Heten alle Denen Hans Christian Andersen?

Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen op een postzegel uit 1935

Als ik aan een Deen denk, komt eerst de verhalenschrijver Hans Christian Andersen naar boven. Is dat dan ook een doorsnee naam voor een inwoner van Denemarken?

De beste man is al 135 jaar geleden overleden, maar zijn naam is nog springlevend: er zijn anno 2010 maar liefst 1.320 mannen die Hans Andersen heten. Niemand in Denemarken heet Hans Anders, mocht je je dat afvragen.

Mest populære for- og efternavne for alle danskere

De populairste namen voor Deense mannen in de hele bevolking (dus inclusief volwassenen) zijn: Jens (51.441 mannen), Peter en Lars. Anne (47.682 vrouwen), Kirsten en Hanne zijn de meest voorkomende namen onder vrouwen.

Grappig om te zien dat namen die bij ons toch nog redelijk tot heel erg populair zijn, in de oorspronkelijke regio allang niet meer in trek zijn voor pasgeborenen: Jens, Lars, Niels en Ole bijvoorbeeld. Apart is ook dat Kim in Denemarken de twintigste populaire naam is. Voor mannen!

Meest voorkomende namen voor mannen in Denemarken

 1. Jens
 2. Peter
 3. Lars
 4. Michael
 5. Henrik
 6. Søren
 7. Thomas
 8. Niels
 9. Jan
 10. Jørgen
 11. Hans
 12. Martin
 13. Christian
 14. Anders
 15. Ole
 16. Morten
 17. Jesper
 18. Per
 19. Erik
 20. Kim

Bij de Deense vrouwen juist veel namen die ook bij ons inmiddels vooral geassocieerd worden met volwassenen: Kirsten, Susanne, Karen, Inge, Marianne. Toch geven Nederlandse ouders van nieuwe baby’s (onbewust) ook wel wat ouderwetse Deense namen: Mette, Bente, Jente.

Meest voorkomende namen voor vrouwen in Denemarken

 1. Anne
 2. Kirsten
 3. Hanne
 4. Mette
 5. Anna
 6. Helle
 7. Susanne
 8. Lene
 9. Karen
 10. Inge
 11. Maria
 12. Marianne
 13. Lone
 14. Bente
 15. Inger
 16. Camilla
 17. Pia
 18. Jette
 19. Charlotte
 20. Louise

Deense achternamen vertonen maar weinig overeenkomsten met de Nederlandse: waar wij vooral beroepen en plaatsnamen meetorsen, zijn onze Noordoosterburen toch vooral “zonen van”. In 2010 droegen 271.607 Denen (5 procent) de achternaam Jensen. In Nederland zijn er dat er – inclusief de bekendste naamdrager Robert Jensen (die de zoon is van een Deense ambassadeur) – ruim 250, ofwel een heeeeel klein percentage.

De Jong (en dus niet Bakker of De Vries) is de meest voorkomende achternaam in Nederland. Er zijn 86.534 mensen in ons land die De Jong heten, ofwel 0,5 procent. Wij hebben dan ook veel meer verschillende achternamen dan de Denen en die namen zijn beter verspreid over de bevolking.

Gelukkig nemen we onze diverse achternamen mee over de wereld: in Denemarken wonen in 2011 toch nog 66 mensen die De Jong als achternaam hebben. Dat zijn er wel twee minder dan in 2010.

Meest voorkomende achternamen in Denemarken

 1. Jensen
 2. Nielsen
 3. Hansen
 4. Pedersen
 5. Andersen
 6. Christensen
 7. Larsen
 8. Sørensen
 9. Rasmussen
 10. Jørgensen
 11. Petersen
 12. Madsen
 13. Kristensen
 14. Olsen
 15. Thomsen
 16. Christiansen
 17. Poulsen
 18. Johansen
 19. Møller
 20. Knudsen

Bron: Danmarks Statistik, 1 januari 2011

14 antwoorden op “Heten alle Denen Hans Christian Andersen?”

 1. En al onze zonen van: Jansen, Petersen, Keessen enz. dan?

 2. Leuk: Jens, Thomas en Jesper en ook voor de meisjes staan er leuke namen bij, vooral Hanne en Bente…
  Ik houd hier wel van!

 3. Lene, Lone en Jette kende ik nog niet.
  En bij de jongens vind ik de namen met de o met het streepje erdoor leuk (wat is de term daarvoor eigenlijk? – nou ja, Deense o misschien gewoon ;-)), maar dat is dan weer niet zo handig.
  Knudsen klinkt grappig.

 4. Ik ‘ken’ trouwens een Jens, maar ook een Jense, met een e dus erachter. Als voornaam.

 5. Beetje saai is het wel, zo hebben ze nu in Denemarken een premier Rasmussen, en daarvoor van 2001-2009 ook al een Rasmussen. Oh, en van 1993-2001? Drie keer raden…

  1. Haha, dat is wel heel erg. Lastig ook lijkt me, met zoveel mensen met dezelfde achternaam. Ga dan maar eens iemand zoeken!

 6. In heel Scandinavië wordt de naam Kim veelal aan jongens gegeven en niet aan meisjes. Het is oorspronkelijk ook een jongensnaam.

 7. Wat een leuke lijst! Persoonlijke favorieten zijn Hanne, Mette, Lene, Louise en Inger.

  Van de jongensnamen vind ik alleen Jesper leuk.

 8. Persoonlijke favoriet is Inger, verder zit er niet zoveel bij dat ik echt mooi vind.

 9. Op zich wel leuke namen, maar niet helemaal mijn smaak. Het zijn veelal korte namen en ik hou niet zo van kort.
  Bij de meisjes vind ik Louise (liever Louisa), Camilla en Marianne leuk. Dat zijn namen die ik zeker nog wel in overweging zou nemen mocht ik ooit een dochter krijgen.
  Bij de jongens zit er eigenlijk geen enkele ‘wauw’-naam tussen, hoewel ik Christian en Soren (ik weet niet hoe ik op mijn laptop zo’n streepje door de o kan krijgen) op zich wel leuk vind. Hoewel ik mijn zoon nooit Christian zal noemen, omdat mijn absolute topfavoriet bij de meisjes Christine is, en ik wil later natuurlijk geen zoon en een dochter met de namen Christian en Christine.

  1. Ik ben trouwens een andere Judith dan de Judith die hier eerder reageerde. Ik had alleen niet gezien dat er nog een andere Judith was.

   1. De andere Judith is hier een oudgediende. Dus om het makkelijk te maken ben jij nu “Andere Judith” geworden 🙂 Dank voor je uitgebreide reacties hier, leuk!

 10. Late reactie 🙂 maar onze zoon heet Jens! Bijna 6 maanden oud! Lijstje is misschien al achterhaald, maar wou het toch even melden 🙂

Reacties zijn gesloten.