Disneyprinsessen bestaan echt

Twee nieuwe Disneyprinsessen: Anna en Elsa

Twee nieuwe Disneyprinsessen: dit is Anna in Frozen (afbeelding: The Walt Disney Company)

Vorige week ging de nieuwste Disneyfilm, Frozen, in première. De Disneyprinsessen heten dit keer Anna en Elsa.

In de afgelopen 75 jaar heeft Disney dertien prinsessen gepresenteerd. Hun namen hebben zeker invloed gehad op de Nederlandse namenvoorraad.

Klassieke Disneyprinsessen

De eerste en misschien wel de bekendste Disneyprinses is Snow White, ofwel Sneeuwwitje. Snow White and The Seven Dwarfs verscheen in 1937 en is nog steeds geliefd.

Ruim tien jaar later werd Cinderella, ofwel Assepoester uitgebracht (1950). Er zijn in Nederland geen Snow Whites, Sneeuwwitjes of Assepoesters, maar wel 637 Cinderella’s. Het Cinderella-hoogtepunt was in 1972, wat ook de tijd was voor ella-zusternamen als Daniella, Estrella, Gabriella, Gisella, Hella, Marcella, Mariella, Mirella, Nella en Petranella.

Populariteit Cinderella, Daniella, Estrella, Gabriella, Gisella, Hella, Marcella, Mariella, Mirella, Nella en Petranella

Populariteit Cinderella, Daniella, Estrella, Gabriella, Gisella, Hella, Marcella, Mariella, Mirella, Nella en Petranella (afbeelding: Meertens Instituut)

In 1959 kwam daar de klassieker The Sleeping Beauty (Doornroosje) bij, met in de hoofdrol Aurora. Het zou nog tot 2011 duren voordat Aurora haar Nederlandse hoogtepunt bereikte, maar de eerste meisjes met deze naam werden vlak na 1959 geboren.

De jaren negentig

In 1989 blies Disney het genre nieuw leven in met Ariel in The Little Mermaid (1989), Belle in Beauty and The Beast (1991), Jasmine in Aladdin (1992), Pocahontas (1995) en Mulan (1998) in de gelijknamige films.

Nu raakten ouders duidelijk geïnspireerd door de mierzoete tekenfilms. Ariel, Belle en Jasmine tellen ieder vele naamgenoten, die grotendeels pas na het verschijnen van de bijbehorende films werden geboren. Vooral Belle (623 meisjes, hoogtepunt in 2008) en Jasmine (1.007 meisjes, hoogtepunt in 2010) deden het goed.

De 21e eeuw

Na Pocahontas en Mulan, waarnaar nauwelijks vernoemd werd, bleef het een tijd stil. Pas in 2009 kwam Tiana in The Princess and The Little Frog in de bioscoop. Sindsdien kwamen er 107 kleine Tiana’s bij (hoogtepunt in 2012).

In 2010 kwamen Tangled, met prinses Rapunzel en in 2012 Brave, met Merida in de hoofdrol uit. Veel Rapunzels en Merida’s zijn er niet in Nederland, maar misschien moeten we het gewoon wat tijd geven. Of in het geval van Rapunzeltje, daar juist maar niet op hopen.

Frozen en Elsa

Frozen is de nieuwste Disneyfilm (december 2013), losjes gebaseerd op Hans Christian Andersens sprookje De Sneeuwkoningin. In dit verhaal spelen de prinsessen, tevens zusjes, Anna en Elsa de hoofdrol. Anna is natuurlijk al decennialang – wat zeg ik, eeuwenlang – een populaire meisjesnaam, dus daar zullen we weinig van merken.

Populariteit meisjesnamen Emma, Ella en Elisa

Populariteit meisjesnamen Emma, Ella en Elisa (afbeelding: Meertens Instituut)

Maar Elsa? Een interessante variant binnen het zeer populaire Emma – Ella- Elisa genre? Elsa is nog onontdekt, dus grijp je kans!

Wat vinden jullie van Elsa? (Of zie je liever een Aurora of Tiana?)

Mijn favoriete naam voor een Disneyprinses is...

