Een Jouw Naam Explosie

Ik begrijp zó goed hoe Emery zich moet voelen, met ineens allemaal andere Emery’s in haar omgeving.

Vijfentwintig jaar lang kende ik maar één andere Emma. Ze is een jaar of zeven jonger en heeft een zus Floor, van mijn leeftijd.

Maar de afgelopen paar jaar… Ik heb nu een nichtje en een buurmeisje met mijn naam, plus zeker vier collega’s die hun dochter het afgelopen jaar zo hebben genoemd

En, afgaande op de statistieken, zijn er sinds het begin van de jaren negentig ongeveer 10.000 bijgekomen in Nederland. In 1974 was ik er één van 19 Emma’s.

Toen ik deze herfst in Drenthe was, schrok ik door twee bozige moeders die hun dochter terecht wezen. Binnen vijf minuten liet ik twee keer vallen wat ik in mijn handen had: het klonk precies zoals mijn moeder vroeger “Emma” zei als ze mij en mijn broer het liefst even achter het behang zou plakken.

In Ikea let ik er al niet eens meer op: de hoeveelheid Emma’s die tussen de Chevenity’s en Sjoerds uitgehaald willen worden in het Kinderparadijs Kinderland is ontelbaar.

En nu, voor een paar maanden in Australië wonend, heb ik even rust. Er lopen hier genoeg Emma’s rond (plaats 10 in NSW en plaats 13 in VIC), maar het is onverstaanbaar. Het klinkt wat knauwerig, en tegelijk als “emmer”.

Heb jij veel andere mensen in je omgeving die jouw naam dragen? Vind je het leuk?

48 antwoorden op “Een Jouw Naam Explosie”

 1. Nee, gelukkig helemaal niemand en daar ben ik erg blij om! Ik hoop dat mijn kindje straks ook niet overal zijn of haar naam zal horen. Een beetje uniek is wel zo leuk. (Terwijl ik zelf nou ook weer niet zó’n bijzondere naam heb… Maar ik vind ‘m mooi en hij komt niet veel voor). Die van m’n vriend ook niet trouwens: Pier.

 2. Vroeger wel meer mirjam’s in de buurt en de klas. Maar nu merk ik er niet veel meer van gelukkig.

 3. Ik ken er niet ééntje! 🙂 (behalve een irritant liedje dat zo heet en waarnaar ik min of meer ben vernoemd > iewww!)

  @Mirjam: mijn zusje heet ook Mirjam.. :p

 4. Mijn naam heeft heel lang hoog in het ranglijstje van populaire namen gestaan.

  Toch ken ik in mijn nabije omgeving niemand die zo heet en dat vind ik prima. Ook heb ik nooit in de klas gezeten met een naamgenoot.

  Op Hyves ben ik nu wel lid geworden van de Judith-hyve, geweldig, honderden Judiths op een rijtje, compleet met foto 🙂

 5. Ik ken denk ik twee andere Marjolein’s hier in het echt; eentje is twee jaar jonger dan ik en de ander zit bij mijn jongste broertje (11 jaar) in de klas. 🙂

 6. Mijn ouders waren de Laura hype ver voor, maar ondanks dat ik, toen ik een jaar of zeventien was, opeens wel heel veel kleine Laura’s tegenkwam, heb ik ze nooit direct in mijn omgeving gehad. Dus ook nooit aan geergerd. Tegenwoordig hoor ik mijn naam zelden meer bij jonge kinderen, maar kom ik des te vaker jonge vrouwen van mijn leeftijd tegen met dezelfde naam. Terwijl ik in mijn jeugd maar 1 Laura van ongeveer mijn leeftijd ben tegengekomen! (En haar naam was ook nog eens gespeld als Loura, dus telt het eigenlijk niet eens.)

 7. Iedereen heet Anouk. En als ze geen Anouk heten, dan ROEPEN ze wel Anouk.
  Mensen vinden het raar dat ik niet meer reageer op mijn naam, maar als ik dat zou doen zou ik de hele dag JAAA moeten roepen.

 8. als jaren 70 kind heb ik natuurlijk altijd vele naamgenoten gehad,vroeger in de schoolbanken nu aan de schoolpoort onder de wachtende ouders.
  het is 1 van de hoofdredenen waarom ik toch voor meer unieke namen gekozen heb voor onze kinderen.

  maar gaaf zo aan de andere kant van deze aardbol!

 9. Aangezien Sanne al een heleboel jaar de nummer 1 is, is er altijd wel iemand die Sanne heet…helaas

 10. Ik heb niet een héél veel voorkomende naam. Maar heb nu een stagiaire die ook zo heet (da’s handig voor de kinderen ;-)). En die Annelies had een klasgenootje die nét zo heette. Inclusief de achternaam….

