Hoe zou je kind heten als niemand er verder iets van vond?

lijstjeHet zou een van de leukste onderwerpen op het to do lijstje moeten zijn, een naam uitzoeken voor de aanstaande baby. Behalve als er op zo’n beetje iedere naam iets aan te merken valt.

Leuke naam, maar… die irritante collega heet zo. Een schoonmaakmiddel. De overleden hond van je ouders. De ex van je echtgenoot.

Of misschien vind je het een naam die teveel lijkt op die van je eerste kind, is de naam te populair naar je smaak of wéét je gewoon dat je hockeyvrienden zullen gaan roddelen over de door jou gekozen ordinaam.

Je stiekeme favoriet

Daarom vandaag de vraag: welke naam zou je op dit moment geven aan een zoon en een dochter, als er maar niet dat éne zwaarwegende bezwaar was waardoor de naam het echt echt echt niet gaat worden? Welke verboden vruchten zou je kiezen en waarom?

Mijn keuzes

Bij mij staat Matilda al jaren hoog op het lijstje, vooral door het gelijknamige boek van Roald Dahl (en de verfilming)… Plus die vette M als beginletter en niks kort kort kort. Maar… ik kan mensen er vast niet van weerhouden een niet-leuke afkorting als Tilly te gebruiken. Plus, hij zal steeds als Mathilda geschreven worden, of erger: Mathilde, wat ik te sloom vind. En er is al een nichtje Mattie.

Voor een jongen kies ik Rover. Kort: ik vind die oo-klank zo leuk. En jongensnamen die op -er eindigen. Maar ik ‘ken’ een hond én een konijn genaamd Rover. En alleen huisdieren mag je dat soort stigmatiserende namen geven, geen mensenkinderen. Tenzij niemand anders er iets over te zeggen had natuurlijk!

Nu jullie!

193 antwoorden op “Hoe zou je kind heten als niemand er verder iets van vond?”

 1. Als ik nu een naam zou moeten kiezen zo ik voor een jongen gaan voor Freek. Ik heb dit stiekem altijd een leuke naam gevonden, maar ken al meerdere mensen die Freek heetten en die niet allemaal evenleuk zijn. Ook zou freek door de engelstalige familie-kant niet goed worden uitgesproken (Freak) en ik dnek dat ‘mijn zoon’ dat niet op prijs zou stellen.

  Voor een meisje zou ik kiezen voor Elisabeth. Hoewel ik altijd een grote tegenstander ben geweest van lange namen (namen met meer dan 2 lettergrepen) heb ik Elisabeth altijd mooi gevonden sinds ik als klein meisje naar de film trilogie keek van keizerin Elisabeth. Ik denk ook dat als ik ‘mijn dochter’ zo zou noemen dat ik veel opmerkingen uit mijn omgeving ga krijgen omdat: ‘ik zo tegen lange namen ben.’

 2. ik zou gaan voor salvador; prachrige naam, maar hier in israel voor ons joodse kind te christelijk.

  pia-maria zou ik ook prachtig vinden, klinkt al een liedje, maar klinkt te veel als tia maria en weer dat christen-verhaal; en joods meisje met de naam maria gaat niet….

 3. Ik had op mijn lijstje voor een dochter de naam “Jo” hoog staan. Allebei onze oma’s heten zo en zij zijn – echt waar – stiefzussen. Hun ouders zijn met elkaar getrouwd toen ze weduwe/weduwnaar werden.
  Wij hebben elkaar toevallig leren kennen, in een totaal andere regio en kenden op dat moment de familieband van onze oma’s niet. Een té mooi verhaal om je kind niet naar te vernoemen, vond ik. Maar de naam Jo viel toch niet zo goed bij mijn man. En ik merk ook nu als ik dit verhaal vertel, mensen heel verbaasd zijn dat ik serieus zou overwegen een dochter Jo te noemen. Ja dus!

  Voor een jongen vind ik Yves heel gaaf. Maar ik heb al een Jules. En Jules en een Yves vind ik wel een beetje erg “zie-mij-eens-Francofiel-zijn” en dat ben ik niet eens. En ben ook bang dat mensen vragen “oh, je bedoelt Eve?” Bij Jules zijn mensen ook al vaker mis dan ik zou verwachten.

  Ik heb geen kinderwens meer. Maar over namen fantaseren blijft leuk 🙂

 4. Gea. Als je een beetje door de Oost-Groningse gewoonheid heenprikt, is het wel een heel lekkere naam. Elisabeth en Maria zijn ook wel goede. Voor een jongen Wander, Azing, Wieger, Ede, Koop, Jalt, usw.

 5. Voor een meisje vind ik Marieke zo mooi, maar dat klinkt echt niet bij onze achternaam

  Voor jongens vind ik Silvijn heel mooi, maar dat kan niet in combinatie met de naam van een van onze zoons. Hetzelfde geldt voor Friso…

 6. Bram vind ik erg leuk, kan niet bij de achternaam, helaas.

  Agatha, hopeloos ouderwets.
  Madison, Amerikaans dus (!!) ordi

 7. Mijn all time favorite voor een meisje is : Machteld .
  Zooooooooo mooi………. Maar man lief vond het toch helemaal niks….

  Voor een jongen vind ik Bob echt super !
  Maar je raad het al….afgekeurd door lief…

  Daarnaast onze achternaam begint met een W. Ik vond het juist heel krachtig om de voornaam ook met een W te doen.Bijvoorbeeld Wende W… of Welmoed W. Voor een jongen Willem W…. Of Wester W….
  Maar ook hier wederom…… man vond dat niks…

  Verder is ie best lief hoor !! ; -)

 8. Karima en Nooyman voor onze tweeling. Ik kreeg geregistreerdpartner niet over de streep. Nu moet ik toegeven dat het niet heel erg past bij onze blonde bleekneusjes.

 9. Ik zou m’n dochter Pip of Suus noemen, geweldige namen vind ik zelf.
  Voor een jongen vind ik Sam nog altijd super, maar het argument is dan weer ‘zo heette m’n overleden hond’.

