In Denemarken zijn Ida en William de populairste babynamen

Prince William of Wales
Prins William is de bekendste William van nu (foto: Alexandre Goulet - Fédération du scoutisme français)

Sofie en Emma zijn er hard op weg naar beneden en slechts een enkel jongetje heet er Sem: in Denemarken. Kinderen krijgen er vooral ‘echte’ namen.

Dat neemt niet weg dat ik me kan verbazen over de enorme populariteit van William in Scandinavische landen. In mijn oren klinkt die Engelse jongensnaam nogal lijzig. Of dat nou door het koninklijke imago komt, of door het feit dat Nederlanders de neiging hebben wil-lie-jam te zeggen?

De afkorting Liam, bekend geworden door Oasis-zanger Liam Gallagher en beroemd gemaakt door kleine Liam uit ‘De Pfaffs’ maakt het niet beter. Zeker niet als sommige ouders volhouden dat zij het ‘correct, op z’n Engels’ uitspreken: laa-jem.

Maar zelfs onze ‘eigen’ Kim-Lian van der Meij bleek niet immuun: in samenspraak met haar Zweedse echtgenoot Daniël Gibson koos zij voor haar zoon de populaire roepnaam William (voluit: Sean William). Misschien klinkt het anders in het Deens of Zweeds?

Top 20 van babynamen in Denemarken (eerste helft 2010)

rang meisjes jongens
1 Ida William
2 Isabella Noah
3 Anna Lucas
4 Mathilde Magnus
5 Freja Mikkel
6 Maja Mathias
7 Caroline Victor
8 Sofie Frederik
9 Emma Oscar
10 Sara Mads
11 Lærke Emil
12 Laura Gustav
13 Alberte Sebastian
14 Josefine Oliver
15 Clara Alexander
16 Sofia Malthe
17 Liva Christian
18 Victoria Marcus
19 Emilie Tobias
20 Julie Elias

Er zijn maar een paar overeenkomsten met de Nederlandse top 20: Emma en Anna bij de meisjes (en Sara en Sofie in een andere spelling) en Noah en Lucas bij de jongens.

Meisjesnamen

Al met al klinken veel populaire meisjesnamen in Denemarken nogal stoffig. Ik ben zonder meer opgewarmd voor retronamen als Cecilie, Clara, Emilie, Ida, Josefine, Julie, Lea, Marie en Rosa. Voor Alberte, Amalie, Astrid, Caroline, Frida, Johanne, Karla, Katrine, Maria, Selma en Thea heb ik nog iets meer geduld nodig, ben ik bang.

Gelukkig zijn er ook een paar ‘nieuwe’ namen die hier best ‘ontdekt’ zouden mogen worden: Filippa, Liva, Mille, Nanna en Tilde bijvoorbeeld?

Jongensnamen

Bij de jongens ook best wat ouderwetse namen, maar op de een of andere manier is dat minder storend dan bij de meisjes. Ik ben niet zo’n fan van zware namen als Albert, August, Carl, Christian, Gustav of Marius. Van Alexander, Elias, Frederik, Jonas, Marcus, Oscar, Philip, Simon, Tobias, Victor – nou ja, bijna alle klassieke namen in deze lijst word ik blij.

Een paar in Nederland nog niet erg populaire namen zijn ook zeker de moeite: Felix, Jeppe, Magnus, Malthe, Mikkel, Nicklas, Silas en Valdemar bijvoorbeeld.

De 50 populairste meisjesnamen en jongensnamen (op alfabet)

nr. meisjes jongens
1 Alberte Adam
2 Alma Albert
3 Amalie Alexander
4 Andrea Alfred
5 Anna Andreas
6 Asta Anton
7 Astrid August
8 Caroline Benjamin
9 Cecilie Bertram
10 Clara Carl
11 Ella Christian
12 Emilie Christoffer
13 Emily Daniel
14 Emma Elias
15 Filippa Emil
16 Frederikke Felix
17 Freja Frederik
18 Frida Gustav
19 Ida Jacob
20 Isabella Jeppe
21 Johanne Johan
22 Josefine Jonas
23 Julie Jonathan
24 Karla Kasper
25 Katrine Lucas
26 Lærke Mads
27 Laura Magnus
28 Lea Malthe
29 Liva Marcus
30 Maja Marius
31 Malou Mathias
32 Maria Mikkel
33 Marie Nicklas
34 Mathilde Nikolaj
35 Mille Noah
36 Naja Oliver
37 Nanna Oscar
38 Nicoline Philip
39 Olivia Rasmus
40 Rosa Sander
41 Sara Sebastian
42 Selma Silas
43 Signe Simon
44 Silje Storm
45 Silke Tobias
46 Sofia Tristan
47 Sofie Valdemar
48 Thea Victor
49 Tilde Villads
50 Victoria William

PS Diane (een Schotse dame die haar Deense echtgenoot in Luxemburg ontmoette en nu in Kopenhagen woont) schreef dit grappige blogartikel over namen in Denemarken: Name That Dane. Het boek Hvad Skal Barnet Hedde? (Hoe moeten we ons kind noemen?) op haar foto is – ondanks dat ik er geen woord van begrijp – nog steeds een favoriet in mijn kast. (Niet dat je daar iets aan hebt, maar ik bedacht me ineens dat ik ‘m er weer eens bij moest pakken).