  En Colinda: ik ken er nóg 3 ;-))

 11. Lia komt niet vaak voor.. ik ben wel wat mensen tegengekomen die zo heten, maar niet zo veel. Vind ik wel leuk; het is geen naam die je nooit hoort, maar heel veel voorkomen doet ie niet. Al hoorde ik van mijn vriendinnetje in Australie dat de Engelse variant Leah daar wel redelijk vaak voorkomt.

 12. Het feit dat ik nog steeds Irene word genoemd zegt volgens mij ook genoeg! Alhoewel, sinds de komst van schaatster Ireen Wust gaat het iets beter!

 13. Op de middelbare school altijd bij een of meerdere andere Sandra’s in de klas gezeten. Vond het eigenlijk wel gezellig, helemaal niet erg. Nu kom ik niet meer zoveel Sandra’s tegen.
  Bij de keuze van de naam van onze dochter hebben we gekozen voor een naam die we niet vaak hoorden, maar inmiddels kennen we al diverse Eline’s. Het lijkt erop dat ze straks op school wel naamgenootjes zal tegenkomen.

 14. Mijn echte naam is Paulien. Die naam komt niet vaak voor, al is hij ook niet uniek. Kom er wel eens een paar tegen, maar niet in mijn directe omgeving. En meestal wordt het anders geschreven; op de Franse manier zeg maar. Van mijn leeftijd ken ik zo’n twee meisjes die hetzelfde heten (met dezelfde spelling).

 15. Ik heb nooit met andere Linda’s in de klas gezeten, de Linda explosie kwam net een paar jaar na mij, dus ik ken er wel een hele hoop. De laatste paar jaar heb ik wel een paar Linda-collega’s gehad en dat vind ik heel lastig en vervelend ook. Ik hoor mijn naam ook altijd geroepen worden en kijk dus niet meer op als ik de stem niet meteen herken

 16. Ik heet Frida, komt best vaak voor , maar goddank niet zo idioot vaak als Sandra,Bianca,Linda,..

  Valt me trouwens op dat honden tegenwoordig allemaal ROSA,LUNA en SOPHIE heten…
  Ons hondje heet ook Sophie..vond het wel passend bij zon klein teckeltje..
  Kwam er later achter dat de helft van de teckels zowat zo heet…

 17. Mijn naam is Marinka. Als ik die veel wil tegenkomen, moet ik volgens mij naar Tsjechië of de Balkan. Het is zo’n aparte naam dat ik nog wel eens boos wil worden als er opeens op tv een quizdeelneemster is die Marinka heet. Da’s potverdrie mijn naam! Maar ik heb daarnaast ook een heel scala aan bijnamen gekregen in de loop der jaren die al iets bekender zijn (Marie, Kaatje).

 18. @Annelies (als je dit nog leest;)) : nog drie Colinda’s of nog drie Mirjams/Mirjammen? Dat eerste zou ik wel bijzonder vinden; wat ‘Mirjam’ betreft zou ik er niet echt van opkijken..

 19. Hélene ik heet ook Paulien. Hoor deze naam eigenlijk nooit. Er worden er in ieder geval weinig meer geboren. Waarom gebruik je deze naam eigenlijk niet? Is Helene je roepnaam geworden?
  Ik vind trouwens Paulien mooier dan Pauline.

 20. Nee, hoor Paulien. Hélène is gewoon mijn nickname. Zorgt voor een beetje privacy en ik vind het gewoon een mooie naam. Je hoort ten slotte de hele dag al je eigen naam! Verder heb ik Hélène uitgekozen als eer naar mijn moeder toe. Die heeft als doopnaam Helena (in het echt Helga) en mocht ik kinderen krijgen, dan zou ik haar zo vernoemen.

  Ik weet niet wat ik mooier vind: Paulien of Pauline. Ik ben ook zo gewend aan het eerste..

 21. Ik zat met 5 mariekes in een klas vroeger (gelderland, ik ben van 75) de laatste paar jaa rhoor ik hem ineens weer bij peuters.

 22. Ik ken niemand met mijn naam (Ursula – geboren in 77). Soms hoor ik wel eens van iemand dat ze nog iemand kennen die zo heet, maar verder. Ik denk niet dat er nog kinderen geboren worden die Ursula heten… toch wel een beetje uit de tijd nu!

 23. Toen ik werd geboren was de naam Sophie niet gangbaar. Eigenlijk vind ik het niet zo leuk dat mijn naam nu op nummer 1 staat. Alsof iets persoonlijks gemeengoed is geworden. Laatst was ik met mijn zoontje bij het Consultatiebureau, waar ik moest wachten met 2 moeders met dochter. Toen de arts ‘Sophie?’ riep veerden er 3 moeders op…. Ben nu in verwachting van een dochter. Hoop dat de naam die ik voor haar heb uitgezocht (Isabel) niet populairder wordt…

 24. Ik weet nog goed dat ik als kind een brief las in de Donald Duck, geschreven door een meisje met mijn naam! Wat vond ik het raar, dat hoort bij mij niet bij iemand anders. Maar tegelijk ook leuk dat ik dus niet de enige ben.