  1. Ik heb dat ook!
   Ik vind korte namen heel mooi, en ik heb dus mijn hond ook Sam genoemd.
   Grote kans dat mijn toekomstige dochter of zoon wel zo komt te heten.
   Erg? Ik weet ’t niet.

 10. Voor een meisje is dat bij mij Ronja. Ik vind het een geweldige naam, stoer (maar niet te stoer) en toch niet zo ultra kort. Maar afkorten tot Ron bijvoorbeeld vind ik vreselijk.
  Nog zo’n meisjesnaam is voor mij Grace, vind ik prachtig, maar zou hier in de regio toch al snel ‘Krees’ worden, heel lelijk.

  Voor een jongen is het bij mij Valentijn. Misschien veel te zoetsappig en lang, maar ik vind het zo’n leuke naam. En nog zo’n jongensnaam voor mij is Connor, ook deze vind ik erg leuk, maar zal hier toch weer lekker plat uitgesproken worden.

  1. En ik vergeet natuurlijk bij Ronja nog de associatie met GTST, wat ik overigens nooit kijk.

   1. Zoon heet Valentijn. En idd lang en zoetsappig maar ben altijd zooo verliefd geweest op die naam. En manlief hier gelukkig ook.

 11. Levi voor een meisje. Lekker stoer, maar helaas een hele hippe jongensnaam geworden en toen er toch maar van af gezien…

 12. Mathilde te sloom, nou jaaa zeg! 😉 Ik heb mijn dochter zo genoemd!!! 🙂 Ook vanwege het geweldige boek van Roald Dahl. Maar ik vind namen die op een -a klinken juist al snel te truttig worden en koos daarom voor het in mijn oren stoerdere Mathilde. Ze is dan ook een echte stoere klimaap. Een lange, spontane peuter van drie en voor niks of niemand bang! En niemand noemt haar Tilly. Wel Thilde.

  Mathilde is voor mij toch wel een van die ‘heimelijke’ namen, maar het intetesseerde me domweg niet wat anderen ervan zouden kunnen vinden, we vonden het gewoon prachtig. En als ik nog heel veel dochters zou baren, noemde ik ze Isolde, Lizelot en Madelief.
  Worden het jongetjes, dan noemde ik ze Olav, Sebastiaan en David.

 13. Ik vergeet nog bijna…. Abbigail en Phoebe. Ik heb gewoon een zwak voor deze Engelse namen. Maar in het Nederlands krijgen ze al zo snel een vreemde uitspraak dat ik het nooit zou durven.

 14. Sjors voor een meisje. Vind het zelf erg leuk. Of te mannelijk???

  1. Ja beide namen vind ik ook leuk!
   Alleen jammer dat Paz hier zo anders gebruikt kan worden.
   Ik Paz…

 15. Jesse voor een jongen, altijd al erg mooie naam gevonden! Maar toen we zelf jongens kregen waren er in onze omgeving al zoveel Jesse’s dat we het daarom toch niet zo leuk vonden..
  Liselot voor een meisje. Maar met inmiddels twee nichtjes die Lisa en Lotte heten, gaat dat ‘m ook niet meer worden.

 16. Mijn ex-schoonmoeder heette Jo. En ik vond voor een dochter dan “Joset” een heel mooie naam. Maar oma Jo heette van haar meisjesnaam “Jo Zut”. En dat vonden we net iets te gek om een dochter dan “Joset” te noemen.
  Maar de naam an sich vind ik nog steeds prachtig.

 17. Nog nooit gereageerd hier, maar dit topic is toch wel te leuk om te laten gaan 🙂

  Voor een meisje vind ik Skylar of McKenzie heel leuk, en mijn absolute favoriet voor een jongen is Ephram Noah. Ergens vind ik het zeker van belang wat andere mensen “ervan vinden” of eigenlijk, vind het van belang dat ons kindje er niet mee gepest gaat worden. Aan de andere kant, onze zoon heet Joshua Ryan (roepnaam Joshua) en dat is voor sommige al too much. Je doet het toch nooit goed.
  Dus misschien komt er ooit nog wel eentje met bovenstaande naam!

  1. Dochterlief heet Mackenzie.. Alleen maar positieve reacties gehad bij haar geboorte. En ze is nu ook een echte Mackenzie 🙂

 18. Hessel voor een jongen, maar dat gaat niet door familielid T.essel. Of Wander, maar dat gaat ook niet door familielid N.ander.
  Voor een meisje is mijn nummer 1 keuze gelukkig door manlief juichend ontvangen, maar andere favoriet Mia werd niet goed bevonden.
  Verder nu nr. 1 op de lijst Salomé voor een meisje (nog niet voorgelegd aan manlief, want nog niet aan de orde) en Imogen blijf ik ook geweldig vinden, maar die laatste is in NL weer moeilijk uit te spreken.

  1. Oh, vergeet Linus helemaal! Hoewel manlief dat ook best een leuke naam vindt, gaat die niet door vanwege de associatie met het Linux besturingssysteem.

  2. Jaa, Imogen, geweldig! Geen idee hoe je het uitspreekt, maar ik vind het zo mooi ‘staan’

   1. Ik heb het precies andersom, ik vind het niet mooi staan maar de klank is zo lekker Brits… ‘(Immu-dzjun, als ik mijn bronnen mag geloven).

 19. Ik vind Jared helemaal geweldig, maar manlief vindt ’t veel te apart! Ook Caleb vind ik mooi, maar wordt in Nederland vast niet goed uitgesproken!
  Voor een meisje blijf ik Jael mooi vinden, maar zo heet de dochter van kennissen…
  Ook Victoria, Philippa en Susana vind ik mooi, maar te tuttig voor manlief….

 20. Leuk topic! Ik ga voor Kevin. Veel te jaren ’90 ordi natuurlijk.

 21. Ik vind Luke en Jake mooie jongens namen. Alleen hier in Nederland wordt het zo slecht uitgesproken, zoals Loek..
  Voor meisjes vind ik Stella en Jaclynn erg mooi. Alleen de seat stella.. En Jaclyn zal wel Jacky worden..

