Een achternaam als voornaam

De Telegraaf berichtte vandaag over Willem Willemstein, een multimiljonair die in Laren in het diepste geheim (nou ja, nu niet meer) het grootste huis van Nederland laat bouwen.

Ik dacht dat dat ‘Willemstein’ een soort artiestennaam zou zijn, want het klinkt zeker in combinatie met zijn voornaam wat aanstellerig. Er blijken echter 572 mensen met die achternaam in Nederland te wonen.

Verspreiding van de achternaam Willemstein in Nederland
Verspreiding van de achternaam Willemstein in Nederland

Van het een kwam het ander: zou Willem ook een bestaande achternaam zijn? En ja: 43 Nederlanders dragen Willem als familienaam.

Ik werd nieuwsgierig naar andere populaire achternamen als voornaam. Of populaire voornamen als achternaam.

In Nederland zijn in principe alle voornamen toegestaan, maar er zijn een paar uitzonderingen.

Een belangrijke is dat de ambtenaar van de burgerlijke stand een voornaam niet kan accepteren als die ongepast is, zoals scheldwoorden. Wat ook niet mag: als de gekozen voornaam gelijk is aan een bestaande achternaam die niet ook al als voornaam bekend is.

Ofwel: je mag je kind wel Jensen noemen (zo’n twintig keer sinds 1995), maar geen Jansen. Jensen is namelijk een achternaam die ook als voornaam in gebruik is, terwijl Jansen exclusief een familienaam is. Dat blijft natuurlijk zo, totdat een onoplettende ambtenaar er een keer ‘Jansen’ doorheen laat slippen!

In Amerika (bijvoorbeeld) kun je ieder willekeurig woord als voornaam geven en kun je zelfs verschillende achternamen binnen het gezin kiezen. De meeste ouders geven daar natuurlijk een ‘standaard’ voornaam en de achternaam van de vader of moeder, maar het komt ook regelmatig voor dat kinderen een samengestelde achternaam krijgen, zoals de Jolie-Pitts.

Goed, in Nederland blijft de situatie vooralsnog iets conservatiever. Maar wist je dat 15 van de 20 voornamen in de top 10 van 2009 ook als achternaam in omloop zijn?

Ik zie ineens mogelijkheden voor kinderen die legaal Nicolai Ruben heten, Luna Eva, Allen Tim, of Samuel Julia. Gesproken over verwarrend…

meisjes-achternamen

 1. Emma (<5 mensen met die achternaam in Nederland)
 2. Julia (50)
 3. Sophie (55)
 4. Lieke (-)
 5. Lotte (220)
 6. Lisa (-)
 7. Sanne (34)
 8. Anne (6)
 9. Eva (-)
 10. Noa (7)

jongens-achternamen

 1. Daan (134 mensen met die achternaam in Nederland)
 2. Sam (148)
 3. Ruben (386)
 4. Lucas (2.505)
 5. Thomas (2.467)
 6. Jayden (-)
 7. Milan (104)
 8. Lars (-)
 9. Tim (31)
 10. Jesse (176)

10 antwoorden op “Een achternaam als voornaam”

 1. Mijn rij-instructeur indertijd heette Chris Christ. Hoe verzin je het als ouders?

 2. Toch heeft de zoon van Anky van Grunsven Jansen als 2e voornaam gekregen. Jannick Jansen

 3. Janssen met dubbel s, die zoon van Anky. Blijft natuurlijk een achternamige voornaam 😉

 4. Ik kende vroeger iemand die Dingeman heette. Als voornaam dus, terwijl ik dat toch ook meer als achternaam vind klinken. En de naam Faas…? Denk aan Faas Wilkes – maar ook Faas is een achternaam…

 5. Welnee,

  de man van Anky van Grunsven heet Sjef (?) Janssen. De kinders hebben zijn achternaam gekregen.

 6. @ vindersloon: Nee hoor, de kinderen hebben haar achternaam, dat staat in verschillende interviews. Haar zoon (Yannick Janssen)heeft zijn vaders achternaam als tweede naam, maar haar dochter (Ava Eden) niet.

Reacties zijn gesloten.