  Jaren later heeft mijn zus nog iemand ontmoet die ook Reny heet. Dat zijn de enige twee keren dat ik mijn naam ooit ben tegengekomen.

  Ursula: ik ken er 2!
  Colinda: ook 2!

 25. Ik kende tot een paar jaar geleden maar 1 andere Sophie (ik ben 21) maar tegenwoordig kom ik in stageklassen en bij geboorte-advertenties een heleboel Sophies tegen. Wel jammer, dit was niet de bedoeling van mijn ouders, maar ja, dan vinden in ieder geval veel mensen het een mooie naam!

 26. hmm best veel, soms zeggen mensen ook
  oh wat een móóie naam!
  een vriendin van mij heet haar nichtje zo.
  en een meisje dat net is geboren heet Noa Yasmine -ACHTERNAAM-

 27. Ik ken 3 meisjes die ook mijn naam hebben, maar die zijn allemaal jonger als mij, mijn naam in mijn leeftijdscategorie komt niet zo vaak voor.

 28. Ik heb vroeger 2x in de klas gezeten bij een andere Simone, maar vond het niet echt storend. Verder kom ik af en toe nog iemand tegen (van ongeveer mijn leeftijd) die zo heet, maar niet veel. We hebben onze dochter Amy genoemd, nu nog niet zo’n veel voorkomende naam, maar je weet nooit hoe het over een paar jaar is. Straks krijgt een BN’er een dochter met die naam en dan wordt het meteen een popi naam. Op de creche zitten veel meisjes die Emma, Sanne, Sophie, Isa(bel), Noa of Nova heten. Ach, uiteindelijk moet je toch een naam kiezen die je zelf het mooist vindt.

 29. Ik heb vroeger 2x in de klas gezeten bij een andere Simone, maar vond het niet echt storend. Verder kom ik af en toe nog iemand tegen (van ongeveer mijn leeftijd) die zo heet, maar niet veel. We hebben onze dochter Amy genoemd, nu nog niet zo’n veel voorkomende naam, maar je weet nooit hoe het over een paar jaar is. Straks krijgt een BN’er een dochter met die naam en dan wordt het meteen een popi naam. Op de creche zitten veel meisjes die Emma, Sanne, Sophie, Isa(bel), Noa of Nova heten. Ach, uiteindelijk moet je toch een naam kiezen die je zelf het mooist vindt.

 30. Ik ken op zich niet zo heel veel Romy’s, maar de naam blijkt nog redelijk vaak voor te komen. Mijn ouders vonden het bij mijn geboorte een vrij unieke naam…

  En wat betreft de naam Paulien: Ik ken één Pauline. Haar tweelingzus heet trouwens Marjolein.

 31. Sorry, ik bedoel natuurlijk Paulien en niet Pauline.

 32. De mijne komt ook niet vaak voor. Wel de andere variant Isabelle, maar ik ken niemand anders die Isabel zonder -le heet. Dat vind ik helemaal niet erg.

 33. Ik heb mijn naam nog nooit ergens gehoord en daar ben ik stiekem best trots op! Ik word vaak Sharon genoemd, dat zegt denk ik ook genoeg.

 34. Ik kende vroeger nooit iemand met mijn naam, behalve mijn oudtante naar wie ik vernoemd ben. (Eigenlijk heet die helemaal niet zo, maar als kind kon ze nooit het woord ‘meisje’ zeggen, vandaar dat ‘meike’ haar roepnaam is geworden en ze nu, hoogbejaard, nog zo heet.) Eén keer ben ik een Mijke tegen gekomen. Ik wordt vaak Maaike of Mayke genoemd, dat vond ik vroeger wel vervelend. Maar een paar jaar geleden stond een lijstje met populairste voornamen in Brabant in de krant en daar stond Meike op de 4e plaats! Van de ene kant wel leuk, aan de andere kant raar. (Vooral raar omdat het een Friese naam schijnt te zijn, lol) Op hyves zijn er nog 2 anderen met zelfde voor- en achternaam (een van 14 en een van 23) als ik en 1 stond er een keer in de krant (van 12). Ik ben 21.

 35. Lauren hoor je in NL niet vaak..hoewel ’t de laatste jaren wel meer voorkomt. In de VS hoor je het uiteraard wel veel. Wel lastig soms: mensen gaan het automatisch op z’n engels uitspreken en maken er vanalles van. Toch ben ik superblij met een naam die je niet op elke straathoek hoort.