  Het zal nog wel een jaar of 10 duren voor dat er misschien kinderen komen.. Dus nadenk tijd genoeg. Eerst een partner.

  Liefs!!

 22. Josephine, maar te lang, moeilijk te schrijven en misschien wat ouderwets?
  Rosalique, zelfde argumenten eigenlijk.
  Marjolein, zo heet een goede kennis al.

  Ik heb ooit geroepen dat ik namen zou kiezen die je maar op 1 manier kan schrijven, daar komen bovenstaande toch niet voor in aanmerking.

  Maar het is nog lang niet zo ver, nog genoeg tijd om er over na te denken.

  1. Het blijft wonderlijk hoe creatief mensen worden als ze een naam op moeten schrijven. Elin, de naam van mijn dochter, leek me niet al te moeilijk, maar we hebben al wat Elyns, Elynns, Eline’s, Ellins enz. voorbij zien komen. Gewoon lekker voor Josephine en Rosalique gaan als je dat mooi vind (spellen moet je toch 🙂

 23. Als ik nu nog een kindje zou krijgen en ik helemaal alleen mocht beslissen..
  Meisje zou dan Dakota worden en zoon Olivier. 2 heel verschillende namen. Maar wel 2 mooie ( vind ik :))

 24. Als ik op dit moment zou bevallen (laat “het”nog maar even zitten 😉 zou ik voor een meisje Bloem kiezen dat vind ik zo mooi maar ik vind dat je dat een kind niet aan kan en mag doen…..maar wat is de naam lief en leuk.
  Mijn dochtertje heeft een klassieke franse naam en dat zal bij deze spruit wrs. ook een soortgelijke naam worden.

  voor een jongen zou ik kiezen voor Sam maar is voor mijn gevoel een honden naam dus zou m daarom ook niet worden

 25. Hmmm… Bovenstaande rea is niet van de May die Emma ook wel kent als Christine…

 26. Ik heb bij alle 3 mijn kinderen Bo geprobeerd. Helaas mijn man wilde er niets van weten. Hij was bang dat het Bootje zo worden. Ik vind het nog steeds leuk!

 27. Dan zou ik mijn kind ook mijn naam geven… Ik vind mijn eigen naam (ik heet geen Mae) echt heel leuk. Normaal, mooie betekenis, geen gekke rijmsels erop. Maar hernoemen naar jezelf vind ik weer zo zelfverheerlijking dat ik het echt nooit zou doen!

  Voor een jongen zou ik voor Zander gaan, hele foute uniecke spelling ja!

 28. Van die prachtige Engelse namen: Aurora, Olivia, Imogen, Dakota, Phoebe, Lexie.
  Of namen die een te hoog hockey-gehalte hebben voor mijn omgeving: Juliette, Fréderique, Josephine, Philippine etc.

 29. Ik zou gaan voor de sprookjesnamen, die nu allemaal afvallen vanwege het tovergehalte: Bloem, Vlinder, Beer en Merlijn. Merlijn ga ik trouwens serieus weer proberen, hoor 🙂

 30. Ik heb ook veel engelse favorieten, die ongetwijfeld verkeerd uitgesproken zouden worden.

  Kieran, Jared, Camden, Rhys, Luke, Andrew, Keith, Lloyd, Liev

  Ariadne, Aurora, Deirdre, Raena, Camryn, Ginny, Phaedra, Keira

  Zucht ;p Jammer…

  1. Zucht ja…..

   Ook mijn favorieten… Maar die uitspraak hier in Nederland blijft lastig. Onze oudste zoon heet Mick en wordt nog wel eens Nick genoemd grrrr…

   1. Mick, erg leuk en stoer ook. Alleen heeft Disney de naam toch een beetje verpest…

    1. Klopt, er was iemand op kraamvisite en zei “mickey” tegen Mick ik zei daar direct tegen, nee het is “Mick”! daarna heeft er ook niemand het meer gezegd. Maar we hadden het van een expeditie robinson-deelnemer een aantal jaar geleden.

 31. Hier heb ik wat met de boeken van Jan Terlouw.
  Prachtig vind ik: Stach, uit ” De koning van Katoren” en Doeve, de opa van Ginder (nog 2 kanshebbers) uit “De Kloof”.

  Stach krijg ik er nog wel doorheen, dat klinkt nog wel oké volgens mijn man…., maar Ginder, en Doeve (Duifje in het Twents…..), dat gaathem helaas niet worden.

  Cedric ( uit, My little Lord Fountleroy) zo heet een neefje al.
  Friso, past totaal niet bij onze achternaam helaas.

  Meisjes namen,
  Taike. Vond ik heel mooi, mijn zus heel stom.
  Suzette, lijkt te veel op de naam van mijn zusje.
  Willemijn, ik ken er te veel, maar blijf het een mooie naam vinden.
  Viola of Viole of Nele, de uitgang lijkt te veel op de naam van mijn oudste.

 32. Mingus en Kaius voor een jongen.Te apart en Kaius komt van Gaius,waar men een negatieve associatie mee heeft.

  Lewis,Jagger en Morrison (m/v) veel te hip en een tikje ordi.

  Djai (m) en Juno (v) lijken teveel op de naam van mijn zoon.

  Julius,Olivia,Roemer,Jozefien,Zeger veel te kak voor ons gezin.

 33. Merel vind ik erg leuk voor een meisje, maar is kansloos met een ander dier in onze achternaam..

  1. Merel de Vos o.i.d. inderdaad niet zo’n goede keus.

 34. Behalve Imogen – niet dat ik weet hoe je het uitspreekt – vind ik ook leuk voor meiden: Flore, Estelle, oh en Catherine. Maar ja, dan ben ik zoo bang dat he dan Katrien zou worden & dan is de associatie met Donald wel erg snel gemaakt. Maar ja, Catherine, ge-wel-dig. Alleen hopeloos ouderwets ^^

  Voor jongens; ik vind Fender iets hebben. Het heeft alleen iets teveel weg van een wc/sanitair iets (Vendor), want weer jammer is. En het is waarschijnlijk te raar, gok ik zo ^^ Oh, en Lucas. Maar die is alleen hopeloos populair. En Ephraim. Zit je weer met de speling.

