
 10. Johannes (1939, tweede huwelijk, in Amerika geboren)

Hoe het daadwerkelijk afliep

(dit heeft niets met namen van doen, dus sla het rustig over)

Baron Georg Von Trapp raakte tijdens de crisis in de jaren dertig vrijwel al zijn bezittingen kwijt en het grote gezin moest geld verdienen als zanggezelschap. In 1938 vertrokken ze naar Amerika, maar zelfs tijdens de oorlog reisde de familie nog naar Europa om er optredens te geven.

Toen iedereen eenmaal een visum had om in Amerika te mogen blijven wonen, kocht de familie een boerderij in Vermont. The Trapp Family Lodge wordt nog altijd door de jongste Von Trapp, Johannes, beheerd.

Vader Von Trapp stierf al in 1947 en is op het landgoed begraven; in 1987 volgde Maria. De kinderen waren toen allang gestopt met zingen. Ze werden dokter (Rupert), kleuterlerares (Agathe), missionaris in Nieuw-Guinea (Maria), boer (Werner) en huisvrouw (Johanna, Martina, Rosmarie en Eleonore). Alleen Hedwig bleef de Sound of Music trouw: zij werd muzieklerares.

Van de film is de familie niet rijk geworden: ze hadden de rechten voor twee films verkocht aan Duitse producers, die het verhaal doorverkochten aan een Amerikaanse filmmaatschappij. De familie had enige inspraak tijdens opnames van The Sound of Music en opmerkelijk genoeg zijn de echte Von Trapps en de acteurs die hen speelden altijd goede vrienden gebleven.

Degelijke namen

Ik vind van die zware Duitse namen wel mooi: Werner, Hedwig, Martina, Eleonore… Ben ik alleen?

13 antwoorden op “De echte familie Von Trapp”

 1. Leuk artikel!
  Ik wist trouwens niet dat ze de namen veranderd hadden!

  Mooi vind ik:
  Filmnamen:
  Liesl, Louisa en Marta
  Echte namen:
  Johanna, Eleonore en Johannes

  Filmnamen Liesl en Louisa zou ik kunnen geven, de echte namen vind ik een beetje lang als roepnaam.

 2. Ik had hier wel eens iets over gelezen inderdaad.
  Zowel de filmnamen als de echte namen vind ik wel gaan, maar Liesl, Maria en Hedwig vind ik erg mooi.

 3. Helemaal mee eens, die zware duitse namen mogen van mij ook wel!
  Johanna is mijn favoriet uit ’t lijstje, maar ook Eleonore, Martina, Louisa en Johannes vind ik leuk!

 4. Louisa vind ik heel erg mooi en de kans is groot dat ik hem later (waarschijnlijk als 2e of 3e naam) zal geven voor een eventuele dochter, aangezien deze naam veel voorkomt in mijn familie en ik vind het altijd wel leuk als er vernoemd blijft worden (weliswaar alleen als ik de naam zelf ook heel erg leuk vind).
  Ik vind Liesl en Gretl ook wel leuk, maar ik zou ze zelf niet zo gauw als naam geven. Maria vind ik ook heel erg mooi, al zou ik eerder voor Marie gaan – dat vind ik nog net iets mooier.

  Eigenlijk vind ik alle namen wel oke; maar er zitten er maar weinig tussen die ik echt zou overwegen.

 5. Louisa en Eleonora vind ik wel mooi, verder zit er niet veel voor mij bij.
  Werner vind ik echt vreselijk 🙂

 6. Nou ja, in The Sound Of Music hádden de kinderen in elk geval eigen namen. In de eerste films over de familie Von Trapp – Die Trapp-Familie (1956) en Die Trapp-Familie in Amerika (1958) – werden ze simpelweg 1. Kind von Trap t/m 7. Kind von Trapp genoemd.

  1. LOL Dan moet je misschien toch nog maar eens kijken. Ik heb ze op dvd, en in de Duitse films hebben de meeste kinderen de *echte* Von Trapp namen. Dus Rupert, Agathe, Maria, Hedwig, Werner, Martina en … Rosmarie. De op één na jongste is de enige die van naam veranderd is. Johanna slaan ze dus over, en ook Eleonora komt niet in het verhaal voor – ze gaan ineens door naar Johannes, die in de film als baby meegaat op de vlucht. In “Die Trapp Familie in Amerika” is hij een jaar of anderhalf, twee.
   In elk geval was de Duitse film realistischer: ze vluchtten met de auto! 🙂

 7. Vond het als kind een prachtige film. Louisa en Leonore vind ik erg mooi, Rosemarie vind ik ook wel leuk, maar zo heette vroeger mijn pop ook, dus dat is voor mij daarom alleen al geen serieuze optie.

 8. Salzburg ligt in Oostenrijk, niet in Zwitserland.
  Zwitserland was neutraal in de oorlog…

 9. @ Anoniem Er wordt ook niet gezegd dat Salzburg in Zwitserland ligt, maar dat Zwitserland zo’n 300 km lopen is vanuit Salzburg. Want in de film vlucht de familie lopend via de bergen naar Zwitserland, vanuit… Salzburg. Dus.

 10. Louisa en Eleanora zijn mooie (tweede) namen.
  Ik weet dat ik als kind genoot van de film, en was toen helemaal weg van de naam Liesl.

 11. Ik heb mijn dochter liesl naar die film genoemd en al veel positieve commentaar gekregen

 12. Ik heb de Film de familie van Trap maar een keer gezien in de bioscoop,ik wil hem voor de rest nooit meer gezien,dat vind ik heel jammer;
  ik wil hem wel op een dvd, waar kan ik die dvd kopen wel de dvd van de familie trap in Amerika.

Reacties zijn gesloten.