 36. Ik kom mijn naam ook niet zo veel. Ik heb alleen een nichtje die dezelfde achternaam en voornaam heeft. maar ben nooit een manuela in me persoonlijke omgeving tegengekomen.

 37. Mijn naam kom ik nog wel eens tegen. Af en toe een oudere vrouw en nog wat vaker een man;-) Dan wel geschreven als Ali.

 38. Mijn echte naam staat al jaren in de top 20 (nee, ik heet dus niet Odilia in het echt). En ik heb dezelfde ervaringen als Emma: op straat kijk ik vaak verschrikt om als een moeder keihard ‘Ophouden ***!’ brult.
  Toen ik klein was, was mijn naam helemaal niet populair en was ik er zelfs ongelukkig mee. Ik wilde liever Angelique of Jacqueline heten. Ben achteraf blij dat mijn moeder me daarin niet tegemoet is gekomen…

 39. Mijn naam (Danielle) komt niet zo vaak voor, alhoewel ik in mijn oude straat 2 Danielle’s woonden!

  Mijn oudste dochter heet Sophie .
  Mijn jongste dochter heet Yara.

  Beide hoor ik best wel vaak (vooral Sophie) maar dat betekend wel dat mensen de naam mooi vinden!

 40. De naam Romy komt in mijn naaste omgeving niet voor. Al hoor ik inderdaad regelmatig mensen ‘Romy!!’ roepen en dan gaat het niet om mij. Ik geloof dat de naam Romy rond plaats 60 in de namen top 100 staat, maar ikzelf hoor hem niet ongelovelijk vaak.

 41. Mijn moeder is er nog altijd van overtuigd dat ze mijn naam zelf bedacht heeft door haar naam en die van haar zus te combineren. De verbazing was ook groot toen ik op de middelbare school opeens met twee naamgenoten in de klas zat. Nu kom ik hem (haar eigenlijk…) steeds vaker tegen. Toch blijft het minder regelmatig dan de namen van mijn beide zussen die Sanne en Lotte heten. Mijn moeder kende overigens toen ook niemand met deze namen.

 42. Mijn roepnaam is Lucille; het is een speling op mijn moeders naam, maar tegelijkertijd was mijn moeder ogenschijnlijk ook wel een beetje geïnspireerd door de Amerikaanse actrice Lucille Ball. Van allebei een beetje, dus. 🙂 Ik heb nooit echt problemen gehad met mijn naam; het was over het algemeen goed uit te spreken (behalve voor oudere mensen die de naam niet kenden en het letterlijk uitspraken zoals je het schrijft, dus met een ‘i’-klank en niet met een ‘ie’-klank). Soms schreven mensen mijn naam meer fonetisch op (dus als Luciel, dat vond ik toch wel echt heel dom), maar afgezien van dat heb ik er dus nooit echte problemen mee gehad. Ik was altijd de enige in de klas met mijn naam, en zelfs op de hele school – later op de middelbare school was ik maar één andere Lucille tegengekomen, en die was 1 à 2 jaar jonger dan ik en afkomstig uit een naburig dorp (zou haar moeder geïnspireerd zijn geweest door mijn geboorteadvertentie?). Mijn naam is nu wel iets bekender door de presentatrice Lucille Werner, maar ik heb niks gemerkt van een stijgende populariteit van mijn naam. Aan de andere kant vind ik dat wel een beetje jammer, want het is een mooie, aparte naam en ik zou niet willen dat mijn naam met uitsterven bedreigd wordt. Misschien geef ik het later als tweede of derde doopnaam aan één van mijn dochters, dan blijft de naam nog een beetje behouden. 🙂

 43. Ik heet Denise. En vele op mijn werk met me. Ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs en werk dus met twee mensen in een klas. Nu heb ik gister te horen gekregen dat ik ga samenwerken met, jullie raden het al, Denise. Dit is erg verwarrend voor ons maar ook voor de kinderen. We gaan het meemaken. Verder lopen er nog twee Denise’s rond.

 44. Ik heet Els, ik heb een donkere huidskleur met zwart haar.De mensen kijken nog steeds raar op als ik mezelf voorstel 🙂

 45. Ik ben blij met mijn nederlandse naam, maar ik heb mijn dochter bewust engelse namen gegeven.

 46. Mijn echte naam is Aleid. Die hoor je niet zo heel vaak, maar vroeger op school zat er toch een een klas boven me, en ik kende er in de buurt nog een. En nu natuurlijk de burgemeester van Utrecht, waardoor veel mensen denken dat ik een man ben. Ook vervelend.

 47. is er nou iemand die zegt dat danielle niet vaak voorkomt?? volgens mij is er een generatie die allemaal zo heet!!!

Reacties zijn gesloten.