  En Phaedra.. het ziet er zoo mooi uit. Of Richenel. Hopeloos om uit te spreken of wat dan ook, maar ja, mooooi. Dolores. Damaris. Zalig. Alleen.. niet zo heel geschikt.

  1. haha grappig dat je een naam leuk vindt waarvan je niet weet hoe hem uit te spreken 🙂 maar ik snap het wel, ik heb dat ook met Imogen, staat heel mooi en toch stoer vind ik! Volgens mij spreek je het uit Im-mo-djun

   1. en ja ik heb hetzelfde met Ephraim. Ik zie ook Efram, Efraim. Ik heb hem als absolute favoriet staan en ik zou schrijven: Ephram

 35. Ik hou van die rare Engelse namen uit het Victoriaanse tijdperk (einde 19de eeuw, begin 20ste eeuw). Maar ik zou ze nooit geven, omdat ze veel te apart zijn. Dat zou ik een kind niet willen aandoen.

  Wel heerlijke namen om te lezen, in een boek bijvoorbeeld, zoals :
  Ermenilda
  Bethulia
  Avis
  Palacia
  Zettilla
  Livesay
  Medora
  Reamer
  Zormeria
  Thermutis
  Foundry
  Waltress
  Versilla
  Malvenia
  Emmaretta
  Vallonia

  Oleander
  Cambrian
  Llewelyn
  Oxley
  Hannixton
  Albion
  Trafford
  Finsbury
  Godolphin
  Hauxwell
  Savington
  Ambly
  Brymer
  Summerville
  Tamerlane
  enz.

 36. Oh, ik heb mijn favorieten al een tijdje klaarliggen hoor. Stella voor een meisje, Silas of Ciske voor een jongetje. Sinds Ocean’s Eleven scoort Linus ook erg goed.

  Mijn huidige ex had haar zinnen gezet op Haakon voor een jongetje… Nou, als ik iets een spuuglelijke naam vind voor een Nederlands jongetje is het wel Haakon… klinkt zo agressief.

 37. Ik zou voor Sofie of Julia gaan, maar dat vonden we nu door de populariteit minder geschikt (in mijn klas zaten vier naamparen, 2x Mark, 2x Frank etc., was altijd zo onhandig). Of Lea, maar dat vond m’n man niets.

 38. Dit vind ik een leuk topic!
  Als ik volledig mocht kiezen en met niemand rekening moest houden, zou ik mijn dochter Capucine noemen. Een franstalige meisjesnaam, bekend van de actrice. Alleen… ik weet nu al dat niemand hem juist zal kunnen uitspreken en ik zou het vreselijk vinden als iedereen haar daarom Cappy zou noemen. Ook in vragen als “ben je fan van cappuchino” heb ik weinig zin.

 39. Leuk onderwerp! Ik ben uitgebroed, maar namen die er bij ons niet doorkwamen vanwege de achternaam van mijn man (eindigt op -el): Rafael, Gabriel, Jelle. Ook heel mooi, maar helaas pas bedacht nadat onze kinderen waren geboren: Hedwig en Rixt. Nee, niet naar voetballers of uilen, gewoon omdat ze mooi zijn.

 40. Onze kids heten:
  Tijn, Senne en Lenthe..een drieling..(j/j/m)

  Mijn man is gek van de naam Lieve..
  Ik van Puck of Catootje..voor een jongen Mexx of Kai..

 41. Ik vind Lieve en Valentijn heel mooie namen, maar zeker in combinatie met de achternaam wordt dat wel heel gek. Dus, hoe mooi ik ze ook vind, ik zal ze niet aan mijn toekomstige kinderen geven.

 42. Kinderwens is al vervuld, maar namen…. nog genoeg!!

  Silke vind ik prachtig! Manlief vond het helaas wat minder.
  Verder blijf ik Mirthe, Fiene, Noor en Amélie ook erg mooi vinden.

  Voor jongens vind ik Abel, Jesper, Seth en Jules erg mooi!

 43. vergeet er nog één: Camille, prachtige franse meisjesnaam….

 44. Om allerlei redenen afgewezen, maar wel favoriet: Saskia, Sarah, Nadia, Hannah, Imène, Dora, Leila, Lilia, Karin, Ingrid, Sigrid, Anna… Ik krijg vast geen dochters meer, maar namen heb ik wel voor ze 🙂

 45. Wat een leuk topic! Ik zie in de reacties al veel mooie kanshebbers voorbij komen. Voor mij zou Isobel ook een erg goeie zijn… En ook Minoesch (van de poes ja), Ciska, Silke (jaaaa mooi @Jans) en voor de jongens Axel, Lennox (ja echt!), Gabriel (@Jessica)… Linus vind ik ook mooi, die laat ik voorlopig op het lijstje voor mogelijk wel staan 😉

 46. Als ik in de VS zou wonen èn ik had kinderen met een donkerbruine Amerikaan, dan (en dus alleen dan) zouden mijn zoons Eugene en Tyrone heten! Hier in Nederland heb ik een onverklaarbare zwak voor de meisjesnaam Christina, maar vanwege allerlei redenen heet mijn dochter niet zo.

 47. Alle jongensnamen die je kunt verkleinen en daardoor meisjesnamen worden vind ik zoooo leuk. Guusje, Teuntje, Dirkje, Gijsje, Daantje etc. Ze kwamen er bij mijn man niet doorheen. Ik heb het drie keer geprobeert, want drie keer zwanger van een dochter, maar helaas.

 48. Ik vind Silver een prachtige naam qua klank en schrijfwijze, maar deze zal er absoluut niet doorkomen. Te engels. Silvijn lijkt er een beetje op, maar vond manlief vreselijk!

  Voor een meisje ben ik gek op stoere namen: Kris, Levi, Alex, maar vallen af doordat ze te jongensachtig zijn. Robyn was nog wel een goede optie, maar toen zoonlief er 3 op het kdv kreeg werd die ook weggestreept.
  Misschien zal Krystel wel ooit een kans maken?!

