Gezocht: Korte en stoere namen

Ik dacht we er met ‘Bo’ wel waren, als ultrakorte naam, maar in Het Parool van gisteren stond een interviewtje met de 12-jarige Ea.

En aangezien ouders vandaag de dag alleen maar zoeken naar superkorte voornamen, zowel voor meisjes als jongens, onder het mom van ‘stoer’, ‘pittig’ of ‘grappig’, vandaag de kortste namen van Nederland.

Voor meisjes zijn er tientallen namen van twee letters die de afgelopen 25 jaar met enige regelmaat zijn gegeven.

De meest voorkomende meisjesnaam is (inderdaad) Bo. In 2006 waren het er nog 197, en in bijna 25 jaar tijd maar liefst 3.690 keer.

Vier ouderparen maakten de naam extra bhiesondur door Bo als Bó te spellen.

Ook Ka, Li en Yi zijn sinds 1983 minstens 100 keer gegeven. Minder frequent zijn Ai, An, Do, El, He, Ji, Jo, La, Mo, My, Oi, Si, Su, Xi, Xu, Ye, Yu en Zi.

Fé is een meisjesnaam om in de gaten te houden, die net als zusters Fee, Fay en Faye snel in populariteit stijgt.

Bij de jongens is het ook Bo die er met de hoofdprijs vandoor gaat, alhoewel minder vaak dan bij meisjes en… honden, waar de naam sinds jaar en dag aan kop aan kop gaat met Max. In 2005 werden 77 jongens Bo genoemd.

Ook redelijk populair zijn El, Ka en Yu, die ieder minstens 100 keer werden gegeven in bijna 25 jaar tijd. Ad, Al, An, Co, Ed, Gé, Ha, Ho, Ji, Ju, Ko, Le, Li, Mo, Si, Xi, Yi, Zi werden ieder minstens 10 keer gegeven.

Snel stijgend in populariteit zijn ‘Move That Bus’ Ty en retronaam Ot.

12 antwoorden op “Gezocht: Korte en stoere namen”

 1. Ik vraag me dan bij namen als ‘Ji’ en ‘Yu’ wel af of ze ook Nederlandse achternamen hebben. Want die voornamen doen mij eerlijk gezegd redelijk Aziatisch aan.

  ‘Li’ is sinds jaar en dag de afkorting van mijn toch al niet te lange voornaam 🙂

 2. Een van mijn vriendinnen noemt mij al sinds jaar en dag K…
  Echt veel korter kun je het niet krijgen, lijkt mij 🙂

 3. Hoe zou je dat uitspreken ‘Ea’? Als [ee-aa] of als [ie] (op zijn Engels?)

  1. Als ee-aa, op zijn Nederlands dus. Doe ik ook bij mijn dochter en een goede vriendin van me spreekt haar eigen naam ook zo uit.

 4. Hallo!
  Ik ben nu zwanger en ik zoek leuke korte jongens namen!

  xxx

 5. Ik ben helemaal weg van Fé….eigenlijk juist niet omdat ie kort is dat vind ik juist een beetje jammer aan de naam hihihi

Reacties zijn gesloten.