Laden ... Laden ...

Meer lezen over dit onderwerp:

Reacties

 1. Anna is een echte klassieker en blijf ik mooi vinden. Maar Belle is mijn favoriet! Zo’n lieve meisjesnaam!

 2. Annelies says:

  Elsa vind ik een hele leuk meisjesnaam! Bijna net zo leuk als het (meer internationale) Ella, wat ik dan weer leuker vind dan Bella.
  Bij Bella blijf ik toch denken aan Bella Beer van Ron Brandsteder.

 3. Andere Roos says:

  Aurora! Godin van de dageraad en aanduiding voor het noorder- en zuiderlicht, mooie betekenis vind ik. Eerlijk is eerlijk Merida vind ik stiekem ook wel stoer, met Jasmine is niks mis. Daarnaast vind ik Anna en Elsa mooi.

 4. Elin says:

  Ik heb gekozen voor Elsa, hele leuke naam en ook internationaal goed uit te spreken. Ik twijfelde nog over Belle, vind ik ook een mooie naam. Maar Elsa toch iets mooier.

 5. Ik heb op Aurora gestemd, maar Mulan heeft absoluut ook iets. Niet voor een Oerhollandse, wel voor een getint meisje.

 6. Flora says:

  Aurora vind ik prachtig, maar zou ik nooit echt (durven) kiezen. Anna en Elsa vind ik bruikbaarder.

 7. Astrid says:

  Ik twijfelde tussen Jasmine en Elsa en heb op Elsa gestemd omdat me dit inderdaad wel verfrissend lijkt t.o.v. de nu populaire namen.
  Aurora vind ik niet makkelijk uit te spreken in NL setting. Ik heb eens iemand uit Frankrijk aan de bel gehad die zich voorstelde als Aurore en t klonk als variant op “horror”. Voor een Spaanse/Italiaanse kinderen daarentegen is het weer heel goed te doen.
  Merida is een leuk karakter, maar hoe het origineel op zijn Schots in de film klinkt, vind ik het geen mooie naam.
  Verder mis ik Giselle in het rijtje. De ultieme verfilmde romantische sprookjesprinses wat mij betreft. Met Engelse/Franse uitspraak prachtig. Zou het met Hollandse G te gevoelig voor plagerijen vinden. “griezel”

 8. Demi says:

  Elsa is mijn favoriet
  Ik wil haar in het egt zien
  Elsa kan toveren
  En ze heeft altijt een leuke jurk aan

 9. Flora says:

  Geboeid en gekneveld leuk om te zien? Dat vind ik een beetje een vreemde opmerking voor hier. Deze blog gaat over namen, niet zozeer over voorkeuren op andere gebieden.

  [betreffende reactie is verwijderd, dank voor het opmerken! EvN]

  • Jules Vismale says:

   Misschien moet ik maar even mijn excuses aanbieden over het feit dat mijn reactie over geboeide en geknevelde Disney-prinsessen wat vreemd overkwam. Ik wou daar beslist niét mee aangeven dat ik een afkeer heb van die prinsessen daar ik altijd al een groot fan was van bijvoorbeeld Assepoester of Belle en zij hebben in die verhalen veel meer last van allerlei slechteriken met wie het regelmatig slecht afliep. Als ik daarover iets extreems had vermeld om de prinsessen af te gaan kraken was de kritiek daarop natuurlijk zeker terecht geweest. Bovendien ben ik beslist niét de uitvinder van die site op deviantArt waar de prinsessen zo worden afgebeeld maar bepaalde Engelse of Amerikaanse tekenaars die daar zo hun eigen fanclub mee verwierven. Maar ik ben er wél een grote voorstander van om een 3-D tekenfilm over de tweelingzusjes Sneeuwwitje en Rozerood (al zijn die van nature geen prinsessen ofschoon zij een betoverde prins ontmoeten) te maken en die meiden komische dingen te laten beleven. Want daar kwets ik hopelijk niemand meer mee!

 10. Barbara says:

  Kan nie kiezen!!

  Aurora
  Cinderella
  Mulan

Wat vind jij?