  Ik hou ook van sommige bijbelse engelse namen, qua klank; Ephaim, Joel, Jeremia. Maar mijn kinderen krijgen toch vooral Hollandsklinkende namen…

  1. Ja, Welmoed! Prachtig. Helaas gaat dat ab-so-luut niet met vriends achternaam, en daarbij vindt hij het een verschrikkelijke naam. Probleem opgelost, maar wel jammer 🙁

 49. Ik vind Matthew erg leuk, maar alleen voor een Engelstalig land. Hetzelfde geldt voor Joey en Ruby, maar dan ook alleen voor kinderen. Verder vind ik Romeo ook mooi, maar ja, die associatie…

  De grootste reden om die namen niet te geven, is dat ik bang ben dat ze hier in Nederland snel ‘ordi’ gevonden worden.

  En verder vind ik de naam van een oud vriendje ook leuk, maar dat kan natuurlijk ook niet!

 50. Er zijn ook mensen die zich er niets van aan trekken.
  Ik ken viavia twee zusjes die Chardonnay en Merlot heten.

 51. Ojee, twee Renee’s! Ik zit weer op de basisschool 😉
  Gelukkig heb ik eerder m’n streepje weggelaten.

 52. Ha Emma! Jaren lang kwam ik hier meerdere keren per week en ineens dacht ik vandaag aan Voornamelijk en besefte dat ik het maanden vergeten ben! Hoe kan het, want ik vond het hier altijd zo leuk! En nog, zie ik meteen weer. Hectische tijd gehad, dat wel, dus misschien vandaar.

  Wat die namen betreft: Lola voor een meisje. En Remi voor een jongen (als de betekenis niet zo eenzaam zou klinken; de naam vind ik gewoon mooi!!)

  1. Ja! 😀 Remi vind ik ook zo’n mooie naam.
   Toen ik dat een keertje voorstelde als naam voor een karakter in een toneelstuk, vlogen er ineens allemaal bekakte R’en en Remia grapjes rond de tafel. Maar ik blijf het gewoon een hele mooie naam vinden. (Lola is ook leuk!)

 53. In het prachtige boek Mathilda komt ook de naam Lavender voor. Prachtig! Maar niet te doen… In Nederland zou ik voor een dochter Lavendel ook heel mooi vinden maar jammer van het geurkussentje / toiletspray / zweverige gevoel.
  Voor een dochter vind ik ook Pieke heel leuk, maar geen zin in verwarringen met Fieke, Lieke, Dieke, Mieke of Bieke.
  Te Engels maar wel heel mooi: Eleanor, Meredith, Hazel en Grace.

  Voor een zoon veel minder gekke voorkeuren, maar stiekem een zwak voor Ciske (kolere)!

 54. Ik vind namen van Keltische origine erg mooi, maar dat werkt helaas gewoon niet in Nederland.
  Dus namen als Niall, Connor en Darragh voor een jongen en Niamh, Aislinn en Maeve voor een meisje worden het niet, helaas.
  En dan is er nog Nemo, de betekenis ‘niemand’ is ook niet echt leuk voor je kind.

  1. Jammer ja, ik ben gek op bijvoorbeeld Niamh en Maeve maar het is gewoon vragen om verkeerde uitspraken. Plus ik vind een naam die overduidelijk buitenlands is en ook niet vernederlandst uit kan worden gesproken gewoon niet geschikt voor een hollands kindje.

   1. In mijn omgeving ken ik een Niamh en Oisin (zusje/broertje) vind het wel stoer dat ze daar toch voor gegaan zijn. Niamh lukt trouwens nog wel qua uitspraak maar Oisin?

  2. Deirdre en Siobhan passen ook mooi in dit rijtje thuis!

   Maar daar zullen de meeste mensen ook wel moeite mee hebben qua uitspraak dan.

 55. Ik ben fan van de leesplankjesnamen: Mies, Wim, (Zus), Jet, Teun, Gijs en Kees. Verder ook Klaas en Jeltje. Hoe ouderwetser, hoe beter. Maar een kind is nou eenmaal geen museumstuk…

  1. Jeltje is toch heel leuk? En Teun en Gijs kunnen volgens mij ook heel prima.

    1. Ik ken een Siem van ongeveer die leeftijd. Sommige ouderwetse namen komen helemaal terug. Teun en Gijs horen daar zeker ook bij. Echt retro.

     1. vind het geweldig!
      en het zijn toch normale namen?
      dus waarom niet!

 56. Voor jongens zou ik gaan voor namen als Amir, Omar en Ilias. Ik vind ze zo mooi, bijna sprookjesachtig klinken. Maar zulke namen kunnen natuurlijk nooit voor hoogblonde nederlandse kindjes..
  Verder vind ik ook veel engelse namen leuk, maar daar zit inderdaad vaak een hoog ordi gehalte aan.

 57. Ik vind Lavendel ook een mooie klank hebben, en ik ken een Lavender. Soms zit ik ook weleens te bedenken dat het zonde is dat vanille al wat is. Dat zou ook zo maar een meisjesnaam kunnen zijn! Verder vind ik heeeeel lief, maar te zielig: Zusje en Chrisje. Love it/gaat nooit gebeuren.

    1. Ik ken een Vanilla, en dan op z’n Nederlands uitgesproken… 3 jaar oud, wat zou ze straks uit moeten leggen?

  1. Lavendel vindt ik erg leuk! gaat direct op mijn favorieten-lijstje, haha 😀

 58. Lavendel heeft inderdaad een mooie klank!
  Israel en Ismael vind ik ook prachtig, net als Damascus, maar die vind ik een beetje gek als naam.

 59. O, en ik weet er nog een: Sarabi! Een naam uit The Lion King. Ik vind ‘m zó mooi, maar voor een mens vind ik ‘m toch niet zo geschikt. 🙂

 60. Ik zou mijn kind nooit een super Nederlandse naam geven, gewoon om het feit dat onze wereld zo gericht is op het buitenland. Ik heb er vaak last van in mijn baan, waarbij ik veel reis dat men mijn naam niet kan uitspreken. Einoeek ofzoiets komt eruit. Verschrikkelijk.
  Daarom, als niemand er wat van zou aantrekken zou ik mijn kind wel zo’n heerlijke Hollandse naam geven: Noor, Karlijn, Saar, Thijs, Koen.. Zoiets.