20 antwoorden op “In Denemarken zijn Ida en William de populairste babynamen”

 1. De Zweedse lijst vind ik net iets mooier, maar ook hier zitten leuke namen tussen! Mathilde en Victoria bijvoorbeeld. Bij de jongens vind ik Oscar ook wel iets hebben.
  Mikkel? Nee, daar ben ik nog niet klaar voor.

 2. Van wat ik weet van Zweeds en Deens zullen ze William uitspreken als Wiel-jem.
  Wat mijn opvalt is dat de naam Lærke (leeuwerik) zo populair is. De Nederlandse vogelequivalenten Merel/Merle zie je toch niet zoveel meer. En leuk dat mijn nickname ook in het lijstje staat! 😉

 3. Mooi mooi mooi! Behalve Alberte en Magnus vind ik het allemaal erg leuk. Al is Laerke (en ja, dan netjes aaneen) wat onpraktisch hier.

 4. Leuk om te zien dat onze dochter Freya zowel bij de Zweden als de Denen in het lijstje staat (weliswaar anders geschreven). Op zich niet zo gek als je bedenkt dat het de Venus/Afrodite uit de Noorse mythologie is.

  Het zou wel leuk zijn om ons tweede meisje ook een naam uit de lijst te geven, maar het nadeel is dat veel namen op een a eindigen en dat willen we juist niet.

 5. Mikkel? Mij echt te apart. Zitten wel mooie klassiekers tussen inderdaad!

 6. Altijd een zwak gehad voor Ida. Vanwege “Pim, Frits en Ida” van Godfried Bomans. De herinnering geeft een goed gevoel, maar ik weet niet meer waar de boekjes precies over gingen…

 7. Tja ,ik heb een dochter Astrid en een dochter Caroline…
  Goede smaak hebben die Denen ;-))

  Heel veel mooie klassieke (vooral meisjes)namen.

 8. Signe, apart! Hoe zouden ze dat in Denemarken uitspreken? ‘zien-je’ of meer als ‘sing-je’ ? Zouden de namen van de pasgeboren tweeling van kroonprins Frederik en zijn Mary ook in de lijst staan? Isabella en Christian staan er in ieder geval wel in!
  En @ Marinka, ik vind Silas ook super!

   1. Ik ken een Signe en zij spreken het uit als “sing-je”.

 9. Mikkel? Ik zeg altijd: Goeiemikkels, wat een vies weer, ed. Klinkt dus gek in mijn oren! (maar, ik geef toe: eigenlijk is goeiemikkels gewoon gek, haha!)

 10. Mikkel is niets meer dan de Deense vorm van Michiel/Michael etc is dus niks aparts aan, maar zou als Nederlander dan eerder voor een van twee laatstgenoemden gaan

 11. Vind deze lijst toch iets minder leuk dan de Zweedse, maar er zitten zeker nog een aantal mooie namen tussen: Adam, Anton, Emilie, Filippa, Emil, Felix, Marie, Mathilde, Oliver, Oscar, Rosa, Selma, Simon, Sofia en Sofie.

 12. Bij de meisjes vind ik eigenlijk alleen Emilie en Marie heel leuk. Al heb ik daarbij het probleem dat ik plannen heb om binnen een paar jaar naar Engeland te emigreren en daar gaan ze Emilie uitspreken als ‘Emily’, wat ik dan weer totaal niet leuk vind. En bij Marie zul je vast ook verwarring krijgen of je het als ‘Mary’ uitspreekt of gewoon Marie met de klemtoon op de laatste lettergreep.

  Bij de jongens vind ik veel meer leuks: Elias, Christian, Oliver, Marius, William en Simon vind ik erg leuke namen. Vooral Oliver en Simon zijn grote kanshebbers.

 13. De leukste Deense jongensnaam vind ik Laurits, zo heet namelijk mijn kleinzoon.
  Mijn ( Nederlandse) dochter is met een Deense jongen getrouwd. Zij wonen in Kopenhagen en hebben sinds kort een zoontje.

Reacties zijn gesloten.