 61. Dan noemde ik mijn eventuele, toekomstige dochter: Channa.
  Maar dat kan niet want er is al een Channa in mijn dichte omgeving.

 62. Op zijn Engels uitgesproken klinkt George geweldig vind ik, maar hier zou het al snel sjorz o.i.d. worden en dat klinkt dan wel weer ontzettend lomp. Engelse uitspraak van Adrian is ook prachtig. Het Ierse Eoin oogt prachtig, klinkt ook mooi (o-win/o-wen), maar hier in Nederland gaat dat geen succes worden. Jafar, prachtige klank, maar sowieso niet zo geschikt voor een oerhollands kindje en de schurk uit Alladin doet er ook geen goed aan. En tot slot heb ik een enorme zwak voor de klank van Nobel, het ziet er ook mooi uit, maar om die nu als naam te gebruiken…

 63. Ik ben weg van de jongensnaam Adne. Naar een hele goede Noorse schaatser.
  Maar manlief heeft buitenlandse namen verworpen.
  Maar toch, als ik nog een keer zou mogen kiezen, dan hield ik voet bij stuk.

 64. Jarenlang heb ik gedacht dat ik mijn dochter Hasse zou noemen (naar Hasse Simonsdochter, het boek van Thea Beckmann). En voor een zoon had ik in elk geval een naam met een lange ‘ij’ gewild, Stijn, Thijs, Merijn of iets dergelijks. Alleen is mijn man geen Nederlander en wonen we ook niet in Nederland, dus die namen vallen weg omdat niemand hier ze goed zou uitspreken..

  1. Hoi, mijn zoon heet Sijmen, en dat kun je in het Engels gewoon als Simon uitspreken….Mijn oom woont in Canada, die heet ook zo…men maakt er dus Simon van. Geen centje pijn, en je hebt een jongensnaam met een ij. 😉

 65. Ik ben voor de namen gegaan die ik mooi vond ongeacht wat een ander ervan vond.
  Sienna voor een meisje (ongeacht hoe slecht de nederlanders het uitspreken. Ik blijf wel verbeteren) en is ondanks de toen nog onbekende naam aardig populair geworden. En Kaya voor mijn zoon ondanks dat het in Nederland vaak als meisjes naam word gezien. Ben nog steeds blij, dat we ondanks alle meningen voor deze namen gegaan zijn.

  1. Sienna vind ik inderdaad echt een topnaam! Hoe spreek jij het uit, dan? Ik spreek het uit als sie-jenna, maar dat zal wel fout zijn dan;)

   1. Dat vind ik persoonlijk de mooiste uitspraak. Daarom zou ik het ook met puntjes schrijven: Siënna, ook al ben ik niet dol op puntjes.

 66. Leuke vraag. Voor een zoon zou ik gaan voor Roemer, Jacob of Abe. Maar de 1e “zit al in de omgeving” en voor die andere twee heb ik toch instemming vader nodig en die gaat nog liever dood dan zijn zoon zo te noemen.
  Voor een dochter had ik jarenlang Elin in gedachte maar opeens heet iedereen Elin dus die valt hoogstwaarschijnlijk ook af. Hasse stond ook op mijn lijstje maar toen ik dat eens deelde met een vriendin dacht ze dat ik een grap maakte. Hm.

  1. Abe is zo erg nog niet. Mijn zoon heet al bijna 6 jaar zo en zijn vader leeft nog steeds. 😉

   1. Klinkt hoopvol wel.

    (maar eerst eens kijken of ik wel een zoon krijg.)

 67. ik vind Shaqueel een hele mooie naam maar ik hoor iedereen er iets slechts over zeggen. dus wat vinden jullie gewoon voor gaan of toch maar iets anders????

  1. Als het voor jou DE naam is moet je er voor gaan.
   Ik zelf kan er alleen maar een (donkere) basketbalspeler bij zien, zou het voor een blank kindje echt helemaal niets vinden.

  2. Namen met een Sh-klank worden nou eenmaal vaak als ordinair gezien. Maar je moet gewoon een naam geven die je zelf heel mooi vindt.

 68. Ja, ik heb er ook één… Josephine… prachtig, maar met de achternaam Bakker wordt het toch een donkere zangeres. En dat zullen we onze blonde dochter die nog niet eens in de maak is maar niet aandoen.

 69. Mijn zoon zou ik heel graag Pepijn willen noemen. Maar nu heeft een oma zich er mee bemoeit, en gezegd dat dat een kabouternaam is. Grrrrrrrrrrrrrrr. En nu hangt er een veto aan de naam………….Zucht 30 weken zwanger van de derde, BabyZonderNaam, hormomen en een man die nu ineens naar zijn moeder luisterd.

  1. Pepijn een kabouternaam??? Nouja, hoop voor je dat je man toch liever naar jou gaat luisteren!

  2. Pepijn! Heel erg leuk! Gewoon lak aan je schoonmoeder hebben hoor 🙂

   1. Heel lief doet me goed!

    Maar gelukkig vind hij naam 2 nu in eens ook heel leuk, alleen nu is het probleem wordt het Naut of Naud?

    1. Ik zou voor Pepijn gaan. Zo mooi! En anders Noud.

    2. Ik zou in eerste instantie voor Noud gaan, maar als je echt de au wil, zou ik voor Naud kiezen. Succes!

     1. Ik vind Nout meer nederlands en Naud meer frans eruitzien. Naut vind ik een beetje vreemd staan. Dus als ik moet kiezen tussen Naut en Naud, ga ik voor Naud.

      Hoop dat je er wat aan hebt.

  3. Neem gewoon wat je graag hoort. Eenmaal het kindje er is, ook al zal hij dan Pepijn heten, ze zal het wel accepteren hoor. En ze de naam verandert ten slotte niks aan het schattige en het lieve dat de baby is.

   1. Ik dacht dat David, Paulus en Plop kabouternamen waren… 🙂 Bij Pepijn zie ik een knappe man met donkerblond haar voor me, bij Na/oud/t donkerbruin haar… 😉 haha

    1. Volgens mij werd er vaak voorgelezen over een Pepijn bij Sesamstraat. Dat kan heel goed een kabouter zijn geweest.

 70. Ik zou in de toekomst nooit iemand anders de naam al gaan vertellen.
  Zelfs mijn ouders niet!
  Het gaat om 2 mensen die samen de naam supermooi vinden, en rest past zich maar aan. Mijn oma vond mijn naam eerst ook niet mooi, en later heeft ze toch gezegd: deze naam past toch beter bij je dan Annemie (de naam die zij zo mooi vond).
  Dus :p, gewoon Pepijn noemen, en oma gaat het mooi vinden omdat ze het mannetje mooi gaat vinden, geloof me!

  1. Eens! Het is al moeilijk genoeg voor twee mensen om het eens te worden, lijkt me. Mijn oma’s haalden het ook niet in hun hoofd om zich met mijn naam te bemoeien.

  2. ik heb haar niet verteld, maar ze heeft het geraden, Pepijn past namenlijk erg in het rijtje bij de oudste twee.

 71. Melissa voor een meisje! Absoluut. Ik vind het een hele mooie naam, maar zó ordinair.
  En Cas voor een jongen, maar ik hou niet van namen die al iets betekenen. Denk aan plantenkas^^

 72. Floris voor eens jongen. Maar…vrienden al zoon met die naam én deze wordt nu te populair. Voor eens meisje Liselotte. Manlief niet van gecharmeerd.

  1. Liselotte prachtig, dat was mijn naam voor een meisje. Maar er hangt hier wat tussen de benen in mijn buik 😉

   1. Friso en Floris bij elkaar, ik vind ze een beetje teveel op elkaar lijken qua letters!
    Alleen bij de 1 een L toegevoegd. Ik hou daar persoonlijk niet zo van.
    Net als broers en zussen die ik ken: Lianne en Annelies of/en Ivar en Arvid.

    1. Ik ken twee broers Friso en Floris, vind dat inderdaad een apart combinatie, zo van “ff wat letters van de oudste husselen en we hebben weer een naam” (maar dat is uiteraard persoonlijk)

 73. Onze dochter heet Bloem en onze zoon Nobel (klemtoon op de eerste lettergreep), maling gehad aan menigen van anderen dus, en ik moet zeggen, op Bloem alleen maar leuke reacties gehad. Over Nobel zeggen sommige mensen gewoon niks, dus dan weet ik genoeg (-:.
  Wij zijn gewoon blij met de unieke namen van onze kinderen……

  Overigens waren bij ons Silver of Zilver, en Lieve ook in de race, maar niet gebruikt vanwege combinatie met de achternaam….

  1. Ja, Bloem vind ik ook ontzettend leuk! past alleen niet bij de achternaam van m’n vriend, omdat die al eindigt met een oe-klank,
   Helaas..
   Nobel vind ik ook leuk, zou het zelf niet kiezen maar vind het wel heel origineel 🙂

  2. hey,
   ook wij hebben een kleine Nobel erbij sinds september, inderdaad heel origineel en toch leuke reacties gehad hoor.
   Zijn tweelingzus heet Jacoba en de oudste broer Merlijn.

 74. Ik vind Mink voor een jongen of Iker heel leuk, maar die laatste naam kent niemand. toch zou ik het gewoon doen. Na ja, eerst maar eens een man vinden 🙂

  1. Iker, da’s toch de voornaam van een Spaanse keeper? Helemaal leuk! Mink trouwens ook, hoewel ik daar nog steeds de K. achter denk (Mink K., crimineel).

 75. Imme staat ook nog op mijn lijstje. Maar vriendlief hoort dat absoluut niet graag.

  1. Ik vind het wel een mooie naam,als het goed wordt uitgesproken. Het nadeel van eindigen op -e is alleen dat mensen dan uhhhh gaan zeggen. Immuhhh, zo zonde van veel mooie namen. Voordeel van mijn naam is dat deze zo lang is dat mensen het nooit voluit gebruiken. Ik ben Mariek, Riek, Miek…

 76. ik ben eigenlijk nog veel te jong om aan kinderen te denken, maar ik wil later wel minstens één dochter. En die noem ik Rosalinde, maakt niet uit wat anderen daar van vinden! Ik bedoel, zeg nou zelf, je kunt rosalinde niet ruw uitspreken, het klinkt al als een liedje als je het uitspreekt.
  En tja… als het niet uitmaakte zou ik mijn kind graag violet noemen, of de naam van één of ander kruid. jammer dat mensen daar raar van opkijken.

  1. Ik vind Rosalinde ook een mooie naam.
   Hij klinkt erg lief en ik zie bij de naam een mooi echt meisje-meisje voor me.

   Mijn eigen dochter heet Roxana en die naam had ik ook al uitgekozen, voor ik aan kinderen dacht, had hem eigenlijk voor een Perzische kat in gedachten. Deze is er nooit gekomen, maar mijn dochter dus wel.

  2. Klinkt misschien als een liedje omdat het aan Rosamunde doet denken?

 77. Ik vind Rembrandt een heel stoere naam voor een jongen. Ik durfde het ooit eens aan Vriend voor te stellen (we hebben nog geen geen kinderen) en hij reageerde niet afwijzend. Dus wie weet, ooit, als ik het durf…

  1. Mocht je tegen die tijd toch nog twijfelen over de naam Rembrandt, kun je hem altijd nog als 2e of 3e naam geven. Dan heb je de naam toch aan je kind mee gegeven en kun je er later geen spijt van krijgen; zo van, had ik maar een gangbare naam gegeven.
   En mocht je de naam wel als voornaam gaan gebruiken, is een kaartje in de stijl van een schilderij (van Rembrandt) misschien een idee…???

   1. Ik ken een jongen die Rembrandt heet. Zal nou in de dertig zijn, schat ik.

 78. Wij willen volgend jaar gaan proberen een mooi kindje te maken. Wij hebben voor zowel een jongetje en meisje al klaarliggen. ‘Helaas’ staat Sophie, de naam die wij bedacht hebben voor een eventuele dochter, al enige tijd bovenaan de meest gebruikte meisjesnamen lijst. Daar komt geheid kritiek op, niet qua naam maar wel qua originaliteit. Jammer de bammer dan maar, het komt leuk uit met de achternaam 🙂

  1. Als jullie je dochter Sophie willen noemen omdat jullie het een mooie naam vinden, zou ik dat gewoon doen hoor. Niets van aantrekken van ander commentaar, het is jullie dochter (of het gaat jullie dochter worden) en niet die van iemand anders hé

   1. Plus: het is dan wel de populairste meisjesnaam van de jaren ’10, maar het gaat al met al maar om 1,5 procent van de pasgeboren meisjes. Ofwel: de kans dat je een heel rijtje Sophie/Sofies op de crèche treft is nou ook weer niet zó groot!

 79. Billy/ie
  Bobbie
  Lucie
  Nel
  Jesse
  Febe
  Neele
  Mies
  Maar dan dus wel allemaal voor meisjes. Jongens… te moeilijk.

 80. Meisje:

  Lily
  Rae
  Joan
  Amy
  Novelle
  James (mits t niet word afgekort.. Jamy vind ik niet mooi)

  Jongen:

  Evan
  Karsten
  Jess(e)
  Joel
  Lucas

 81. Ik vind Bambi geweldig schattig voor een babymeisje, maar helaas minder leuk als Bambi 25 jaar oud is en zelf moeder wordt..
  Verder vind ik de namen ‘Scout’ en ‘McKai’ supervet voor een jongen, maar helaas zijn weinig mensen in mijn omgeving het daarmee eens.

 82. Ik vind het trouwens erg brutaal om het niet eens te zijn met de naamkeuze van iemand. Dat het niet je smaak is, oké, maar het er niet mee eens zijn is wel erg raar. Vinden jullie niet?

 83. Aurora, Olivia & Indira, mocht het ooit een drieling worden met drie meisjes, ik heb de 2e namen alvast..

 84. Ik vind Rupert of Christijn heel leuk voor een zoon, en Didérique voor een dochter. Ik verwacht echter niet dat één van deze namen het gaat worden (ook niet als middelste naam), want ik acht de kans groot dat mijn toekomstige partner – net als de rest van mijn omgeving – deze namen veel te kak of ouwelijk zal vinden. Dus dan zit er voor mij niets anders op om uiteindelijk maar te gaan voor onopvallende namen die verdrinken in de zee van saaie, mainstream (top 100?) namen….

 85. Als niemand verder iets vond…

  Voor een meisje zou ik Papaver en Robinson doen. Meer mooie namen vind ik, Keesje, Guusje, Noor, Bobby, Yindee, maar die zou ik mijn kind ook wel echt geven.

  Voor een jongen vind ik Valentijn zo leuk. En echt geven zouden Teun, Boris of Karel zijn.

  Heerlijk zo’n vraag, leuke dingen om over te denken, los van verwachtingen, stereotiepen of meningen.

 86. Hoi, ik vind voor een jongen Remi heel leuk..maar ook wel de wat ouderwetse namen als Teun, Ties, Gijs, Wim, Wout etc. Ook Frans en Piet vind ik nogwel grappig. Voor een meisje vind ik Maria, Mia, Marie, wel aardig, maar mijn man vind die namen te heilig/katholiek. Verder vind ik Lavendel, Roos, Fleur en Madelief toch wel erg lieve namen voor een meisje…dus wij gaan denk ik zoeken in de bloemenhoek.

  1. Madelief is echt schattig. Ik ken trouwens een Madelief van 21 jaar oud.

  1. Liam erg leuk, Diesel helemaal niks. Ik ken een hond die zo heet.

 87. Ik vind deze namen heel erg leuk voor een meisje: Lieve, Puck, Luna, Meis.
  Voor een jongen zou ik echt gaan voor een simpele naam zoals: Sem, Daan

 88. jongen: Liam, Benjamin (Benji), Noah
  meisje: Jolie, Harlow

 89. Jongensnaam: Casey of Tyler

  Klinken heel leuk in het Engels/Amerikaans maar Casey klinkt in het plat Nederlands gewoon als ‘Keessie’ en Tyler betekend toch echt ’tegellegger’
  Dus helaas…

 90. Ik vind dat soort ‘beroepsvoornamen’ inderdaad altijd wat vreemd. Tyler, Archer, Thatcher, Cooper, Hunter…

  Bij Hunter (jager) en Archer (boogschutter) kan ik me nog wat voorstellen, maar tegellegger, rietdekker of kuiper?

 91. Mijn hondjes heetten Princess en Louis Ookwel baby-lou (mannetje)
  Iedereen vind het verschrikkelijk maar gaat erom dat ik het mooi vind.

  Voor kinderen vind ik mooi.
  Loana
  Noelle
  Loebna
  Niloofar

  De combinatie van een N en L in een naam trekt me erg aan.

 92. Als ik vrijuit kon kiezen voor een naam:

  Meisje:
  Sunn (maar zo heet onze weggelopen poes)
  Dille
  Kieu
  Charlie (maar die naam wordt te vaak gegeven dus zal ik zelf nooit kiezen,maar wel errug leuk voor meisje)

  Jongen:
  Nuri (maar lijkt te veel op de naam v mijn broertje)
  Manu (zo heet onze kat)
  Yunn (lijkt te veel op de naam van onze oudste dochter)
  Khiam (maar soort gelijke namen worden ook al veel gegeven, Kyano, Kirian, Kynan etc)

  We krijgen ons derde kindje en ben wel opzoek naar iets in bovenstaande stijl..ZÓ moeilijk!!!!

  1. Zou dan ook leuk zijn als je dan je dochter Appel (/ Apple) zou noemen net als Gwyneth Paltrow 😉

Reacties zijn gesloten.